Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-5126831 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

15.10.2008 | indonal | Saša
Ještě k předchozímu dotazu, jaký máte názor na užívání přírodního preparátu Indonal. Slouží jen jako prevence a nebo i jako možná léčba. Děkuji za odpověd
Dobrý den,

jde o potravinový doplněk a jako takový nebyl ověřen vědeckou studí, rozhodně by tedy neměl nahrazovat lékařsky ověřené a doporučené postupy. Přesto jej nezamítám jako jednu z možností doplnění celkové léčby. JS

14.10.2008 | Defekt na děložním čípku. | Lucie82
Dobrý den, při dnešní kontrole mi gynekolog řekl, že mám drobný defekt na děložním čípku. Měla jsem ho tam prý již vloni. Tehdy mi byla provedena cytologie a výsledky byly v pořádku. Na cytologii jdu zhruba za měsíc a nejsem úplně klidná (možná i proto, že mě poslední dobou postihuje jedna špatná zpráva za druhou). Ráda bych se Vás zeptala: 1) Čím může být tento defekt způsobený? Je nutné ho odstraňovat? 2) Dočetla jsem se, že rakovina děložního čípku je způsobena papiloviry, které jsou sexuálně přenosné. Je rakovina děložního čípku způsobena pouze těmito viry nebo je možné, aby se vyvinula i bez přítomnosti těchto virů? Jsou tyto viry přenosné pouze pohlavně? Pokud mám stálého sexuálního partnera (vzhledem k našim sexuálním zkušenostem není možné, abychom byli nositeli papilovirů) můžu být pokud jde o rakovinu děložního čípku klidná i v budoucnosti?

Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den,

bohužel Vám nejsem schopen odpovědět na 1. dotaz, protože nevím co Váš lékař viděl a považoval za “defekt”. Příčin abnormálního nálezu totiž může být celá řada – od banálních po závažné. Ke 2. otázce – rakovina děložního čípku vzniká v souvislosti s dlouhodobým působením papilomaviru, který se přenáší při sexuálních aktivitách, zejména pohlavním styku. Přítomnost papilomaviru je nezbytnou podmínkou pro rakoviny děložního čípku. Bez papilomaviru rakovina nevznikne, tj. jste-li si s Vaším partnerem zároveň prvími a jedinými sexuálními partnery, pak je riziko nulové. JS

13.10.2008 | biopsie stupen I. | Saša
Dobrý den. Je mi 28 let, bezdětná. Po cytologickém vyšetření, které vycházelo vždy na stupen II. mi lékař udělal biopii čípku, vyšlo na stupni I., zajímá mě, zda se tento nález nějak léčí, bylo mi sděleno, že není třeba a že se jen každý 1/2 rok musí udělat nová cytologie.
Dobrý den,

CIN 1, neboli mírné či lehké předrakovinové změny jsou oprávněným důvodem ke sledování, zvláště u mladých žen, které nemají nebo plánují děti. Řadu podrobností na téma mírných předrakovinových změn či podezření na ně (obvykle při cytologii hodnocené LG SIL) najdete v desítkách otázek a odpovědí v archivu. JS

13.10.2008 | prevence?? | Zikmundová
Dobrý den pane doktore, musím vám napsat, ikdyž se to tentokrát netýká přímo mých onkolog.problémů?! Včera večer jsem náhodou zahlédla v pořadu Střepiny v TV, reportáž na nobel.cenu za vakcínu na HPV atd…, reportáž byla zajímavá i s příkladama a ukázkama možností a případů rakoviny děl. čípku, jediné co jsem se musela opět rozčílit a to,chci říct i všem na tomto netu, že se pořád propaguje PREVENCE, to je to nejdůležitější, avšak z mého oprávněného hlediska!!proč se také neklade důraz a nehlídá odbornost lékařů a laboratoří!! můj případ je naprosto z hlediska prevence na jedničku a jak jsem dopadla?? Každý půl rok preventivky, stěry v pořádku, nikdy nezaznamenáno ani nádech něčeho předrakovinového!!a najednou rozjetá rakovina,a to jsem s problémama špinění a krvácení lítala přes půl roku k mé odborné??!! doktorce(v České Lípě), a jediné co mi vždy řekla, že mi asi nevyhovuje antikoncepce, tak jsme dali jinou?! Jsem ráda, že jsem se dostala na vaší kliniku a věřím, že postupujete s nejlepšími postupy, ale ta obava a nedůvěra prostě ve vás zůstane, tak jsem věřila doktorce(“doktorům”)a jak se toto mohlo stát!! I po konizaci ve Frýdlantu, nikdo nic nepoznal (i pod mikroskopem!!) Jak je to možné,myslím si že 3cm nádor rozjetý dál nelze snad přehlédnout!! No už s tím nic nenadělám, jen mě mrzí, že jsou mezi námi takoví lékaři, kteří podceňují važné situace. Jinak vše dobré s pozdravem vaše pisatelka a pacientka(vaší kliniky) Zikmundová Radka 31let.
Dobrý den,

těžko reagovat a těžko posuzovat tak, aby neplatilo, že po bitvě je každý generálem … Znám bohužel řadu případů, kdy sebelepší prevence nezabránila a dokonce ani nemohla zabránit rozvoji závažného onemocnění, protože i medicína má stále své limity. Přesto však velmi horuji pro prevenci, které se u nás účastní méně než polovina žen a která ve většině (bohužel ne ve všech případech) dokáže odhalit řadu problémů včas. Vám samozřejmě přeji jen dobré výsledky z kontrolních návštěv a snad i návrat důvěry v nás – lékaře. JS

12.10.2008 | Aldara | Eva.P
Dobrý den,
Velice děkuji za odpověď z 2. 10. Druhý týden používám mastičku Aldara na koldylomata. Již po třetím namazání mi začala mizet. Chtěla bych se zeptat, kdy přesně poznám, že již není potřeba dále mazat? Ještě jich několik mám, ale nevím, zda mám mazat všechny dál, tedy i místa, kde jsou už jen stroupky nebo už jen pouze ty, které zbyly. Děkuji za odpověď. Přeji pěkný den.
Dobrý den,

aplikovat Aldaru je třeba ještě alespoň týden po úplném vymizení kondylomat, ideálně aplikovat malé množství i na “odléčená místa”. Cílem je zajistit dokonalou a trvalou likvidaci změn i infekce. JS

11.10.2008 | Je nevhodne otehotniet po zisteni dysplazie? | Lucia17
Dobry den pan doktor, v ramci preventivnej prehliadky vratane cytologickeho vysetrenia mi sestricka mojej gynekologicky zavolala, ze nalez z tohto vysetrenia nie je idealny a mam prist na kontrolu za 3 mesiace. Mam u seba kopiu vysledkov a je tam napisane: Dlazdicove bunky: LG – SIL (HPV/dysplasie I./CIN I.) Na moju ziadost som sa objednala k doktorke, aby mi vysvetlila o co ide, kedze sme chceli s priatelom skusat otehotniet uz teraz v listopadu. Doktorka mi povedala, ze o nic nejde, uvidime, ake budu vysledky v Lednu a ze do tej doby nemam otehotniet. 1. Je to tak? Nesmiem do tej doby otehotniet? 2. Kedze zijem v Prahe, je mozne sa objednat do poradny k Vam? Dakujem, Lucia

PS. Chcela by som sa Vam podakovat za odpovede na tejto stranke. Dozvedela som sa viac informacii nez od mojej doktorky. Myslim si, ze je to velka skoda, ze niektori lekari nemaju za potrebne informovat svojich pacientov.

Dobrý den, o mírných předrakovinových změnách (na které je podle výsledku cytologie u Vás podezření) se vše potřebné dočtete jistě v desítkách předchozích dotazů, proto si dovolím vyjádření jen k Vašim otázkám 1. otěhotnění je naopak (zvláště chcete-li být těhotná) žádoucí a lze jej doporučit, k vymizení mírných změn totiž dojde obvykle po porodu, a tak vlasně není důvodu čekat, 2. objednání do naší ambulance je samozřejmě možné, počítejte však s objednávací lhůtou cca 2 měsíce. Stačí zavolat na tel. 224967480-1 a objednat se do COP ke mě či někomu z kolegů.

JS

10.10.2008 | další vyšetření | Zikmundová
Dobrý večer(den)pane doktore, tak jsem opět zabrouzdala na ty vaše stránky, no informací není nikdy dost?! Po nedávné návštěvě na vaší klinice jsem pořád trochu v rozpacích, a to spíš, že tentokrát proběhla kontola tak rychle a bez dalších vyšetření. Opravdu v mém případě není nutný pravidelný ultrazvuk, markry atd..?? Jsem radši když mě proberou podrobněji, výskyt metastáz je přeci zatím víc pravděpodobnější,né?? Také bych se ráda zeptala, jestli se mi budou do budoucna brát i stěry z čípku nebo už to také není potřeba?? Pan docent zastupující paní dopktorku mi nenutil prozatím hormony, když prý nepociťuji návaly, tak zatím je neberu, ale určitě se jim do budoucna nebráním:), moc vás pozdravuji a děkuji za odpovědi, Zikmundová R.
Dobrý den,

s narůstajícím časem od léčby se také prodlužují kontroly včetně ultrazvukových vyšetření, krevních testů a pod. Stěry z čípku se samozřejmě také budou odebírat, ale i zde platí, že intervaly se budou prodlužovat. Všechna dosud provedená vyšetření byla navíc v normě a jejich “stáří” nevyžadovalo při této kontrole opakování. K otázce hormonální léčby – určitě bych neměl strach, naopak z léčby budete nejvíce profitovat právě nyní, když jste mladá a kdy hormony plní řadu dalších funkcí. JS

10.10.2008 | Dg. N87.0 | Rennyx
Dobrý den, pane doktore, lékař z nemocnice, ve které je laboratoř (byla mi provedena mikroexcize z č.6 a 12) mi do zprávy zapsal – SAtp. UUT a ME – histol. LSIL. Dg. N87.0 Dop. verifik. LEEP. Můj gynekolog, který dostal zprávu z téže laboratoře, mne uklidnil, že v tomto stadiu, je nutné sledování, s odstraněním tkáně by však zatím počkal. Působí na mne jako člověk pečlivý až puntičkář, zatímco jednání lékaře i sestry z nemocnice bylo netaktní, direktivní až manipulativní, z toho důvodu jsem se rozhodla vše zvážit. Nerada bych však něco zanedbala. Mám 3děti,věk 38. Co mi můžete doporučit jako další krok? Velmi děkuji za Váš čas. Renata
Dobrý den,

výsledek odběru malého koustku tkáně z čípku (ME = mikroodoběr tkáně) ukazuje na přítomnost lehkých předrakovinových změn. Správné postupy jsou však oba dva, u žen nad 35 let let můžeme mírné změny sledovat, ale i odstranit. Rozhodně nic nezanedbáte, když se zatím budete řídit radou Vašeho gynekologa a teprve podle vývoje nálezu při následujících kontrolách se rozhodnete o dalším postupu. JS

9.10.2008 | cytologie – kontroly | JanaSi
Dobrý den, pane doktore, moc děkuji za Vaše odpovědi (5.10). Ještě jedna otázečka na závěr – jak často je v mém případě dobré chodit na preventivní kontroly cytologie a kolposkopie? Nemělo by to být častěji než jednou ročně? Jinak pokud kolposkopie a cytologie v těhotenství vyšla negativně, nemá asi cenu pátrat, zda právě těhotenství nezkreslilo výsledky, že? Moc díky ještě jednou za vše!
Dobrý den,

dojde-li ke spontánnímu vymizení mírných změn (což je třeba ověřit při dvou kontrolách v odstupu 4 – 6 měsíců), pak je dostatečné absolvovat kontroly 1x ročně. S ostatním s Vámi zcela souhlasím. JS

9.10.2008 | hpv vir v ustech | llendullka
29.7.jsem byla na biopsii a výsledek je Exo:parakeratosa Endo-dlaž.metaplaasie povrch.i žlaz.epithelu se střední dysplasií,koilo atypie až monstrozity. Závěr:pacientka obj.k LOOP konizaci a cur.prob.hrdla děl.

Dobry den, mam dotaz toto mi vyslo na biopsii a byla jsem na konizaci del cipku ale chtela jsem se zeptat mohl se mi prenes vir do ust kdyz jsem mela oralni sex?pokud ano jak se to projevi a kde bych se mela nechat vysetrit.Omlouvam se za se dotazi ale jsem stydlive poahy a tim ze jsem nasla tyto stranky se muzu zeptat.Predem moc moc dekuji a ne jen za odpovedi ale i za to ze mame tu moznost anonimne se zeptat dekuji

Dobrý den,

virus má “přilnavost” ke genitálu, riziko postižení dutiny ústní a horních cest dýchacích je velmi malé a není se třeba znepokojovat. JS

8.10.2008 | Condylomata accuminata | Luciiie
Dobrý den, pane doktore.
Jsem těhotná ve 31 t.t. a dnes mi můj gynekolog zjistil tuto pohlavní nemoc (bradavičky na genitaliích i v pochvě) na děložním čípku je naštěstí nemám, ale k dotazu k Vám… nevím, jak jsem se mohla nakazit, když jsme s manželem 5 let spolu a oba víme, že jsme se ani jednou nepodvedli. Opravdu jsem se nakazila jen pohlavím stykem, není to způsobeno i něčím jiným? A nemůže to nějak poškodit plod? Gynekolog mě poslal na vyšetření k obvodnímu lékaři a pak na operaci… Mám z toho strach, nechci aby se mému miminku něco stalo… můžete mi prosím poradit…předem děkuji za odpověď… jsem bezmocná…
Dobrý den,

těhotenství je provázeno významným poklesem imunity, což nezřídka vede k vzplanutí onemocnění, která by se za jiných okolností nikterak neprojevila. To je typické pro pohlavní bradavičky způsobené virem HPV. Ten je totiž ve tkáních přítomen i řadu let či desetiletí a projeví se právě až v takovéto situaci. Přenos je však opravdu ponejvíce pohlavní cestou v období počátků pohlavního života. Riziko pro plod je minimální, vždy je však třeba informovat dětského lékaře při porodu o této diagnóze. Stran operace bradaviček v těhotenství – obvykle k ní přistupujeme jen při velmi hojném výsevu, navíc je vhodné ošetření laserem, které je v ČR jen málo dostupné. Lepší alternativou je místní aplikace kyseliny trichloroctové, kterou je možno používat po celé těhotenství a obvykle přináší velmi dobré výsledky léčby. Po porodu navíc dochází k masivnímu ústupu výsevu bez jakékoliv léčby, kterou proto spíše rezervujeme až na období po šestinedělí na “zbytkové” změny. JS
