Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-3048650 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

24.10.2008 | cajda | cajda
Dobry den, chtela bych vas poprasit o odpoved…..jsem po konizaci a protoze praktikujeme s partnerem analni styk, bojim se ze budu mit v budoucnu rakovinu konecniku. Mam se opravdu obavat? Pokud ano, za jakou dobu se muzou projevit prvni priznaky?

Dekuji vam.C.

Dobrý den,

riziko je sice významně menší než pro rakovinu čípku, ale je reálné. Vývoj je obdobně jako u rakoviny čípku v horizontu desetiletí. V některých státech je součástí vyšetření v ambulanci Centra onkologické prevence (COP) i vyšetření konečníku pomocí speciálních zrcadel. V naší republice je problematika v rukou specialistů – proktologů, přesto je však vyšetření na přítomnost předrakovinových změn (tzv. AIN – análních intraepiteliálních neoplázií) velmi obtížné. Preventivně je vhodné po 50. roce života vyšetření stolice na okultní krvácení (provádí praktický lékař), neboť drobné krvcení je 1. příznakem časného stádia rakoviny střev i konečníku. Preventivně je jistě více než doporučeníhodné používat k análnímu styku vždy kondom. JS

24.10.2008 | Cytologie | Radka2
Dobrý den,
ještě jsem vás chtěla poprosit o zodpovězení jednoho dotazu – jak moc se lze spoléhat na výsledky cytologie, že nejsou třeba jen falešně negativní? Každý rok jsem poctivě chodila na roční cytologické stěry a vždy byly v pořádku. Proto mi není jasné, jak je možné, že při běžné kontrole po roce se mi výsledky změnily ze stupně 1 na stupeň 5, čili HSIL. Konizací se zjistilo, že jsem měla CIN3. Chápu, že se buňky mění po dlouhou dobu, ale není mi jasné, jak může k takové velké změně dojít během 1 roku. je možné, že jsem měla třeba mírné změny už delší dobu, ale cytologie je neukázala, byla provedena třeba špatně? Jak se teď můžu spolehnout na to, že všechny půlroční kontroly budou prováděny spolehlivě? Co když bude zase vše O.K. a přitom ve mě budou probíhat změny, třeba hlouběji v čípku? provádí se stěr automaticky i z hlubších částí čípku? Nezlobte se, ale mám z toho strach. děkuji moc za odpověď. R.
Dobrý den,

citlivost samotného cytologického stěru je opravdu relativně nízká a záleží na řadě dalších faktorů. K odhalení změn je často potřeba série stěrů než dojde k jejich průkazu, navíc je přesnost vždy potřeba doplnit dalšími vyšetřeními – kolposkopií a případně i HPV testem u žen po 30. roce života. Pro ženu po ošetření změn je tedy velmi důležité dlouhodobé sledování, které je zpočátku poněkud častější (interval a 6 měsíců je naprosto dostatečný) a zabírá i další způsoby – tedy i kolposkopii a později i test na HPV. Opakovaná negativita všech vyšetření vede k potvrzení velmi nízkého rizika opakování změn. K provedení stěru z čípku jsou speciální nástroje (kartáčky), které zajistí odběr i z dostatečné hloubky, takže v tomto směru není třeba mít obav. JS

24.10.2008 | Používání tamponů | Radka2
Dobrý den,
po konizaci mi můj lékař řekl, že používání tamponů je rizikové a může napomáhat k rozvoji prekanceróz na čípku. Řekl mi, že mám používat vložky. Mám však podobný problém jako jiná tazatelka, vložky mi nedělají dobře, necítím se s nima pohodlně a hlavně v létě jsou tampony ideální. Opravdu se musím bát používat tampony? Konizace proběhla před více než rokem a následné kontroly jsou zatím v pořádku. Děkuji, R.
Dobrý den,

tampóny nemohou napomáhat rozvoji předrakovinových změn, ale mohou podporovat zánětlivé změny a negativně ovlivňovat hojení čípku. Alternativou se nabízí použití menstruačního kalíšku. Na druhou stranu, při normálním nálezu a dobrém zhojení se samozřejmě po takto dlouhém odstupu od konizace k používání tampónů můžete bez problémů vrátit, rozhodně však s vědomím “přepečlivé” hygieny. JS

24.10.2008 | KONIZACE CIPKU+hysterektomie | zayrra
Dobrý den,píši vám s prosbou o radu.Moje sestra 24 let,prodělala před pár dny operaci děložního čípku.Odstranili celou špatnou tkán,ještě před rakovinotvorným bujením(prý,ale za pět minut dvanáct).Ted bude chodit každých 6 měsícu na prohlídky.S tím,že ji lékaři durazně doporučili co nejdříve otěhotnět v případě,kdyby museli odebrat celou dělohu.Chtěla jsem se zeptat proč z jakého duvodu?Jaká je pravděpodobnost,že onemocnění opět propukne?Je opravdu nutné aby tak rychle otěhotněla?Měla jen jednoho sexuálního partnera a ten si děti ještě nepřeje.Má nějáký vliv antikoncepce?Užívá je už dlouho bez vysazení.Moc vám děkuji.S přáném hezkého dne.Andrea
Dobrý den,

mám obavu, že jde o přespřílišné obavy založené na informaci o zvýšeném riziku opakování změn u žen, které již podstoupily jejich odstranění. Opakovaný zákrok je totiž spojen s vyšším rizikem předčasných porodů a dalších těhotenských komplikací. Riziko je ale obecně malé a přílišné “nucení” k rychlému otěhotnění je málo opodstatněné. Antikoncepci je možno bez obav užívat nadále, rizika pro opakování změn v souvislosti s užíváním nejsou prakticky žádná. JS

23.10.2008 | Menstruační kalíšek – děkuji za odpověď | MonikaB
Ještě jednou dobrý den pane doktore, mockrát děkuji za tak rychlou odpověď:) a samozrějmě i za povolení užívání tohoto přípravku. Budu nabírat zkušenosti a vše Vám na další návštěvě povím:)) Krásný víkend,

Monika Becisová

23.10.2008 | Použivání menstruačního kalíšku | MonikaB
Dobrý den pane doktore, jsem Vaší pacientkou, je mi 29let, děti zatím nemám. Byla jsem 8.srpna na konizaci a vše proběhlo bez problémů, na kontrole jste mi potvrdil, že jsem úplně v pořádku. Nyní se ke mě dostala informace ohledně “menstruačního kalíšku” a já bych se chtěla zeptat, zda jej mohu používat. Tampony jste mi nedoporučil a s vložkami mám tak trošku problém, přijde mi to velice nehygienické. Hodně se potím a vložka mi absolutně zabraňuje alespoň nějakému přívodu vzduchu a necítím dobře. Četla jsem si, že kalíšek by měl být šetrný a problém kontaktu odtékající krve v tamponu na poševní stěny a okolí (kvůli kterému jste mi nedoporučil tampony)je zabráněno. Velice děkuji za Váš názor. Přeji hezký den,

Monika Becisová

Dobrý den,

děkuji za dobrý nápad. Malá frekvence užívání této hygienické pomůcky způsobila, že jsem na ni ani nevzpomenul, ale v případě “nesouladu” s používání menstruačních vložek a výrazné prefence tampónů se jeví jako vynikající kompromis. Jen pozor, vyžaduje trochu trpělivosti v zapracování a alespoň v počátku je “pojištění se” vložkou před nechtěnou “nehodou” jistě doporučeníhodné. Určitě budu při kontrole zvědav na Vaše postřehy. JS

23.10.2008 | konizace | hedvika
Dobrý den,mám cin 3-4 a 13.11.2008 mám jít na konizaci a zajíma mě jestli to je nutné?doktor mi ještě před tím navrhnul,abych otěhotněla a po porodu šla na konizaci nevím proč to těhotenství??Prosím mužete mi podrobnějí vysvětlit co je to konizace??
Dobrý den,

CIN 3-4 neexistuje, pravděpodobně jde o chybně zapsaný výsledek cytologického stěru (odhadoval bych, že jde o výsledek uvedený ve staré klasifikaci – PAP 3-4). Každý abnormální výsledek cytologie je potřeba ověřit kolposkopickým vyšetřením a ideálně i odběrem biopsie. Mírné změny (CIN 1) se posléze sledují, neboť v souvislosti s porodem často vymizí (proto tedy doporučované těhotenství), závažné změny (CIN 2, CIN 3, CIS) je třeba ošetřit konizací – vytnutím celé změněné části děložhího čípku ve tvaru kužele, obvykle v krátké narkóze. JS

23.10.2008 | hormonální léčba?? | Zikmundová
Dobrý den, pane doktore, uvažuji teda o tom, že bych zkusila brát ty hormony:), Ladybon, necítím se psychicky pořád dobře, jsem náladová a prášky na nervy zas tolik nepomáhají, zkusím tedy jestli opravdu pomůže léčba hormonální!!?? Ptám se tedy, co mám očekávat na začátku léčby? zvýšení tlaku, nevolnosti?? kdy bych měla začít pociťovat efekt?? Souvislost s jinými prášky, jako neurol, lexaurin, brufen atd.., nevadí??, doufám tedy, že mi to nepřinede další rakovinu, jak se píše v letáku u léků??, kdybych nepociťovala efekt do tří měsíců( půl roku), dá se potom přestat, co tělo?? Děkuji a hezký víkend Zikmundová R. 31
Dobrý den,

hormonální léčba má vliv na psychiku a lze tedy v této oblasti také očekávat zlepšení. Po zahájení léčby obvykle není žádný problém, někdy může být přechodně tlak v prsech či pocit nadýmání. Efekt lze začít pociťovat nejdříve po týdnu užívání, někdy i později. Ostatní léky, které užíváte, nebudou nikterak ovlivněny a ani by ony samotné neměly působit negativně na hormonální tabletky. Je-li třeba, pak je možno vysadit léky prakticky kdykoliv (obdobně je lze opět nasadit), nic zvláštního by se nemělo stát. JS

21.10.2008 | Polyp v děloze a nekrotické tkáně | Haička
Dobrý den, před časem jsem Vám psala o Váš názor a nyní se ozývám znovu po druhém zákroku. Pokusím se to ještě jednou stručně shrnout. Je mi 34 let a jsem z Vyškova. V dubnu 08 jsem porodila císařským řezem pro čelní polohu své 3 dítě /poprvé císařem/. Poté se mi rozjla jizva v podkoží a tu mi moje gynekoložka pomáhala léčit /vystřihávala mi mrtvé tkáně a laserovala mi ránu/ 10 týdnů. 8 týdnů po porodu mi aplikovala antikoncepci depo provera a já začala po 10 dnech krvácet. Po 6 týdnech mi naznala polyp v oblasti jizvy po císařském řezu a já jsem 18.8.08 absolvovala hysteroskopii, kde mi byl odstraněn polyp a koagula. Dle histologie mi vyšel polyp bez známek malignity a jisté nekrotické tkáně, kterými si patolog nebyl jistý z čeho jsou a proto jsem hysteroskopii absolvovala 10.10.08 znovu. Opět mi byl odstraněn polyp vyrůstající z jizvy. Dle histologie mi vyšel polyp a opět se zde nacházeli nekrotické tkáně, vše bylo negativní, bez známek malignity. Moje gynekoložka mi vysvětlila, že se mi do rány po operaci zřejmě dostala infekce a že zřejmě jak jsem měla jizvu škaredou z venku, tak ji mám škaredou i zevnitř. Že se stále ještě hojí a proto se tam dělají ty nekrotické tkáně a polypy. Chtěla jsem se Vás ještě jednou zeptat, co si o tom myslíte. Je možné, že se mi tam polyp udělal po 8 týdnech znovu? Mám šanci, že se mi tam časem nekrotické tkáně přestanou dělat a přestanou se tvořit i polypy? Že se rána po císařském řezu zahojí. Je to nebezpečné, pokud by tam nekrotické tkáně přetrvávali? V nemocnici mi jedna lékařka řekla, že pokud se mi tam nekrotické tkáně budou opakovat, bylo by vhodné odstranění dělohy. Bylo by to opravdu vhodné, myslím si, že jsem na to ještě mladá. Chci se zeptat, zda jsou nutné další kontroly hysteroskopií, nebo zda stačí kontroly ultrazvukem. Ještě poslední otázka, moje gynekoložka mi doporučila užívat potravinový doplněk INDONAL, který je přírodní preparát a má napravovat buňky a je údajně vhodný i pro pacientky s onemocněním čípku, které mají CIN I-III, myslíte si, že je to pro mě vhodné? Děkuji Vám moc za odpověď a za strávený čas nad mými otázkami.
Dobrý den,

souhlasím s vysvětlením Vaší lékařky, komplikované hojení (obvykle způsobené zánětem) je bohužel často příčinou opakovaných změn, polypy nevyjímaje. Po zhojení však nepřináší již žádné nebezpečí, neboť s vyhojením zmizí i průvodní známky hojivého procesu (tedy i odúmrť neboli nekróza tkání). Myslím, že návrh na odnětí dělohy je extrémně radikální, zvláště v momentě, kdy hysteroskopie umí (třaba i za cenu jejího několikerého opakování) odstranit převážnou většinu nitroděložních patologií. V případě absence dalších komplikací však považuji kontroly ultrazvukem za dostačující. Stran Indonalu – jde o potravinový doplněk doporučovaný pro řadu onemocnění, rozhodně by neměl nahradit lékařské postupy, ale jako jejich doplnění jej nelze zavrhovat. Přesto si myslím, že ve Vašem případě by byla vhodnější podpora léčby enzymovými preparáty, např. Wobenzym, které již považujeme za léčivo a jejich efekt byl otestovaný vědeckou studií. JS

21.10.2008 | kontrola | lily27
Dobrý den, pane doktore,
včera jsem byla na kontrole po šestinedělí (respektive 5 týdnů a 3 dny), vše bylo v pořádku, lékař mi dělal kolposkopii i cytologii a jen poznamenal, že kolposkopie je v pořádku, jen na čípku mám droboulinké poranění. Výsledky cytologie ještě neznám, ale chtěla jsem se zeptat – to poranění – myslíte, že to má na svědomí ještě porod nebo je to příznak předrakovinového stádia? Bohužel mě tato otázka napadla až doma a lékař byl úplně klidný, vůbec to nijak neřešil. Moc díky.
Dobrý den,

bez vyšetření je opravdu nemožné bližší vyjádření. Přesto lze spíše uvažovat o variantě méně závažné, hormonální změny po porodu (a zejména při současném kojení) připomínají období po přechodu – tkáně jsou křehké a snadno se poraní pouhým intenzivnějším dotykem při vyšetření (ale opět se spontánně zhojí). Méně pravděpodobná je také přítomnost drobného hojícího se poranění po porodu. Myslím, že není třeba mít obavy. JS

20.10.2008 | Přenos HPV | citronek
Dobrý den pane doktore, vim ze HPV se prenasi pohlavnim stykem, ale je mozny jeho prenos i jinym zpusobem? Mam strach, abych tento vir neprenesla i na svoje dite. Je mozny treba prenos i na toalete ci mohu prat moje a dcery spodni pradlo dohromady? Pri jake teplote se tento vir nici?Nebo jak dlouho vir mimo posevni prostredi prezije?Dokonce mam strach poustet moji dceru do nasi postele v domneni, ze tam ty viry mohou byt pritomny. Take desinfikuji vanu po kazdem mem sprchovani, aby vir nebyl pritomen, kdyz se tam dcera koupe. Je ten vir prilnut jen ke kuzi nebo ho mohu mit i ve vytoku, kterymi trpim? Moc by mi pomohlo, kdybych si toto ujasnila a nemusela bych byt tak uzkostna. Dekuji.
Dobrý den,

Vaše obavy jsou opravdu přespřílišné – vir se přenáší přímou kontaminací doprovázenou současnými mikroskopickými trhlinkami (ty vznikají při frikčních pohybech při styku – pohlavním i análním, při zanesení kontaminovaným prstem, při vetření kontaminovaným prádlem). Jednoznačně dominantní způsob přenosu je pohlavní aktivita. Obavy z přenesení vodou nebo poševním výtokem jsou zbytečné, nutný je totiž tělesný kontakt. Mimo tělo virus přežívá velmi krátce, zlikviduje jej samozřejmě i denaturace – tj. působení vroucí vody a některých chemikálií. JS
