Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-8050426 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

4.10.2009 | Wartec | Esterka
Dobrý den,

mám dotaz ohledně krému Wartec, který mně byl předepsán po výsledcích z histologie. Výsledek: kondylomatosní léze, hraniční VIN1. Léčím se nyní krémem Wartec, který obsahuje účinnou látku podophyllotoxin. Dočetla jsem se, že při nanášení krému na zdravou tkáň, může dojít k jejímu poškození. Mám ale takový problém, že pořádně nepoznám tyto kondylomata a krém aplikuji na svědivé místa. Např: Jde o celou zevní stranu pravého pysku. Také na kůži poštěváčku mám strašné svědění, kde jsem tento krém aplikovala. Myslím, že se mně to po krému ještě zhoršilo, kůže mně zbělala a praskla a teď z ní něco teče.-může jít o hnis? Můžete mně poradit? také se chci zeptat, zda můžu to mé neustálé svědění přenést na manžela? Bylo mně doporučeno očkování vakcínou Silgard? Má to cenu? Jaký je Váš názor? Je ten můj výsledek závažný? Dá se to někdy vůbec vyléčit? Jsem z toho nešťastná, to neustále svědění mně otravuje život…:-( Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

o místech a rozsahu aplikace je třeba se poradit s lékařem, který Vám krém předepsal. Reakce na jeho aplikaci je častá a je známkou působení, přesto by léčba neměla být příčinou praskání kůže ani “odtoku tekutiny”. Podle histologického nálezu byly zjištěny tzv. pohlavní bradvice (kondylomata), která považujeme za infekční (vznikají působením nerakovinotvorných typů papilomavirů – HPV), a proto je vhodné, aby i manžel podstoupil odborné vyšetření – nejlépe u dermatovenerologa. Očkování nemá léčebný účinek, působí jako prevence proti nové nákaze (od nového partnera, nové partnerky stávajícího partnera apod.). V případě stabilního partnera je proto jeho přínos značně diskutabilní. JS

4.10.2009 | morbus bowen | kather
moje teta – 87 let má diagnozu Morbus bowen…jedná se o velké kožní onemocnění na tváři. Stěžuje si, že jí bolí i krk. pan doktor ji to chtěl vyříznout, ale ted jí to pouze něčím nastříkal a poslal domů. příští pondělí má kontrolu,chci jet s ní…poradil byste mi nějaký lék,mast…mám pocit, že se jí řádně nevěnují vzhledem k jejímu věku. Napíšu, jak jsme dopadly. děkuji. mgr. kateřinaHerková
Dobrý den,

nejsem bohužel dermatovenerolog, proto nedokáži zcela adekvátně poradit. Nicméně při lokalizaci v oblasti genitálu je toto onemocnění chápáno jako předrakovinový stav a lze jej léčit operačně (vyříznutím, laserovou operací) nebo aplikací krému Aldara. JS

4.10.2009 | Genitální bradavice | TerezaX
Dobrý den pane doktore,
byla jsem u své gynekoložky a byly mi zjištěny genitální bradavice. Mám jít na odstranění laserem do Motola. Chci se zeptat, jak takové vyšetření probíhá, jak dlouho zhruba trvá, jak velká je pravděpodobnost návratu bradavic, jak je zákrok a následné hojení bolestivé a jak dlouho trvá hojení, než je vše ok zda-li můžu ihned po zákroku normálně ”fungovat”, chodit do školy a podobně. Předem mockrát děkuji za podrobnosti o zákroku. Tereza
Dobrý den,

záleží na rozsahu změn. Výkon se provádí v krátké celkové narkóze, délku pobytu v nemocnici netuším, neboť v Motole nepracuji. Hojení opět záleží na počtu bradavic a rozsahu změn, je však třeba počítat, že dohojování trvá týdny (2-8), kdy je nutné být pečlivá zejména po stránce hygieny. Riziko návratu bradavic není nulové, a v některých případech je třeba doléčení místně aplikovaným krémem, případně i zopakování zákroku. JS

2.10.2009 | Rozšířený vejcovod | Mufinka
Dobrý den,již jednou jsem vám psala ohledně neustálého špinění mezi menstruací. Minulý rok jsem podstoupila laparoskopii,kde mi odebrali vejcovod(mimoděložní těhu),druhý mi operovali(odtraňovali srůsty). 2x mi dělali kyretáž.Nyní je to rok a pořád špiním(hnědý výtok) cca v polovině cyklu až do mestruace.Doktorka je klidná, na UZ nic nevidí a pořád mě uklidňuje.Rozhodla jsem se tedy pro umělé oplodnění,ale na posledním UZ mi viděla rozšířený vejcovod a doporučila mi před umělým opl.laparoskopii,kde by se mi prý podívali jestli mám v pořádku dělohu,kvůli tomu špinění a taky jestli ten vejcovod není ucpaný. Víte,pořád mě udivuje, že je doktorka tak klidná. Já se vážně bojím, abych neměla nějaké rakovinové bujení, když už to špinění trvá tak dlouho a navíc, když mi něco objevila na tom vejcovodu. Můžu si nechat sama udělat krevní odběry na onkomakery v některé z nemocnic? A co podle vás může v tom vejcovodu být? Prý snad nějaká tekutina mi říkala dr.,ale přece si nemůže být z UZ tak jistá. Na tu laparoskopii mě mají poslat prý až v centru asistované reprodukce, kam se zanedlouho chystám. Aby nebylo ale pozdě…Je mi 25 let, bezdětná.Děkuji za odpověď
Dobrý den,

s největší pravděpodobností jde o dvě zcela odlišné problematiky (špinění a podezření na změny vejcovodu). Riziko závažného problému je ve Vašem věku naštěstí raritní, změny vejcovodu jsou nejčastěji důsledkem zánětu a laparoskopické vyšetření je naprosto ideálním způsobem, jak celou situci ověřit a vyřešit. Je-li hlavní snahou těhotenství, pak je komplexní péče a řešení všech souvisejících problémů v centru asistované reprodukce optimálním postupem. JS

2.10.2009 | Termokoalgulace | carolinecka
Dobrý den,
už skoro 2 roky mám kvasinkové záňěty, lékař mi dal autovakcínu, nezabrala, za pár dní mám jít na biopsii čípku. Už teď mi ale dopředu říkal, že po biopsii půjdu na termokoalgulaci. Nevím co to pořádně je a jestli to není nevhodné pro 20letou dívku-bezdětnou. A jestli není na takové závěry vůbec brzo? Dají se ještě jinak léčit mé gynekologické problémy? Mohu nejdříve gynekologa poprosit o vyšetření partnera? Jestli není přenašeč? Za odpověď předem moc děkuji!!
Dobrý den,

elektrodiatermokoagulace je ve zjednodušení “vypálení” povrchu čípku. Jde o metodu, která je však považovaná již řadu let za zastaralou a pro rizika, která přináší v omezení možnosti správného zhodnocení nálezu na čípku, překrytí oblasti s probíhajícími přirozenými změnami čípku, možnosti zamaskování místa, kde se může v budoucnu vytvořit závažný nález atd. ji není vhodné doporučovat. Řešení chronických zánětů je bohužel běh na dlouhou trať, nicméně současné postupy využívající dlouhodobého podávání protikvasinkových léků, přípravků upravujících poševní prostředí a podporujících hojení zánětů aj. přinášejí vynikající výsledky. Vyšetření partnera obvykle nepřináší žádné podstatné informace. JS

2.10.2009 | Histologia | chime
Dobry den pan doktor prosim Vas co znamena tento zaver? Nestacila vzorka na vysetrenie, alebo ako to mam chapat? zaver patologa – makroopis: dostali sme: 1. drobivy vlockovity material, gulicky priemeru 0,2 – 0,3cm /mikrovzorka/ 2. hrube rezky priemeru 0,4 – 0,5 cm, dlzky 0,5 – 1,0 cm, sedo Zaver patologa: Histologicky v kompletne spracovanom materiali ide o: 1. fragmenty cervikalnej sliznice s catami zliazok vystlnych jednovrstvovym cylindickym epitelom bez mataplastickych respektive dysplastickych zmien. 2. dysfunkcne hyperproliferacne endometrium s loziskovo cysticky dilatovanymi zliazkami, resp. looziskom cystickj glandularnej hyperplazie, znacna cast materialu malej vzorky je poskodena diatermiou.

Dakujem pekne za odpoved

Dobrý den,

výsledek hovoří o vzorcích získaných z výstelky kanálku děložního čípku a děložního těla, vyjádření o množství a poškození je jen informací o charakteru materiálu a nemá větší praktický význam. Nejdůležitější je nález tzv. hyperplazie – obvykle hormonálně podmíněné změny výstelky dělohy. Bohužel chybí zhodnocení v novější klasifikaci, která se vyjadřuje k přítomnosti abnormalit – tzv. atypií. Na základě takového výsledku by však měla být adekvátně věku nasazena hormonální léčba a zároveň by mělo být ověřeno, že je celý problém operačně dořešen (předpokládám totiž, že vzorky pocházejí z polypu děložního těla). JS

2.10.2009 | cysty na děložním čípku | MoniMoni
Dobrý den pane doktore, téměř vždy jsem po prohlídce u gynekologa lehce krvácela. Nedávno jsem lékaře změnila a od toho vím, že je to způsobeno nezhoubnými cystami na děložním čípku, které mi během vyšetření prasknou. Ptala jsem se proto svého lékaře, co to pro mě znamená a zda mohou mít cysty nějaký vliv na případné těhotenství. Odpověď zněla, že to nic není a těhotenství to spíše neovlivní. Pro svůj vnitřní klid bych však ráda znala ještě názor jiného odborníka, jelikož moje maminka (věk 47) podstoupila letos gynekologickou operaci, při níž ji byly odstraňovány cysty zhoubné. Také bych se chtěla zeptat, zda je v mém případě vhodné nechávat těhotenství až na pozdější dobu (po třicítce). Předem velmi děkuji za Vaši odpověď. Monika V., 26 let, bezdětná, očkovaná proti HPV
Dobrý den,

podle všeho je Váš stav přiměřený věku a obavy nejsou nutné. S ohledem na proběhlé očkovní je situace ještě méně riziková. Určitě je také chválihodné, že s Vaším lékařem komunikujete v pro Vás srozumitelných výrazech. Těhotenství by se mělo plánovat tak, aby člověka “nezaskočilo” z žádného pohledu a zdravotní hledisko je jistě na prvním místě. Je proto třeba vždy zohlednit celkový zdravotní stav a jemu těhotenské plány adekvátně přizpůsobit. JS

1.10.2009 | dodatek,Nela k.diagnoza c531 | Nela k.
Dobrý den pane doktore,byla jsem odeslána na onkol.masar.ústav brno a tam mně prohlížel pan dr.Zatočil a ten už věděl podle prohlídky,že mám na děloze ty nejtěžší předrakovinové změny,pak podle ultrazvuku našel velkou cystu,která nejde přeléčit léky,ptal se mi na dítě,odpověděla jsem že bych chtěla tak za 3roky,jenže on to nevidí dobře,prej za 14 dní budou výsledky a tam se rozhodne,mám hrozný strach že je tam opět nádor a postupuje to,nebo mi vemou dělohu,co potom se bude dít.A jak je možné,že před 3měsíci jsem měla cytologii dobrou a pak jdu znova na prohlídku a mám za 3měs.hsil 5.Čím se to tak rychle změnilo?Co mě vlastně čeká?Když se rozhodnu pro dělohu,budu mít určitě klid?A co poznají s krve a rentgenu plic?Absolovala jsem tohle vše poprvé a jsem trochu víc vyděšená.Omlouvám se že vás stále obtěžuji,ale v ordinaci se člověk nezmůže ani na slovo a pan doktor mi taky nějak toho moc neřekl.Předem moc děkuji za odpověď.Mám 1dítě,30let.S pozdravem Nela k.
Dobrý den,

k nálezu se bohužel nemohu blíže vyjádřit – míru závažnosti posoudí lékař, který Vás vyšetřoval. Potud tedy odkazuji na již dříve zodpovězený dotaz. Rozhodně bych vyčkal výsledků (předpokládám, že šlo o biopsii) – na jejím základě se stanoví přesný postup (opakovaná konizace, případně až odnětí dělohy). Cysta je častý nález na veječníku a s problematikou děložního čípku souvisí jen extrémně vzácně – její řešení tedy může proběhnout zcela izolovaně, případně spolu s řešením problematiky děložního čípku (např. laparoskopické odstranění cysty a současná rekonizace). Rentgenové vyšetření a laboratorní testy jsou standardní součástí vyšetření před předpokládaným dalším operačním řešením obou nálezů. JS

30.9.2009 | odstranění dělohy | Luccie
Dobrý den,je mi 32 let a už 6 let chodím po půl roce na cytologii kvůli lehkým změnám na děložním čípku.Během posledního roku se mi výsledky cytologie zhoršily – středně těžká dyspasie,takže mi byla provedena konizace,výsledky ukázaly že bylo odebráno malé množství,po půl roce následovala rekonizace,kde mi lékař odstranil celý děložní čípek i tkáň pod ním ale výsledky opět ukázaly že ložisko špatných buněk nebylo odstraněno.Můj gynekolog říká,že by mělo následovat odstranění dělohy ale zároveň se tomu brání vzhledem k mému věku tak jako prozatimní řešení navrhl provádět stěry po 3 měsících,ale já si myslím,že pouze prodlužejeme neodkladné.Děkuji za Váš názor.
Dobrý den,

v tuto chvíli značně záleží na délce ponechané části čípku – jinými slovy – zda-li je možnost odkud ještě provést případně opakovaný menší zákrok (menší než odnětí dělohy), dále záleží i na místu kam změny dosahovaly – zda do zevního nebo do vnitřního okraje řezu. U mladých žen je (pokud to je jen možné) snaha o zachování dělohy, a proto bych postup Vašeho lékaře v tuto chvíli jen pochválil. V případě špatných výsledků může být s výhodou konzultovat některou z velkých českých klinik, zda je odnětí dělohy jediným řešením, nebo by nebyl možný některý konzervativnější výkon – tzv. vaginální trachelektomie nebo cylindrická disekce endocervixu. JS

29.9.2009 | Polyp děložního čípku | Krnov91
Dobrý den pane doktore, hledala jsem v dotazech abych Vás zbytečně neobtěžovala, ale nenašla jsem.Mám ve svoji gynekoložku důvěru,ale chtěla bych znát názor erudovaného odborníka.Chodím na pravidelné preventivní kontroly 1x ročně, vždy bylo vše v pořádku,Teď při poslední prohlídce před 14ti dny, mi gynekoložka sdělila, že mám malý polyp děložního čípku, že se hodnotí jako “předrakovinový” a měl by se odstranit co nejdříve.Protože mám teď složité období, raději bych šla na odstranění až na jaře v březnu.cytologie před 14 dny prý za 1 jako vždy (vím, že tuto klasifikaci neuznáváte,ale nic jiného se nikdy nedozvím).Můj dotaz zní, zda něco nezanedbám, když to o 6 měsíců odložím?gynekoložka neshledala při vyšetření žádný jiný nález, vše v pořádku a prý to má každá druhá.Je mi 35let, mám jedno dítě a užívám hormonální antikoncepci Jeanine.Velice děkuji za odpověď a přeji hezký den Petra Č.
Dobrý den,

je poněkud zvláštní, že je cytologický nález hodnocený jako “normální” a přesto je přítomen předrakovinový nález “v podobě polypu”… Polyp je výchlipka výsteky kanálku děložního čípku, která vzniká jako reakce na zánět nebo hormonální změny. Změna jeho povrchu v předrakovinové stádium je velmi vzácná. Malé polypy často sami vymizí po menses. Řešení je vhodné, když polyp dosahuje větších rozměrů, způsobuje další obtíže (hlavně krvácení) a nebo když přetrvává i po menses. Je-li zároveň předrakovinový nález, pak je řešení odvislé i od úrovně změn. V případě lehkých změn je dostatečný interval během cca 1 roku, u závažných změn je třeba výkon provést do 3 měsíců. JS

29.9.2009 | biopsie děložního čípku | alzbetka
Dobrý den,
Vážený pane doktore,byla bych moc ráda,kdyby jste mi mohl odpovědět na mojí otázku.Je mi 18 let a před 14ti dny jsem kvůli špatným výsledkům musela podstoupit biopsii děložního čípku.Zákrok proběhl celkem hladce,asi dva dny jsem krvácela.Od doktora jsem nedostala žádné insturkce,co smím,a co ne,a teď po 14 dnech jsem měla pohlavní styk.Při,i po jsem krvácela tak mě zajímá,jestli jsem tím nemohla něco poškodit,nebo zda je to normální?Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,

biopsie je odběr velmi malého (obvykle milimetrového) vzorku. Vzniklý defekt se poměrně rychle zacelí, nicméně místo, které se hojí může být po nějakou dobu křehké (křehkost zde může být i v kombinaci s přítomností změn pro které se biopsie dělala). Krvácení obvykle trvá po biopsii 2-3 dny, zakrvácení po styku může přijít z obou uvedených důvodů i několik týdnů po biopsii (nic závažného si tím však nemůžete přivodit). Zvláštní režim po biopsii je nutný jen po dobu krvácení a odpovídá hygienickému režimu při menses. JS
