Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-7858597 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

28.10.2008 | Prekanceróza a rakovina | Anna
Dobrý den, pane doktore,
pročítala jsem tuto poradnu a nenašla jsem tu odpověď na můj problém. Vím, že se HPV přenáší i při análním styku, proto by mě zajímalo, když měla žena v minulosti i anální styk, jak moc by se měla obávat rozvoje rakoviny např. v konečníku? Měla jsem prekancerózu, která mi byla odstraněna konizací a bojím se, aby se u mě něco neobjevilo i v této oblasti, protože samozřejmě nevím, od koho jsem byla HPV nakažena. Jak moc je tu velké riziko? A je i nějaká souvislost rakoviny děl. čípku a rakoviny střeva a konečníku, případně prsu? Jestli je pravděpodobnější, že mi v budoucnu bude hrozit rakovina střev nebo prsu. V rodině rakovina prsu u nikoho nebyla a na rakovinu střev zemřel dědeček v 73 letech. Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den. A.
Dobrý den,

riziko rakoviny konečníku v souvislosti s HPV infekcí přenesenou análním stykem je významně menší než u rakoviny děložního čípku, navíc se týká spíše žen, které tuto sexuální aktivitu provozují zcela běžně. Riziko také narůsta s počtem partnerů a absencí použití kondomu. Uváděná dědičná dispozice sice existuje, ale týká se rodin s mnohočetným výskytem uvedených nádorů v rodokmenu a v mnohem nižším věku. JS

28.10.2008 | Border-line tumor vaječníku | Minnetonka
Dobrý den, je mi 27 let a před 14 dny jsem podstoupila laparoskopii, ze které se nakonec vyklubala ovarektomie vzhledem k výsledku frozen section, který napovídal na povrchový serózní papilární adenofibrom hraniční biologické povahy. Zároveň byla provedena biopsie i druhého vaječníku a oba vzorky byly odeslány na histologii. Výsledkem obou histologií byl serózní papilární tumor ovaria s nízkým maligním potenciálem. Lékařka mi sdělila, že jde o časovanou bombu v mém těle, takže by bylo nejlepší odstranit druhý vaječník a dělohu. Nepochopila jsem, proč by mělo dojít i k odstranění dělohy, když na ní žádný nález nebyl. Odeslala mě ke konzultaci na onkologický ústav v Brně, kam půjdu příští týden.

Zajímalo by mě, zda i s takovýmto nálezem lze otěhotnět, případně i opakovaně, a porodit děti a pak teprve odstranit vaječník a případně dělohu, s tím, že bych třeba docházela na pravidelné sledování na onkologii. Pokud byste potřeboval více informací, mohu Vám poslat podrobný nález emailem. Děkuji za odpověď. Petra

Dobrý den,

při průkazu oboustranného nádoru hraniční povahy je odnětí obou vaječníků nevyhnutelné, navíc je třeba (kvůli zjištění rozsahu onemocnění a zároveň odstranění případného mikroskopického postižení) odstranit i slepé střevo, tzv. velkou předstěru (odborně omentum, tukovou tkáň volně ležíci na střevech) a provést odběry vzorků z pobřišnice. Operaci je možno provádět laparoskopicky bez nutnosti řezu na břiše a při jinak normálním nálezu není nutné odstraňovat dělohu. Je-li výsledek všech odebraných tkání již v pořádku, pak je pacientka pouze sledována a užívá hormonální léčbu. Těhotenství je možné, ale je třeba využít darovaných vajíček v rámci programu umělého oplodnění. Riziko ponechání vlastního postiženého vaječníku je totiž příliš vysoké z možnosti rozvoje agresivní formy rakoviny s omezenými vyhlídkami na vynikající prognózu, kterou nádor hraniční povahy jinak má. JS

27.10.2008 | děložní čípek | Kerrina
Dobrý den, byla jsem na preventivní kontrole děložního čípku, když jsem se šla zeptat na výsledky, sestra mi řekla že mám ze 3 stupňů druhý, a že se prý nic neděje, ale za půl roku mám přijít znovu. Mám strach co to je, popřípadě zda to nebude rakovina děložního čípku. Divím se, že mi nedělali hned žádné další stěry…mamka mi radí, že mám zajít k jinému lékaři na vyšetření… mám to udělat nebo vyčkat toho půl roku na vyšetření ?děkuji Lucie
Dobrý den,

informace je bohužel poněkud příliš laicky podána, a tak je obtížné být konkrétní bez nadbytečné dojmologie. Pravděpodobně Vám cytologický stěr prokázal mírné změny, kde je kontrola s odstupem 6 měsíců zcela v pořádku. Při přetrvávající nejistotě bych doporučil kontaktovat přímo Vašeho gynekologa či gynekoložku a požádat o konkrétnější informaci. JS

27.10.2008 | Histologie v 29. tydnu tehotenstvi | JanaN
Dobry den, je mi 30 let a jsem v 28. tydnu meho privniho tehotenstvi. Nedavne cytologicke vysetreni vyslo HSIL. Proto mi byl znovu (v 27. tydnu) odebran vzorek na cytologii a byla jsem informovana, ze pokud vyjde opet tak spatny, bude mi v 29. tydnu odebran vzorek delozniho cipku na histologii. Prosim o vas nazor, jestli tento zakrok neni prilis riskantni vzhledem na mozne vyvolani predcasneho porodu. Predem dekuji

Jana N

Dobrý den,

základem vyšetření v těhotenství je velmi podrobné zhodnocení nálezu kolposkopicky, nikoliv odběrem biopsie. Jde o problematiku značně náročnou, vyžadující expertní přístup – nejlépe ve specializovaném centru onkologické prevence (COP). K odběru vzorku přistupujeme jen tehdy, máme-li podezření na mikroskopický rakovinový nádor (pak se ovšem neprovádí pouhá biopsie, ale spíše excize či konizace – tedy zákrok poněkud větší a tedy i s ohledem na těhotenství riskantnější). V případě podezření na “pouhé” předrakovinové změny nemá odběr vzorku žádný smysl, neboť změny se jen sledují. Řešení předrakovinových změn se následně odkládá až na období po šestinedělí. JS

27.10.2008 | uzlina | JanaSi
Dobrý den,pane doktore,

může HPV vir a případně rakovina děložního čípku způsobit zvětšenou uzlinu na krku? Děkuji za informaci.

Dobrý den,

pouhá HPV infekce nikoliv, zvětšení uzlin na krku je velmi vzácné až u značně pokročilého nádoru čípku s druhotnými ložisky v těle (tzv. metastázami). JS

26.10.2008 | Dysplasie | nella
Dobry den, pane doktore, mohl byste mi objasnit, jaky je rozdil mezi PAP3D, ktery jsem mela pred 4 mesici a PAP3 (ktery mam nyni) a u toho je napsano Koilozytose (HPV!), Dysk., Entzolg. Tedy nevim, jestli jsem to dobre opsala.

Gynekologem mi bylo receno jen, ze tentokrat tam dysplazie nebyla, (minule byla pry mirna) a rekl, ze je to opet PAP3D, pritom, kdyz jsem si rekla sestre, aby mi to opsala pak z karty, tak tam bylo jen PAP 3 a to, co jsem psala nahore a rikala mi, ze to mam tentokrat lepsi (doktor v ordinaci mi rekl, ze se to nezmenilo) a at prijdu za 4-5 mesicu znovu na kontrolu. Tak tomu moc nerozumim.

Dobrý den,

výsledek je v obou případech identický, udává závěr cytologického stěru v poněkud starší klasifikaci podle Papanicolaua. V obou případech vyslovuje podezření na přítomnost mírných předrakovinových změn podmíněných HPV infekcí. Nález je potřeba doplnit kolposkopickým vyšetřením a případně biopsií (odběrem malého kousku tkáně z čípku). Při potvrzení mírných změn je možno pouze pravidelně sledovat v intervalech po 3 až 6 měsících. JS

26.10.2008 | ??? | Zikmundová
Dobrý den, pane doktore chci se zeptat, jsem tedy 7měsíců po onkolog.léčbě, koncem května mi pí.doktorka nedoporučovala ještě se koupat v bazénech, jedině v domácím a moři, můžu už nyní nebo mám ještě čekat až příští rok po lázních?? Děkuji Zikmundová R.
Dobrý den,

vzhledem k odstupu od léčby je možno žít zcela plnohodnotně a bez zvláštních omezení, včetně koupání. Žádným rizikům se tím nevystavujete. JS

26.10.2008 | Přenos viru | Alanka
Dobrý den,
měla bych dotaz, který už jste zde určitě někdy zodpověděl, ale přesto – pokud jsem podstoupila konizaci, která vše odstranila, může mě můj stálý partner znovu virem nakazit? V jedné diskusi na netu bylo psáno, že ano, že vir je u muže už definitivně zakódován a při jeho oslabebné imunitě se znovu zaktivuje a tak může partnerku znovu nakazit. Zdá se mi to divné, četla jsem, že muž se viru sám zbaví po určité době. Samozřejmě si musí být partneři věrni. A pokud žena změní partnera, co musí udělat pro to, aby se nenakazila od něho – jak dlouho používat kondom atd. Moc děkuji za odpověď, jsem teď trochu v rozpacích. A.
Dobrý den,

pravdou je, že muž se vzhledem k poněkud jiným anatomickým poměrům infekce mnohem snáze zbaví a funguje tak spíše jako krátkodobý přenašeč, než jako zásobárna pro HPV. Ve stálém partnerském svazku je pak riziko opakované nákazy minimální. Průměrná doba spontánního vymizení viru je asi 2 roky, u mužů obvykle kratší. Ideální metodou ochrany proti opakované infekci HPV je očkování, kondom má smysl jednak do nástupu účinku vakcíny, ale také jako ochrana před všemi negativními vlivy než dojde ke kompletnímu zhojením čípku – tedy alespoň 4 měsíce po konizaci. JS

26.10.2008 | Aldara | Eva.P
Dobrý den,
Již měsíc užívám Aldaru na kondylomata. Překvapilo mě, že ze začátku nastalo obrovské zlepšení. Většina kondylomat vypadala během prvních potírání. Ale v průběhu léčby se mi začaly tvořit nová. A teď se mi zdá, že není zádná změna a spíše to stagnuje. Znamená to, že Aldara nezabírá nebo je to normální průběh a je potřeba alespoň ještě další měsíc? Popř. mám zkusit jinou léčbu? Velice Vám děkuji za odpověď. Přeji krásný den.
Dobrý den,

buďte trpělivá a pokračujte, léčba vyžaduje čas a měsíc je obvykle příliš krátká doba (nejčastěji je dostatečná délka léčby 3 měsíce). Zároveň přísně dodržujte hygienu i v pohlavním životě a po dobu léčby používejte při sexu kondom, aby nedocházelo k dalšímu přísunu viru. Každý aktuální sexuální partner by měl také být odborně vyšetřen (ideálně na dermatovenerologii), aby po léčbě nevzplanula infekce nanovo. JS

25.10.2008 | Vážený pane doktore, | BStachova
dovolte mi poděkovat Vám i celému kolektivu za úžasný a lidský přistup, který jsem při své hospitalizaci 22/10 zažila Stachová.
24.10.2008 | cajda | cajda
Dobry den, chtela bych vas poprasit o odpoved…..jsem po konizaci a protoze praktikujeme s partnerem analni styk, bojim se ze budu mit v budoucnu rakovinu konecniku. Mam se opravdu obavat? Pokud ano, za jakou dobu se muzou projevit prvni priznaky?

Dekuji vam.C.

Dobrý den,

riziko je sice významně menší než pro rakovinu čípku, ale je reálné. Vývoj je obdobně jako u rakoviny čípku v horizontu desetiletí. V některých státech je součástí vyšetření v ambulanci Centra onkologické prevence (COP) i vyšetření konečníku pomocí speciálních zrcadel. V naší republice je problematika v rukou specialistů – proktologů, přesto je však vyšetření na přítomnost předrakovinových změn (tzv. AIN – análních intraepiteliálních neoplázií) velmi obtížné. Preventivně je vhodné po 50. roce života vyšetření stolice na okultní krvácení (provádí praktický lékař), neboť drobné krvcení je 1. příznakem časného stádia rakoviny střev i konečníku. Preventivně je jistě více než doporučeníhodné používat k análnímu styku vždy kondom. JS
