Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-2912070 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

31.10.2008 | hnědý výtok | Marie Bahelková
Dobrý den, je mně 40 let. Dostala jsem slabý dost hnědý výtok, tak jsem si dala pampón a vždy jen na povrchu bylo trošku světlé krve. Myslela jsem si, že je to cysta a zašla k lékaři. Doktor mně řekl, že je to menstruace. Bylo mně to divné, tak jsem si říkala, že už se ohlašuje přechod. Po 14 dnech jsem, ale opravdu menstruaci dostala. Pane doktore co si myslíte, že to bylo. Vím, že se cyklus mění. Žádné bolesti břicha jsem neměla a nemám.

Děkuji za odpověď. MB

Dobrý den,

je mi líto, ale příčin může být celá řada a bez vyšetření se opravdu nedokáži přesněji vyjádřit. Při přetrvávajících nejasnostech a zvláště při opakování žádejte o vysvětlení a řešení Vašeho gynekologa. JS

30.10.2008 | leimyom,zvětšená děloha,cysta na vaječníku | Miluše
Dobrý den pane doktore,
Je mi 33let,2olet se léčím na revmatickou artritidu,naposledy lékem medrol,byla jsem na gynekologické prohlídce po 9letech,pan doktor mi zjistil kvasinkovou infekce,od stěru upustil,na děloze našel myomatický uzel s velkým cévním zásobením a zvětšěnou dělohu,okamžitě mě poslal o nemocnice,že musím na operaci,při dotazu ,jestli je to rakovina,mi sdělil,že se to pozná ,až se to otevře,objenala jsem se na konzultaci do Hradce Králové k Profesoru Tošnarovi,celá vyděšená jsem přišla do poradny,nejprve se mě zeptal co se děje,řekla jsem mu ,že mám obavy z rakoviny,pan profesor mě vyšetřil,zjistil cystu na vaječníku,nápaně tuhý myom,v děloze několik menších myomů a doporučil mi odstanění dělohy a revizy vaječníků.Upozornil mě na vznik rakoviny z myomů v 1-2%.Na operaci jsem se objednala na 20listopadu,na oběry krve jdu 10listopadu.Ještě jsem absolvovala mamograf,protože mi sekretovalo prso,sekrece byla bezvýznamná a mamograf v pořádku.Od té doby co to vím jsem psychicky na dně…,nevím jestli je správné si nechat vyříznout dělohu.Případné těhotenství je prý nemožné.Což je další věc ,která mě dorazila.Prosím poraďte mi Jaký by byl nejlepší postup.Děti naštěstí mám dvě,což je první otázka gynekologů,kterou dostávám,jako by se na tom mělo něco změnit,kdybych řekla ,že je nemám…,snad není můj dotaz moc zmatený ,ale moc děkuji za odpověď….Míla
Dobrý den,

nelze než souhlasit s informacemi od Doc. Tošnera, těžko však nadálku posudím, zda je zvětšení dělohy a počet myomů takový, že si vyžádá její odstranění, nebo by byl vhodný jen menší zákrok s ponecháním dělohy a odstraněním myomů. Bohužel nezmiňujete, zda máte ještě nějaké obtíže, které žena s myomy může mít – nepravidelné krvácení, bolesti apod. Riziko zhoubného bujení u myomů je opravdu velmi malé, ale je-li na ně na základě předoperačních vyšetření vysloveno podezření je operace s odnětím dělohy základním postupem. JS

30.10.2008 | lehké displazticé změny | jitka.ger
Dobrý den pane doktor, po vysazení antikoncepce trinordiol (brala jsem ho 7 let) jsem před 4 lety (10/2004) jsem prodělala konizaci děložního čípku.Po pravidelných kontrolách bylo vše v pořádku. Začala jsem opět brát antikoncepci logest (02/2008) po půl ročním užívání jsem byla na cytologii (10/2008) a podle výsledků mám,,lehké displazticé změny a kontrol.odběry za 4 měsíce.Mám obavy aby se vše neopakovalo.Můžete mi poradit zda mám vysadit antikoncepci popř.ještě nějakou dobrou radu jak . Děkuji za brzkou odpověď. Hezký den

Jitka

Dobrý den,

antikoncepce nezpůsobuje přítomnost změn na čípku a ve Vašem případě jde tedy spíše o shodu okolností. Osobně bych (vyhovuje-li Vám antikoncepce) žádný zásah ve smyslu omezení užívání nedoporučil. Spíše bych dbal na správném vyplnění průvodky k cytologickému stěru, kde musí být informace o užívání či neužívání antikoncepce uvedena, aby mohl cytolog zohlednit všechny faktory ovliňující stěr. JS

30.10.2008 | Bioptický nález CIN 3 | hradeckalucie
Dobrý den,pane doktore,13.10. jsem byla na konizaci děložního čípku.Vše proběhlo vpořádku.Dnes jsem byla na kontrole u svého gynekologa,který mi oznámil výsledky.Je mi 28let a mám docela strach.Tady vám píši přesné znění a Timto bych vás moc prosila o vysvětlení. V konusu jsou velmi výrazné thermické změny,které ovlivňují možnost přesného posouzení.Zevní část je atipické úúpravy,v transformační zóně je mírný chronický zánět a na povrchu i ve žlázkách nacházíme uvolněný epitek typu CIN 2-3.V endocervixu na povrchu a v malém rozsahu i ve žlázkách rovněž epitel CIN 3,na několika místech i v endocervikálním okraji konusu. ZÁVĚR:CIN 3 na povrchu i ve žlázkách.

Děkuji Hradecká Lucie

Dobrý den,

výsledek svědčí o přítomnosti těžkých předrakovinových změn v odstraněné části čípku. Rakovinový nález naštěstí nebyl zjištěn, ale není úplná jistota, zda byly všechny předrakovinové změny zcela odstraněny (patolog popisuje dosah do vnitřního okraje řezu). Vzhledem k Vašemu věku je vhodné nechat děložní čípek zhojit a ideálně za 4 měsíce zkontrolovat nález. U většiny pacientek dojde ke spontánnímu dohojení i v případě malého množství ponechaných změn a dále postačuje jen pravidelné kontrolování, v případě průkazu zbytkových předrakovinových změn je následně provedena opakovaná konizace. Myslím, že se není třeba obávat a lze shrnout, že operace byla správně načasována a je vysoká pravděpodobnot, že jste již zcela vyléčena. JS

30.10.2008 | zvýšená cytologie | jájina
s čím může souviset mírně zvýšená cytologie?
může na to mít vliv vysazení antikoncepce (logest) po cca 9 letech?
Dobrý den,

antikoncepce – ať již nasazení, užívání či vysazení – výsledek neovlivňuje, navíc by měl cytolog tuto informaci (užívá / neužívá) dostat napsanou na žádance spolu se sklíčky k vyšetření a tudíž ji i zohlednit při závěrečném hodnocení. JS

30.10.2008 | Anna | Andula16
Dobrý den pane doktore, ráda bych se Vás zeptala, zda vadí, že mám v těle někde zánět a mám nyní podstoupit očkování (3. dávku cervarixu)? Člověk by měl být zdravý před očkováním. Velice děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den,

nejde-li o akutní infekci s horečkami apod., pak je vakcinace možná, jinak je možno ji bez obav odložit až do vyléčení nejzávažnějších projevů zánětu. JS

30.10.2008 | Ovarialni kystom | lenkaf
Vazeny pane doktore, Je mi 23 let a od svych 16 se casto potykam s cystami na vajecnicich. V 17 letech jsem prodelala operaci, pri niz mi byl odstranen ovarialni kystom velikosti ca. 9x12x9 cm. Spolu s nim mi byl odebran jeden cely vajecnik a 1/2 druheho. Od operace mi byla doporucena hormonalni antikoncepce, jako pomoc proti tvorbe techto cyst. Vim, ze je tato stranka urcena predevsim onkologickym problemum pacientek, avsak chtela bych se na Vas obratit pro Vas odborny nazor ci radu. Mluvila jsem s nekolika odborniky, ale casto se rady lisily. Chtela bych se Vas zeptat, co mohu udelat pro to, abych v budoucnu mohla otehotnet (spise abych si zajistila vetsi jistotu, ze budu moci otehotnet) a kam bych se mohla obratit. Jiz jsem psala i na centrum reproduktivni mediciny, ale bohuzel podobnymi preventivnimi pripady se nezabyvaji. Prosim, poradte mi, kam bych se mohla obratit. Mit deti je muj sen a rozhodne nikdy bych nechtela prijit o tuto moznost. Predem Vam velice dekuji a preji hodne stesti Vam i Vasi poradne. S pozdravem,

Lenka F.

Dobrý den,

žena, která má alespoň část vaječníku je obvykle schopna otěhotnět a donosit těhotenství jako jakákoliv jiná žena. V tuto chvíli prakticky není mnoho doporučeníhodných alternativ – chcete-li být těhotná nyní, pak se snažte otěhotnět přirozenou cestou a centrum asistované reprodukce vyhledejte po 6-12 měsících bez úspěchu, chcete-li být těhotná až v budoucnu, pak je jistě jako prevence cyst vhodné nadále užívat antikoncepci. Žádná zvláštní doporučení nebo preventivní opatření a postupy nemají větší smysl. JS

30.10.2008 | Nová pacientka | zayrra
Dobrý den,chtěla bych se zeptat zdali je možné,aby k vám docházela moje sestra.Je po operaci čípku.Všude na vás slýším jen samou chválu.Bydlíme v Hradci Králové.Moc děkuji za odpověd.
Dobrý den,

objednání do COP k vyšetření či dalšímu řešení je v případě problémů či nejasných nálezů samozřejmě možné na tel. 224967480-1. Bohužel je veliký nápor pacientek a poměrně dlouhé objednací lhůty. JS

29.10.2008 | lichen sclerosus at atropikus | Erika
Dobrý den,
od 30 let trpím tímto onemocněním vulvy. V současné době je mi 46 let a právě jsem absolvovala biopsii malého ložiska na vulvě, který vyšel negativně. Do současné doby jsem léčila pouze příležitostně mastí Elocom. Chtěla jsem se zeptat, zda již neexistuje způsob léčby, který by potíže alespoň trochu omezil nebo by nepomohla třeba plastika.Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den,

léčba tohoto zvláštního kožního onemocnění musí být soustavná a dlouhodobá (nikoliv příležitostná)!! Elocom je naprosto excelentním preparátem s vysokým účinkem, alterantivou je ještě preparát Dermovate. Léčba by měla být u dlouhodobě probíhajícího onemocnění v podobě aplikace krému mimimálně 1x týdně na noc, při nedostatečném účinku lze přechodně dávku zvýšit na podání 2x i vícekrát týdně. Chirurgické řešení je málo účinné a nepřináší dlouhodobě úspěch. JS

29.10.2008 | negativni nalez? | Kaja
Dobry pane doktore,
mam na Vas dotaz, minuly rok jsem mela 2x zakrok na deloznim cipku, seskrab. Ziji v Americe, tam mi zakroky delali, ted v cervnu jsem mela vysledky opet pozitivni stupen 1. Chteli mi delat zkraceni delozniho cipku, coz jsem odmitla a ted na podzim jsem prijela do CR, kde jsem pred 3mi tydny byla na sterech. Volala jsem si na vysledky z laboratore a rekli mi, ze nalez je negativni. Je to mozne? Ze pred 4mi mesici jsem mela nalez 1. stupne, zakrok zadny neprobehl a ted je nalez negativni? Dekuji moc za vasi radu s pozdravem Kaja.
Dobrý den,

ano je to možné v obou směrech – tedy změny buď vymizely, nebo je stěr nezachytil. Nález je třeba porovnat ještě s kolposkopickým vyšetřením (v USA velmi obtížně dostupné a drahé vyšetření, v ČR běžná součást každého gynekologického vyšetření) a na jeho základě posoudit, o kterou z možností jde. JS

28.10.2008 | Prekanceróza a rakovina | Anna
Dobrý den, pane doktore,
pročítala jsem tuto poradnu a nenašla jsem tu odpověď na můj problém. Vím, že se HPV přenáší i při análním styku, proto by mě zajímalo, když měla žena v minulosti i anální styk, jak moc by se měla obávat rozvoje rakoviny např. v konečníku? Měla jsem prekancerózu, která mi byla odstraněna konizací a bojím se, aby se u mě něco neobjevilo i v této oblasti, protože samozřejmě nevím, od koho jsem byla HPV nakažena. Jak moc je tu velké riziko? A je i nějaká souvislost rakoviny děl. čípku a rakoviny střeva a konečníku, případně prsu? Jestli je pravděpodobnější, že mi v budoucnu bude hrozit rakovina střev nebo prsu. V rodině rakovina prsu u nikoho nebyla a na rakovinu střev zemřel dědeček v 73 letech. Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den. A.
Dobrý den,

riziko rakoviny konečníku v souvislosti s HPV infekcí přenesenou análním stykem je významně menší než u rakoviny děložního čípku, navíc se týká spíše žen, které tuto sexuální aktivitu provozují zcela běžně. Riziko také narůsta s počtem partnerů a absencí použití kondomu. Uváděná dědičná dispozice sice existuje, ale týká se rodin s mnohočetným výskytem uvedených nádorů v rodokmenu a v mnohem nižším věku. JS
