Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-4823939 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

8.10.2008 | Condylomata accuminata | Luciiie
Dobrý den, pane doktore.
Jsem těhotná ve 31 t.t. a dnes mi můj gynekolog zjistil tuto pohlavní nemoc (bradavičky na genitaliích i v pochvě) na děložním čípku je naštěstí nemám, ale k dotazu k Vám… nevím, jak jsem se mohla nakazit, když jsme s manželem 5 let spolu a oba víme, že jsme se ani jednou nepodvedli. Opravdu jsem se nakazila jen pohlavím stykem, není to způsobeno i něčím jiným? A nemůže to nějak poškodit plod? Gynekolog mě poslal na vyšetření k obvodnímu lékaři a pak na operaci… Mám z toho strach, nechci aby se mému miminku něco stalo… můžete mi prosím poradit…předem děkuji za odpověď… jsem bezmocná…
Dobrý den,

těhotenství je provázeno významným poklesem imunity, což nezřídka vede k vzplanutí onemocnění, která by se za jiných okolností nikterak neprojevila. To je typické pro pohlavní bradavičky způsobené virem HPV. Ten je totiž ve tkáních přítomen i řadu let či desetiletí a projeví se právě až v takovéto situaci. Přenos je však opravdu ponejvíce pohlavní cestou v období počátků pohlavního života. Riziko pro plod je minimální, vždy je však třeba informovat dětského lékaře při porodu o této diagnóze. Stran operace bradaviček v těhotenství – obvykle k ní přistupujeme jen při velmi hojném výsevu, navíc je vhodné ošetření laserem, které je v ČR jen málo dostupné. Lepší alternativou je místní aplikace kyseliny trichloroctové, kterou je možno používat po celé těhotenství a obvykle přináší velmi dobré výsledky léčby. Po porodu navíc dochází k masivnímu ústupu výsevu bez jakékoliv léčby, kterou proto spíše rezervujeme až na období po šestinedělí na “zbytkové” změny. JS

8.10.2008 | Rada | Amalka
Dobrý den, pane doktore, naše 5-leté snažení o dítě skončilo na onko gynekologii, kde mi bylo sděleno, že mám atypickou hyperplázii endometria. Prosím, můžete mi blíže říct o co přesně jde a jaké je riziko ? Dostala jsem předepsané léky na 3 měsíce (PROVERA 100MG), poté mám jít na hysteroskopii. Je dle Vašeho názoru léčba správná a je šance že budu schopna ještě otěhotnět ? Moc děkuji za odpověď

Amalka

Dobrý den,

atypická hyperplázie je předrakovinová změna výstelky děložní dutiny a je obvykle důsledkem hormonální nerovnováhy. V nižším věku je velmi vzácná, ale na druhou stranu je povětšinou dobře léčitelná a při správné léčbě i vyléčitelná. Zvolená léčba vysokými dávkami provery na 3 měsíce je nejlepším postupem a hysteroskopická kontrola je adekvátním způsobem zhodnocení výsledku léčby. Obvykle je třeba zopakovat hysteroskopii ještě alespoň jednou, opět s odstupem 3 měsíců než povolíme těhotenství (následně doporučujeme péči v centru asistované reprodukce). JS

6.10.2008 | spinocelulární karcinom in situ | Petra B.
Vážený pane doktore, je mi 31 let a byla mi sdělena diagnóza spinocelulární karcinom in situ dosahující k vnitřním okrajům konusu. Jsem po LOOP konizaci s HSK. Bylo mi řečeno, že je prozatím neinvazivní, ale ve 3.třídě. HPV HR pozitivní, genotyp 16,18,45 negat., HPV LR negat. Měla bych jít co nejdříve na další operaci, kde mi budou zachraňovat možné těhotenství, ale spíš se bojím toho, že se mi to i po operaci vrátí a jak je to následně s otěhotněním, pokud mi budou muset čípek i s 3cm okolím odebrat? Začala jsem brát ovosan. Neublížím si tím? Pokud není zhoubný nádor prozatím invazivní, jaké mám šance? Hrozí mi do budoucna i chemoterapie a ozařování? Děkuji Vám předem za odpověď
Dobrý den,

CIS neboli karcinom in situ je označení pro nejtěžší PŘEDrakovinové (!!!) změny nikoliv rakovinu, tedy nehrozí žádná léčba ve smyslu velkého operování, ozařování či chemoterapie a není ani důvodu užívat podpůrné prostředky typu ovosan. Jistě je vhodné provést tzv. rekonizaci k doodstranění zbytku předrakovinových změn ponechaných ve vrcholku řezu po předchozí operaci. Riziko návratu onemocnění je po definitivním odstranění změn velmi malé, při dobře volené operační technice obvykle není ani žádný významný následek pro budoucího těhotenství. Myslím, že můžete zahodit až nadbytečné obavy, které jsou z dotazu cítit, s největší pravděpodobností se vše vyřeší reoperací jednou pro vždy. JS

6.10.2008 | Rekonizace2 | petra2
Omlouvám se ještě pro doplnění. Konizace byla opakovaně provedena jehlou, při prvním zákroku byla provedena i kyretáž a ta prý byla v pořádku. Rekonizace byla provedena z důvodu dosahu změn do okraje řezu a vdruhé části těsnosti změn k okraji. Je mi 29 let a jsem bezdětná.
Viz odpověď níže, myslím, že lze očekávat optimistické výsledky i excelentní prognózu do budoucna. JS
6.10.2008 | Rekonizace | petra2
Dobrý den pane doktore. Už jsem jednou do této poradny psala. Po první konizaci byl zjistěn mikroinvazivní karcinom Ia1. Před týdnem jsem byla na rekonizaci. Na internetu jsem se opakovaně dočetla že již při milimetrovém nádoru může dojít k šíření karcinomu do regionálních uzlin. Vyšetření uzlin mi ale nebylo provedeno. Mám si toto vyšetření pro jistotu vyžádat až si půjdu pro výsledky? Ještě mám jeden dotaz. Po operaci jsem nekrvácela, měla jsem jen lehký výtok. Krvácet jsem začala až nyní, po týdnu od operace. je to v pořádku? Předem moc děkuji za odpověď.

Petra

Dobrý den,

vyšetření mízních uzlin je na základě vědckých studií o procentu postižení u různých stádií rakoviny děložního čípku vyhrazeno pro stádia IA2 a vyšší. Ve Vašem případě se ve vzácných situacích s tzv. angioinvazí (též označované jako LVSI) – tedy v případě, že je i takto malinký nádor přítomen v cévách, někdy přistupuje k vyšetření tzv. “strážných” (odborně sentinelových) uzlin pomocí laparoskopické operace. U drtivé většiny žen ve stádiu IA1 je však vyšetření uzlin naprosto zbytečné. Krvácení, jak jej uvádíte, je naprosto v pořádku. Po krátké epizodě (obvykle asi 7 – denní) se slabým špiněním či zcela bez krvácení totiž dochází k odlupování “stroupku” na povrchu čípku a k hojnějšímu krvácení, někdy až v intezitě menses. Takové krvácení nezřídka přetrvává i několik týdnů (2-3) a nezesiluje-li, či není-li provázeno teplotami a bolestmi, pak je jen známku probíhajícího hojení. JS

5.10.2008 | diagnostika | JanaSi
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se ještě zeptat – když se dělá cytologie a kolposkopie v těhotenství a lékař je zkušený (normálně nálezy rakoviny děložního čípku diagnostikuje), není těhotenství nějakou překážkou pro diagnostiku této nemoci či jejich fází? Moc díky!
Dobrý den,

kolposkopické vyšetření a odběr cytologie se v těhotenství nikterak neliší od provedení u netěhotných žen. Při podezření na abnormální nález je vzhledem k obtížnějšímu hodnocení vhodné vyšetření specialistou v COP. Všechny předrakovinové změny se v těhotenství pouze kontrolují a operace je provedena jen u žen s podezřením na rakovinu. JS

5.10.2008 | dotaz | JanaSi
Dobrý den,pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu či názor. Je mi 28 let. Na začátku minulého roku mi lékař udělal HPV testy, kdy vyšla jejich pozitivita, stejně tak stálo ve zprávě “mírná cervikální dysplasie”.

Následně jsem přešla pod jiného lékaře již na počátku roku 2008 a u něho kolposkopie i cytologie byla negativní. Vlastně mi cytologie vždy vycházela negativní. Nyní jsem 3 týdny po porodu a za cca 3 týdny bych měla jít na kontrolu v rámci gynekologické prevence. Mám stálého partnera již šest let, asi u mě tím pádem jde o HPV viry (jak jste psal latentní), ale proto jsem se chtěla zeptat, jaké je riziko výskytu rakoviny děložního čípku u mě. Může nastat případ, že mi těhotenství pomůže nebo HPV viry prostě nic nezapříčiní? Jsem z těch vyšetření nějaká zmatená, co mi vlastně je, když v tak krátkém rozmezí lékaři zjistí odlišnou diagnozu….Nyní budu absolvovat cytologii a kolposkopii po 4 měsících – je riziko, že se výsledek zhorší po těhotenství a porodu? A ještě jeden dotaz – kdy se projevují první příznaky (výtoky, bolesti, krvácení) – v jaké nejčastěji fázi? Už při mírné dysplasii? Moc díky za Váš názor na můj případ.

Dobrý den,

myslím, že test na HPV je u žen do 30 let věku vyšetřením bez logického opodstatnění, spíše vede ke zbytečnému stresování, ke kterému není žádných důvodů. Ale budiž … Riziko rakoviny je u mladé ženy do 30 let stále velmi malé (bohužel Vámi zmiňované obtíže obvykle provázejí až velmi pokročilé rakovinové nádory, v časných stádií či dokonce u předrakovinových změn nemá drtivá většina žen vůbec žádné probémy). Rozhodně bych se ve Vašem případě při daších kontrolách řídil pouze cytologií a kolposkopií. Případnou kontrolu HPV test bych ponechal až s větším odstupem, ideálně až po Vašich 30. narozeninách. Zcela správně popisujete totiž stav, který je velmi častý – žena má HPV infekci, ta se ale nikterak neprojevuje (a u většiny žen naštěstí ani nikdy neprojeví). Tato HPV infekce je totiž dříve či později zlikvidována vlastní imunitou, nezřídka právě po porodu. Teprve dlouhodobé přetrvávání HPV vede ke změnám buněk, což by však mělo být včas zachyceno při cytologickém a kolposkopickém vyšetření. JS

4.10.2008 | konizace ano nebo ne? | liči
Vážený pane doktore,
při rutinní preventivní prohlídce mi vyšel pozitivní nález na čípku LSIL včetně HPV, vzhledem k tomu že asi před šesti lety jsem měla na čípku nějaký “vřídek” jak mi tenkrát oznámila paní doktorka, který mi ošetřila mražením se moje nynější gynekoložka přiklání k okamžité konizaci čípku. Myslíte že je to doopravdy nezbytně nutné? Nestačila by nejdříve pouze drobná biopsie? Předem děkuji za váš čas.
Dobrý den,

bohužel neuvádíte žádné bližší údaje (věk, plán na těhotenství apod.). Rozhodně s Vámi souhlasím, že před konizací je potřeba mít pádný důvod (podložený co nejvíce informacemi) proč je operace prováděna. Obecně lze říci, co jsem psal již bezpočetněkrát – cytologie je jen část informace, vždy je třeba informaci doplnit kolposkopií (vyšetřením čípku pod mikoskopem) a případně i biopsií (tj. odběrem vzorku z podezřelého místa). Ošetření mírných předrakovinových změn (LG SIL) je vyhrazeno pro ženy starší, které již neplánují těhotenství, popřípadě pro mladé ženy s průvodními problémy – krvácením po styku, hojným výtokem apod. U většiny žen (zvláště mladších) se však při potvrzení mírných změn přikláníme pouze ke sledování, vzhledem k vysokému procentu spontánního vymizení změn, obvzvláště pak po těhotenství. JS

4.10.2008 | 2x cytologie – LSIL | alvap
Dobrý den,
v březnu a srpnu 2008 jsem měla zhoršenou cytologii – LSIL + podezření na HPV. Paní doktorka mne poslala na CGOP na biopsii. Tam mi však biopsii neprovedli, pouze v září provedli další cytologii a nález byl v pořádku. Další preventivní vyšetření již zpět u mé lékařky prý bohatě stačí za rok. Je to takto v pořádku? Jsem z toho trošku nervózní. Jaktože dvakrát je cytologie špatná a pak je najednou vše v pořádku. Jaká je pravděpodobnost, že po třetí vytologie neodhalila to, co tam může být? Děkuju mockrát, tahle poradna je vážně perfektní pomoc pro laiky, kteří ne vždy narazí na sdílného lékaře.
Dobrý den,

mírné předrakovinové změny (L SIL resp. LG SIL) mají ve vysokém procentu tendenci ke spontánnímu vymizení, zvláště pak u mladých žen. Lékař v COP je specializován na problematiku abnormit na děložním čípku a je-li jeho závěr negativní s doporučením kontroly ve standarním 12-měsíčním intervalu, pak lze s vysokou spolehlivostí spoléhat na to, že nález je již opravdu normalizován (tj. biopsii není možno odebrat, protože nikde není žádné podezřele či atypicky vzhlížející ložisko). JS

3.10.2008 | Phdr.KoudelkováxMudr.Sláma | sophie6
www.uschovna.cz o)
Dobrý nápad, jakmile najdu skulinku času, tak Vám slíbenou prezentaci poskytnu. JS
3.10.2008 | Zvýšené Ca 125 | Sispa
Dobrý den pane doktore,
vzhledem k tomu, že v blízké době podstoupím diagnost. laparoskop. operaci z důvodu cystických útvarů na pravém ovariu, ke které přistoupil můj gynekolog z důvodu neustále se zvyšujících tumor markerů Ca 125 (nyní mám 208, v červnu 134), a vzhledem k tomu, že už mám pouze pravé ováriu (protože levé ovárium bylo odstraněno při sekci rovněž pro cystický útvar o velikosti 7×5 cm , po histo. benigní serosní kystadenom),chtěla jsem znát Váš názor, zda bych ještě neměla podstoupit další diagnostické vyšetření (např. tlustého střeva, ledvin, jater) pro vyloučení připadných útvarů jinde. Dočetla jsem se, že zvýšené CA 125 může signalizovat i onemocnění jiných orgánů než jsou ovária. Děkuji za odpověď. Jen pro úplnost je mi 34 let a mám jedno dítě. Si.
Dobrý den,

zvýšení tohoto testu je jedním z nejdůležitějších vyšetření, které představují zvýšené riziko závažných nálezů na vaječníku. Rozhodně bych navrhoval příliš neotálet a před provedení laparoskopie absolvovat velmi důkladné a ideálně i specializované dovyšetření. Správně totiž hovoříte o mnoha možnostech spojených s vysokou hladinou CA 125. Nejlépe, když přijedete s kompletní dokumentací kteroukoliv středu dopoledne bez objednání na naší kliniku na ultrazvukové onkogynekologické vyšetření k některému z našich specialistů (Dr. Zikán, Dr. Fischerová, Dr. Pinkavová), kteří jsou velmi přesně schopni posoudit závažnost nálezu na vaječníku, děloze, ale i ostatních nitrobřišních orgánech. Při nutnosti řešení včetně sebesložitější operace je týž den v návaznosti na ultrazvukové vyšetření k dispozici i konzultace v onkogynekologické ambulanci s návrhem dašího postupu (opět bez objednání). JS
