Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-8744491 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

11.11.2008 | N870 | BETTY
chcem sa opýtať na moju diagnozu ,mám nález LG SIL čo to znamená?,
Dobrý den,

LG SIL je zkratka pro low grade squamous intraepithelial lesion – tedy mírné předrakovinové změny povrchové výstelky děložního čípku. O problematice najdete prakticky vše v mnoha dotazech níže. JS

10.11.2008 | Dotaz | dr.majky
Dobrý den,předem bych vám chtěla poděkovat za předchozí odpovědi.Chtěla bych se zeptat zda se nakazí každá žena od muže,který je nosičem HPV viru,nebo je možné,že některá má dost obranných látek a nenakazí se.Děkuji
Dobrý den,

k nákaze nedojde ve všech případech dokonce ani u žen bez jakýchkoliv protilátek, ženy které vytvoří protilátky po přirozeně proběhlé infekci se kterou se vypořádá jejich imunitní systém jsou po určitou dobu (přibližně 2 roky) chráněny proti nákaze stejným typem HPV. Ochrana však oproti očkování není dlouhodobá, navíc si protilátky po infekci vytvoří asi jen 50% nakažených žen. JS

9.11.2008 | 9.11.2008 špatná cytologie | zitkova
Dobrý den, je mi 34 let a v červenci jsem podstoupila konizaci. Výsledky histologie CIN 2 nepřesahovaly okraj konizátu. Gynekolog mi doporučil očkovaní Cervarix. Mám za sebou 2 dávky a třetí mě čeká v únoru. Při kontrole v řijnu 1 stěr po konizaci mi vyšla cytologie PAP 2 – 3 stejně jako před operací. Znamená to, že se mi opět vytvořily prekarcenozy? Mohlo to způsobit očkování nabo se jedná ještě o ne zcela zhojená čípek? Jaký je další postup? Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,

nejčastější příčinou takového nálezu je ne zcela dohojený děložní čípek, respektive procesy související s jeho regenerací po zákroku, očkování nemá na cytologické nálezy žádný vliv. Časná recidiva předrakovinových změn (zbytkové změny jsou prakticky vyloučeny neboť nález nepřesahoval okraje koniztu) je krajně nepravděpodobná. V tuto chvíli bych se neznepokojoval, standardním postupem je kontrola za 3-6 měsíců. JS

7.11.2008 | cipek | sarka
Dobry den,vzdy kdyz zavolam na vysledky z vysetreni (cipek),tak sestra rekne DVOJECKA kontrola za pul roku.Jak ctu vase odpovedi tak je to na konizaci.Jeste mi doktor doporucil ockovani proti rak.del.cipku.Ani nevim jestli se automaticky vysetruje HPV,nikdy o tom doktor nemluvil.Muzu si o vysetreni HPV zazadat a sama zaplatit ,kolik to asi stoji.Dekuji Sarka
Dobrý den, 1. bohužel o Vás netuším nic bližšího (věk, případné plány na těhotenství atd.), dokonce ani vlastní výsledek cytologie 2. rozhodně nesouhlasím, že kontroly po půl roce musí být důvodem ke konizaci, v řadě případů jde o standardní postup s kontrolováním mírných změn, může také jít o alternativu sledování s úplně normálním výsledkem, ale větší opatrností Vašeho lékaře 3. HPV test má smysl u žen nad 30 let, některé pojišťovny jej hradí v rámci bonusových programů, v ostatních případech si jej můžete uhradit sama – počítejte s cenou od 800,- kč výše. 4. základní doporučení však zní – při nejistotě nehledejte odpověď na nejasnosti v internetové poradně, ale přímo u svého lékaře, protože jinak budete nadále v kruhou pouhopouhých spekulací

JS

7.11.2008 | DOPLNĚNI..7.11.2008 | Výsledek cytologie | Lenka25 | Lenka25
Omlouvám se za zmatky, že píšu na třikrát. Ještě jsem nenapsala, že je mi 28 let, s manželem jsem 4 roky a v roce 2005 jsem si nechala dělat také test na HPV Hrisk i Lrisk a oboje vyšlo negativní. Snad se Vám ukáží všechny moje příspěvky a půjde na ně odpovědět. Ještě jednou se omlouvám. Díky moc, Lenka
Viz odpověď níže. JS
7.11.2008 | chorobné hrdlo děložní – LAVH | Hana Šimková
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o konzultaci mého problému. V r.2000 jsem podstoupila konizaci, v r.2002 rekonizaci s histol. CIS a D/III. Po rekonizaci mi bylo dovoleno po roce kontrol otěhotnět, povedlo se v r.2006, cytol. v grav. III nelze vyloučit HSIL, cytol.6/2006 II/III HSIL, cytol. 8/2006 II/III LSIL včetně HPV, cytol. 7/2007 II/III HSIL, cytol. 2/2008 III/II atyp. žláz.buněk. Posl. cytol. z 9/2008 A1-192, kolpo sek.epitel, per.-vag: hrdlo uzavřené,děloha v AVF, malá,volná nebol.

okolí 0, nenám momentálně u sebe celou dokumentaci, to jsou poslední údaje poskytnuty mým gynekologem do FN v Plzni, kde mám podstoupil LAVH. Chtěla jsem vědět, zda je to konečné řešení mého problému, nechci riskovat svoje zdraví, ale mysleli jsme, že bychom stihli ještě jedno dítko. Mám 2 děti, takže se k tomu přistupuje tak, že mám “splněno” a že operace je to nejlepší. Vím o některých pacientkách, kterým byla po odstranění čípku provedena plastika, takže těhotenství nebyl problém, mně toto ale nikdo jako možnost nenabídl. Nevím tedy, kdy se toto opatření vlastně provádí. Pan doktor mi řekl, že před dalším těhotenstvím by mi musel být seříznut čípek (v mém případě mini zbytek čípku) kvůli histologii a pak by mi tedy už nic nezbylo, co by příp. těhotenství uzavřelo. Moc Vám pane doktore děkuji za odpověď, ráda bych věděla, že jsem udělala vše, LAVH je nevratný zákrok, děkuji Hana.

Dobrý den,

aktuální stav je jistě s ohledem na více než rok (!!) trvající podezření na závažné předrakovinové změny rozhodně nutné řešit. Těžko však posoudím kolik děložního čípku po předchozích výkonech zůstalo – to lze nejlépe zhodnotit ultrazvukovým vyšetřením – tzv. cervikometrií. Podle jejího výsledku se posléze může stanovit optimální postup – buď s možností zachovat reprodukční možnost nebo s plánem na definitivní odstranění dělohy. Každopádně bych však navrhoval nejprve jednoznačně ověřit, že ve zbylé části děložho čípku jsou “jen předrakovinové” změny. Při jeho dostatečné délce lze uvažovat o menším zákroku ve formě cylindrické disekce či trachelektomie (tedy vyříznutí válečku z centrální části čípku nebo jeho “amputaci”) zároveň jako o výkonu definitivním a následně se pokusit o graviditu, při nedostatečné délce čípku by však měl některý z méně rozsáhlých zákroků ověřit absenci dosud neprokázaného rakovinového nádoru před vlastním odnětí dělohy. JS

7.11.2008 | DOPLNĚNI..7.11.2008 | Výsledek cytologie | Lenka25 | Lenka25
Ještě jenom doplňuji, že cytologie byla odebrána po šestinedělí po porodu. PS: na HPV jsem se nechala testovat z vlastní iniciativy. Testováno bylo na Human papillomavirus, high risk ( 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45)Negativní. Human papillomavirus, high risk -plus (51,52,55,56,58,59,68,77,83)Negativní

Za odpověď děkuji Lenka

Viz odpověď níže. Podle uvedeného je závažný nález velmi málo pravděpodobný. JS
7.11.2008 | dotaz- nutnost konizace čípku po porodu,Lenka | LenkaJan
Dobrý den, vážený pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor ohledně mého problému.Je mi 28 let, v červenci 2008 jsem porodila 1.dítě. Na kontrole po 6tinedělí mi na základě cytologie (nenádorové změny-pseudoatrofie;HSIL -porce; LSIL-hrdlo)byla následně provedena biopsie 3 vzorků s výsledkem: 2 vzorky kryty pravidelným dlaždic.epitelem – v jednom z nich fokus dlaždicové metaplazie endocervikální sliznice.Třetí vzorek kryt dlaždic.epitelem s dysplastickými změnami mírného až středního stupně(CIN1,CIN2).HPV 16 neg. Oštřující lékař mi doporučil konizaci, v nemocnici mi naopak doporučili počkat půl roku a zopakovat biopsii, že by se mohlo jednat o změny způsobené porodem, kdy se děl.čípek hojí a vznikají různé atypie, které by mohli časem při správném vyhojení vymizet. Ráda bych znala Váš názor o tomto problému a co byste mi doporučil. Chceme ještě další dítě, ale naopak nechci podstupovat riziko zhoršení mého zdravotního stavu (názor ošetřujícího lékaře)

Moc děkuji za Vaši odpověd. Lenka

Dobrý den,

upřímně řečeno, je-li biopsií potvrzena středně těžká úroveň předrakovinových změn (tj. CIN 2), pak je jednoznačným doporučeným postupem ošetření u všech netěhotných žen, výjimku lze zvažovat jen u žen náctiletých. Mé doporučení by v případě výsledku, který uvádíte, bylo ošetřit děložní čípek konizací. JS

7.11.2008 | Výsledek cytologie | Lenka25
Dobrý den pane doktore,
dnes jsem se dozvěděla výsledek cytologie – ASC H – přičemž test na HPV je negativní na Hrisk a Hrisk plus. Je to prekanceroza? Může z tohoto vzniknout rakovina? Za odpověď předem děkuji!
Dobrý den,

cytologie je jen část pravdy. Váš cytologický výsledek představuje doslova – atypické dlaždicové buňky nejasného významu s nemožností vyloučit závažné předrakovinové změny – tedy rozhodně není jistotou prekancerózy. V každém případě je v takový moment potřeba doplnit kolposkopické vyšetření a některých konkrétních situacích i HPV test. Je-li kolposkopické vyšetření v normě (bohužel o jeho výsledku nic nepíšete), pak vzhledem k uváděné negativitě HPV testu prekancerózu nemáte a pravděpodobně je cytologický výsledek způsoben zánětem. JS

6.11.2008 | Negativní HPV – nemůže vzniknout rakovina? | LenkaVan
Vážený pane doktore, ráda bych se Vás zeptala dvě věci. 1. Může bez HPV vzniknout rakovina děložního čípku nebo ne? Na internetu se informace různí (někde je,že HPV je jen jedna z více příčin, jinde je zase, že bez HPV není rakovina)

2. Pokud budu mít změny na čípku a negativní HPV, jaká je léčba (také konizace jako při HPV nebo pouze sledování)? Díky předem velice za odpověď! Lenka V.

Dobrý den, 1. dle aktuálních znalostí je 99,7 % dlaždicobuněčných karcinomů a 95% adenokarcinomů děložního čípku HPV pozitivních, tj. v drtivé většině případů je HPV nezbytnou podmínkou pro rozvoj rakoviny čípku. 2. taková situace (HPV negativita a současný nález změn) je relativně vzácná a týká se ponejvíce mírných změn, které obvykle pouze sledujeme. V případě biopsií ověřených závažných předrakovinových změn je postup aktivní – tj. konizace, protože je možný i případ, kdy HPV infekce nastartuje koloběh změn, které dále běží bez nutnosti dalšího působení vlastního viru.

JS

6.11.2008 | HPV | Andrejicka333
Dobrý den, ze stěru na cytologii mi vyšel špatný výsledek (podezžení na HPV), lékařka mě odeslala na kolposkopii, kdy mi pan doktor nechal udelat testy na vsechno mozne a jedine co vyslo pozitivne tak candida albicans. HPV negativni. Je mozne aby ster u me lekarky odporoval kolposkopii? Po tomto vysledku, kde mi doktor doporucil ockovani jsem podstoupila uz druhou davku vakcinou Silgard. Chci se zeptat, vakcina je 100 % účinna až po tretí vakcine??Dekuji
Dobrý den,

cytologie vyslovuje pouze podezření na HPV infekci a teprve doplnění kolposkopie a případně i testu na HPV dá jistotu, tedy je-li u Vás kolposkopie i test na HPV negativní, pak jsou tyto výsledek nadřazené cytologii a Vy se nemusíte ničeho obávat. Očkování je opravdu 100% účinné až po dokončení celého očkovacího schématu – tedy po 3. dávce. JS
