Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-2095782 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

3.10.2008 | Zvýšené Ca 125 | Sispa
Dobrý den pane doktore,
vzhledem k tomu, že v blízké době podstoupím diagnost. laparoskop. operaci z důvodu cystických útvarů na pravém ovariu, ke které přistoupil můj gynekolog z důvodu neustále se zvyšujících tumor markerů Ca 125 (nyní mám 208, v červnu 134), a vzhledem k tomu, že už mám pouze pravé ováriu (protože levé ovárium bylo odstraněno při sekci rovněž pro cystický útvar o velikosti 7×5 cm , po histo. benigní serosní kystadenom),chtěla jsem znát Váš názor, zda bych ještě neměla podstoupit další diagnostické vyšetření (např. tlustého střeva, ledvin, jater) pro vyloučení připadných útvarů jinde. Dočetla jsem se, že zvýšené CA 125 může signalizovat i onemocnění jiných orgánů než jsou ovária. Děkuji za odpověď. Jen pro úplnost je mi 34 let a mám jedno dítě. Si.
Dobrý den,

zvýšení tohoto testu je jedním z nejdůležitějších vyšetření, které představují zvýšené riziko závažných nálezů na vaječníku. Rozhodně bych navrhoval příliš neotálet a před provedení laparoskopie absolvovat velmi důkladné a ideálně i specializované dovyšetření. Správně totiž hovoříte o mnoha možnostech spojených s vysokou hladinou CA 125. Nejlépe, když přijedete s kompletní dokumentací kteroukoliv středu dopoledne bez objednání na naší kliniku na ultrazvukové onkogynekologické vyšetření k některému z našich specialistů (Dr. Zikán, Dr. Fischerová, Dr. Pinkavová), kteří jsou velmi přesně schopni posoudit závažnost nálezu na vaječníku, děloze, ale i ostatních nitrobřišních orgánech. Při nutnosti řešení včetně sebesložitější operace je týž den v návaznosti na ultrazvukové vyšetření k dispozici i konzultace v onkogynekologické ambulanci s návrhem dašího postupu (opět bez objednání). JS

3.10.2008 | Krvácení | Marika
DObrý den, moc děkuji za zodpovězení dotazu z 30.9. ohledně klešťového porodu, bolestivosti a krvácení 🙂 Jen jsem se špatně vyjádřila, takže bych se ráda zeptala znovu .. 🙂 omlouvám se, to krvácení z levé strany jsem myslela při menses, špatně jsem to napsala… jinak tampon než při menstruaci nepoužívám. Tudíž pokud mám menstruaci a mám tampon, tak pozoruji pouze krvácení z levé strany a to už asi 3/4 roku. JInak tampon se snažím moc nenosit, jelikož mne to dost i při menstruaci bolí – celá pochva a tampon to jen zhoršuje. MOc děkuji za znovuzodpovězení 🙂

Příjemný den, Marika

Dobrý den,

otázka je, zda tampón nezavádíte příliš hluboko, nebo (a to se zdá pravděpodobnější), zda po porodu nedošlo k vychýlení dělohy a tedy i děložního čípku k jedné straně (příčin může být řada, od vlastního porodu, resp. poporodního defektu v závěsu dělohy do pánve až k dlouhodobému zánětu tkání kolem děložního čípku – tzv. parametritidě). Problematika tak pravděpodobně nesouvisí vůbec s abnormalitou vlastního čípku. Doporučeníhodné je jistě vyměnit tampóny za menstruační vložky, zkusit některá cvičení na posílení pánevního dna a případně i dovyšetření se zaměřením na problematiku poruchy tzv. pánevního dna (při prokázaném pooporodním defektu závěsu dělohy se lze objednat k odborné konzultaci i na naší kliniku do urogynekologické ambulance). JS

3.10.2008 | cytologie | JaroslavaP
Dobrý den, pane doktore, díky za odpověď dne 2.10. Možná bych ještě otázku upřesnila – mírná dysplasie byla zjištěna jeden rok a následující rok byla stále cytologie negativní…i to je možné?

Moc díky

Dobrý den,

možné to je, citlivost samostané cytologie je relativně malá. K diagnóze by nás měl dovést až komplexní pohled získaný navíc i kolposkopií, případně i odběrem kousku tkáně při tzv. biopsii. JS

3.10.2008 | 3.10.2008 Těhotenství po konizaci,Olina | ola
Dobrý den, 12.7.2008 jsem byla na konizaci děložního čípku.Výsledek po konizaci byl vir HPV. Tento měsíc jsem zjistila že jsem těhotná.Mám obavy,zdali to není moc brzy po konizaci ,abych v těhotenství neměla nějaké vážné potíže. Přeji krásný den a děkuji.
Dobrý den,

optimální odstup od konizace k těhotenství je 6 měsíců, je-li odstup kratší je poněkud zvýšené riziko komplikací v důsledku nedostatečného zhojení defektu v čípku. Velmi záleží na rozsahu operace i dosavadního průběhu hojení. Určitě je vhodné považovat těhotenství za rizikovější a při rozvoji potíží ve smyslu krvácení nebo výtoků kontaktovat včas gynekologa. JS

2.10.2008 | Výsledky histologie po operaci | PavlaP
Dobrý den pane doktore, dnes jsem si u Vás na oddělení vyzvedla výsledky histologie po konizaci, kterou jste mi dělal 3/9. Můžete mi prosím vysvětlit: Čípek děložní kryt na excocervixu dobře diferencovaným dlaždicovým epitelem. V oblasti trasformační zóny v povrchovém epitelu místy i ve žlázkách metaplastický dlaždicový epitel místy zralý, ve 2 blocích (FaG) zastiženy dysplastické změny středně těžké až těžké s převahou dysplazie těžké (CIN2-CIN3). Dysplastické změny nedosahují do resekcních okrajů na straně exo- ani endocervikální. V endocervikální sliznici těžky chronické floridní zánět a ovulóza. T83 M8077/2. Předem díky moc za odpověď.

Pavla Pagáčová

Vážená paní inženýrko, blahopřeji, nález je velmi optimistický – prokazuje, že zákrok byl opodstatněný, neboť byly zjištěny těžké předrakovinové změny, které jsou však v tuto chvíli kompletně odstraněny, navíc je potvrzen i těžký průvodní zánět (vysvětlující epizodu s krvácením), který jsme již také vyřešili razantní antibiotickou kůrou. Resumé je, že jste vyléčena a dále budou pouze po určitou dobu frekventnější kontroly, kdy první by měla být u nás dle plánu – tj. za 4 měsíce po operaci. JS
2.10.2008 | HSIL | lase
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat: na cytologickém vyšetření při gyn. prohlídce mi byli zjištěny nějaké změny na čípku, prý závažnějšího stupně. Můj doktor mě poslal na biopsii pro HSIL. Můžete mi prosím napsat, co to znamená? Může z toho být rakovina?
Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,

HSIL je zkratka pro high grade squamous itraepithelial lesion, tedy podežení na závažné předrakovinové změny, nikoliv rakovinu. Ověření kolposkopickým vyšetřením pomocí prohlédnutí mikroskopem při gynekologickém vyšetření a odběr malého kousku povrchu čípku z podeželých míst je zcela správný postup, který určí skutečnou závažnost změn a následný postup. Riziko, že bude zjištěna při takovémto cytologickém nálezu již rakovina, je relativně malé. JS

2.10.2008 | cytologie | JaroslavaP
Dobrý den,pane doktore, mám jeden dotaz – je možné, aby byla zjištěna mírná dysplasie a přitom byla cytologie úplně negativní?

Moc díky za radu.

Dobrý den,

ano, dokonce taková situace není úplně zřídkavá. Průkaz je možný pohledem při kolposkopickém vyšetřením, cytologie totiž nemusí (zvláště jsou-li plošně malé) změny registrovat. Definitivní potvrzení je při nesouladu vhodné ověřit odběrem biopsie. JS

2.10.2008 | Kondylomata | Eva.P
Dobrý den, již několik měsíců trpím kondylomaty. Už dvakrát jsem byla poslána na chirurgický zákrok pod narkózou, ale vždy se lékařům nepodařilo odstranit vše a počet se stále zvyšuje. Jsem z toho velmi nešťasná. Nechala jsem si napsat mastičku Aldara. Chtěla bych se zeptat, jaké s ní máte zkušenosti a kolikaprocentní je úspěšnost. Děkuji za odpoveď.
Dobrý den,

volba imiquimodu – tj. Aldara krému je v současnosti nejlepší alternativou řešení již vzniklých kondylomat. Úspěšnost definitivního vyléčení dosahuje u žen více než 80%. Je třeba být vytrvalá – léčebný efekt se dostaví nejdříve za 1-2 měsíce (léčba múže trvat až 4 měsíce). Užívejte jen malou vrstvu krému, který pečlivě vmasírujte 3x týdně na noc, ráno se pečlivě omyjte. Zarudnutí a mírná bolestivost jsou známkou účinnosti krému (působí na úrovni imunitního systému) a Vás nesmí odradit od pokračování. Rozhodně je velmi vhodné zajistit vyšetření Všech Vašich sexuálních partnerů u kožního lékaře. JS

1.10.2008 | opakovaná konizaceděložního čípku | Stachova
Dobrý den pane doktore, v roce 2002 jsem absolvovala konizaci děložního čípku, na kontrole v nemocnici jsem se dozvěděla, že nález byl v podstatě normální, žádná další léčba není nutná a chodila jsem jen na roční preventivní prohlídky s výsledkem: bez jakýchkoli negativních změn. Letos v březnu jsem po problémech s mykózou prodělala zánět dělohy, lékařka mi dělala nějaký odběr na bakterie, viry?? (mrzí mě, ale nevím), bylo také v pořádku. V květnu a září jsem byla na stěrech (preventivní prohlídce) pokaždé s nálezem: metaplazie, HSIL nález v hrdle. Lékařka mě posílá znovu na konizaci. V odpovědích jsem se dočetla, že ji lze jen 2x opakovat, nemám proto chuť na ni jít znovu zbytečně. Mohl by jste mi prosím napsat, zda je možná jiná léčba a kde? Jsem z Českých Budějovic. Předem děkuji za čas, který tomuto e-mailu věnujete.

S pozdravem Stachová.

Dobrý den,

jen si dovolím poopravit, konizaci lze opakovat tolikrát, kolikrát dovolí anatomické poměry a rozsah předchozích výkonů (teoreticky tak např. i 3 malinké konizace nemusí dosahovat rozsahu jedné veliké). Ve Vašem případě je nález problematičtější – po konizaci často totiž dojde k zanoření místa, kde se stýká povrchová a vnitřní výstelka čípku a toto místo (odborně tzv. transformační zóna) není přístupné zraku. Posléze se nezbývá než spoléhat na cytologické vyšetření, které u Vás vyslovuje podezření na těžké předrakovinové změny. Postup navrhovaný Vaší lékařkou je adekvátní a její obavy vedoucí k doporučení zákroku oprávněné. Osobně v takovém případě navrhuji spíše modifikaci konizace v podobě tzv. cylindrické disekce jehlou – tedy operace, při které se vyřízne úzký váleček kanálku děložního čípku, kde jsou změny uloženy. Operace je v této podobě výhodnější pro lepší léčebný efekt a menší zkrácení čípku. Chcete-li osobní konzultaci, pak mne kontaktujte na tel. 224967440 na lůžkovém onkogynekologickém oddělení G1. JS

1.10.2008 | sex po rekonizaci | Janca
Vazeny pane doktore,
mam takovy zvlastni dotaz. Jsem po rekonizaci del.cipku a hrdla-Cin III.) Prvni zakrok byl proveden 6.8.i s kyretazi a druhy zakrok byl proveden 8.9., vim, ze nesmim mit pohl.styk sest nedel, ale rada bych vedela, jestli muzu alespon masturbovat (klitoris), nebo take musim pockat? Porad jeste spinim.Nikde se nemuzu nic docist a verim, ze nejsem sama, koho to zajima.Velice Vam dekuji za odpoved. Preji prijemny den.
Dobrý den,

když si pozorně přečtete předchozí odpovědi na téma péče po konizaci, zjistíte, že omezení je jen v pohlavním styku (a obecně v jakýchkoliv manipulacích v pochvě, tedy i nepřímo při análním styku), jiné sexuální aktivity (orální sex, autoerotika) nejsou při dostatečné hygieně a nekomplikovaném pooperačním průběhu nikterak omezeny. JS

30.9.2008 | Krvácení | Marika
Dobrý den pane doktore, mám na Vás dva dotazy, budu velice ráda za jejich zodpovězení 🙂 Již několik měsíců pozoruji, když nosím tampon, že krev je pouze na levé straně tampónu.. Mohl byste mi , prosím, napsat, co by to mohlo znamenat??? Dítě už mám, jsem dva roky po porodu, s tím tedy souvisí i můj druhý dotaz, při preventivní prohlídce mě můj lékař zmáčkl, ptal se jestli mě bolí čípek, který mě tedy bolí dost, to i při sexu, po něm, pak i celé podbřiško, porod byl klešťový, takže to nejspíš souvisí s tím…. Co jiného se mému lékaři nemuselo pozdávat v souvislosti se zvýšenou bolestivostí – je možné, že viděl určité změny, když mě kontrolova???? … NIc mi k tomu totiž neřekl, jen se mne ptal…

Mockrát děkuji za odpovědi a přeji příjemný den, Marika.

Dobrý den,

souvislost nálezu s klešťovým porodem je mizivá, s největší pravděpodobností jde o zánět čípku – vysvětlovalo by to bolesti po styku i krvácení po kontaktu s tampónem (tedy předpokládám, že používáte tampón i v době mimo menses). Příčiny však mohou být i další, byť méně časté, odhalit by je však mělo gynekologické vyšetření. V případě průkazu zánětu je nutná léčba antibiotiky užívanými ústy po dostatečně dlouhou dobu (obvykle 3 týdny), antibiotika v podobě čípků jsou v tomto případě méně efektivní. Velmi vhodné je nepoužívat tampóny, které situaci mohou nadále komplikovat. JS
