Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-4212591 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

30.9.2008 | Krvácení | Marika
Dobrý den pane doktore, mám na Vás dva dotazy, budu velice ráda za jejich zodpovězení 🙂 Již několik měsíců pozoruji, když nosím tampon, že krev je pouze na levé straně tampónu.. Mohl byste mi , prosím, napsat, co by to mohlo znamenat??? Dítě už mám, jsem dva roky po porodu, s tím tedy souvisí i můj druhý dotaz, při preventivní prohlídce mě můj lékař zmáčkl, ptal se jestli mě bolí čípek, který mě tedy bolí dost, to i při sexu, po něm, pak i celé podbřiško, porod byl klešťový, takže to nejspíš souvisí s tím…. Co jiného se mému lékaři nemuselo pozdávat v souvislosti se zvýšenou bolestivostí – je možné, že viděl určité změny, když mě kontrolova???? … NIc mi k tomu totiž neřekl, jen se mne ptal…

Mockrát děkuji za odpovědi a přeji příjemný den, Marika.

Dobrý den,

souvislost nálezu s klešťovým porodem je mizivá, s největší pravděpodobností jde o zánět čípku – vysvětlovalo by to bolesti po styku i krvácení po kontaktu s tampónem (tedy předpokládám, že používáte tampón i v době mimo menses). Příčiny však mohou být i další, byť méně časté, odhalit by je však mělo gynekologické vyšetření. V případě průkazu zánětu je nutná léčba antibiotiky užívanými ústy po dostatečně dlouhou dobu (obvykle 3 týdny), antibiotika v podobě čípků jsou v tomto případě méně efektivní. Velmi vhodné je nepoužívat tampóny, které situaci mohou nadále komplikovat. JS

29.9.2008 | Dotaz | realita1
Dobrý den pane doktore, moc vám chci poděkovat za vaše odpovědi a zároveň vám položit další otázku, kterých já mám vlastně spoustu. Mám otázku ohledně HPV viru. Chtěla bych se zeptat je-li možné nakazit se i při análním sexu, jaká je pravděpodobnost. Také, jak moc je nutné chránit se při pohlavním styku, když máme podezření, že můj přítel má HPV vir, pořípadě, jak se vlastně chránit. Tím navážu na dotaz ohledně mého přítele. Jak se máme s přítelem zachovat, kam má zajít, jaké má možnosti, když máme toto (podotýkám oprávněné) podezření. Je to pro nás oba opravdu nepříjemná situace. Já sama jsem nyní už po konizaci (dotaz vyše). Mám pocit, že tady nám nemá nikdo zájem cokoli říct a nebýt toho, že jste mi napsal o očkováni i v mém věku, vůbec bych to nevěděla. Moje gyn. lékařka mi nic podobného ani nenavrhla. Díky předem za odpověď.

PS: Jsem moc ráda, že tyto stránky jsou, a myslím, že nejsem sama. AK

Dobrý den,

nákaza je možná při jakékoliv sexuálné aktivitě, anální styk nevyjímaje. Rizika při této sexuální aktivitě jsou (vynechám-li poranění svěřače a přenos bakteriálních infekcí) především v možnosti přenosu onkogenních typů HPV a s tím spojeného rizika rakoviny konečníku v budoucnosti. Stran vyšetření mužů – smysl má vyšetření kožním lékařem nebo urologem v momentě, jsou-li u ženy zjištěny pohlavní bradavičky, v případě předrakovinových změn je vyšetření partnera nesmyslné (důvody jsem opakovaně vysvětloval v předchozích dotazech). Ideální je minimálně do zhojení čípku po konizaci (tj. alespoň 4 měsíce) užívat kondom, pro anální styk je kondom vhodný vždy, o významu očkování ve Vašem případě jsem již psal. JS

29.9.2008 | Těhotenství po konizaci | AndreaH.
Dobrý den, prodělala jsem konizaci čípku v roce 2004 a nyní jsem v 7.týdnu těhotenství a opakovaně slabě krvácím.Gynekolog mi řekl,že místem krvácení je právě čípek.Mám mít nějaké obavy a jaká je možná léčba?Za odpověď předem děkuji.Andrea
Dobrý den,

souvislost krvácení s konizací je s takovým odtupem od operace nereálné, příčinou je zcela bezpochyby jiná – nejpravděpodobněji zánětlivá, nutné je vyloučit i případný návrat předrakovinových změn. Jéčba zánětu je však svízelná a do 12. týdne těhotenství obvykle jen podáváme léky na podporu cév – ascorutin. Později již aplikujeme antibiotika, případně je možno místně nanést i hojivý roztok – vagothyl. Rizika, která z tohoto problému plynou, jsou však naštěstí obvykle minimální. JS

29.9.2008 | Osoní dotaz na pana doktora Slámu | Koudelková
Dobrý den, pane doktore, v sobotu 27.9. jsem byla na Vaší přednášce Karcinom čípku a chtěla bych Vám poděkovat za pečlivě připravenou i poučnou přednášku. Učím porodní asistentky na ZSF JU v Č. Budějovicích a moc se mi líbily obrázky o prostupování HPV viru strukturou epitelu a chtěla jsem se Vás zeptat, odkud jste čerpal a jestli by bylo možné materiál z Vaší přednášky někde najít. Přiznám se Vám a je to ode mne moc troufalé, ale moc by se mi to hodilo do výuky. Po přednášce jsem za Vámi běžela, ale byl jste rychlejší. Omlouvám se, že Vás tímto obtěžuji a předem děkuji za jakoukoliv odpověď.

PhDr. V. Koudelková, katedra ošetřovatelství, ZSF JU v Č. Budějovicích, [email protected]

Dobrý den,

děkuji za milá slova chvály, zdroje pro přednášku jsou mnohé. Bohužel právě animace, které zmiňujete mám ze zahraničí. Rád Vám je poskytnu, ale i v komprimované podobě jsou pro mojí mailovou schánku veliké. Napadne-li Vás jiná varianta jak je předat, rád Vám vyhovím. Můžete mne případně kontaktovat i na lůžkovém onkogynekologickém oddělení G1 na tel. 224967440. JS

28.9.2008 | vysetreni partnera | llendullka
29.7.jsem byla na biopsii a výsledek je Exo:parakeratosa Endo-dlaž.metaplaasie povrch.i žlaz.epithelu se střední dysplasií,koilo atypie až monstrozity. Závěr:pacientka obj.k LOOP konizaci a cur.prob.hrdla děl.

Jsem po konizaci delozniho cipku,ale nikde jsem se nedozvedela jestli by mel na nejake vysetreni i partner.Nebo s touto moji diagnozou se on sam vyrovna a muzu byt uplne v klidu pokud budem mit nechraneny styk.Nevím jestli je dost zretelne na co se ptam ale v podstate se bojim aby se mi zase tyto problemy nevratili.Omlouvam se za zmatenost meho dotazu,preji krasny den a dekuji

Dobrý den,

partnera není třeba nikterak vyšetřovat, rizika, že by na Vás přenesl zpět HPV infekci a ta opět způsobila rozvoj změn jsou spíše hypotetická než realistická. Vhodné je jistě do plného zhojení čípku (tj. cca 4 měsíce po operaci) užívat kondom. Absolutní jistotu v ochraně proti nejčastějším typům HPV též získáte, jestliže se necháte očkovat, což je i ve Vašem případě možné a dokonce i doporučeníhodné. JS

28.9.2008 | HPV a těhotenství – doplnění | lily27
Dobrý den, pane doktore, moc děkuji za Vaši odpověď na můj dotaz ze dne 24.9. Dovolte mi prosím ještě dvě otázečky na upřesnění. Psal jste, že se tělo s HPV virem dokáže i vyrovnat za nějakou dobu….v době zjištění viru jsem jej měla asi ale už 5 let, neboť 6 let jsem s manželem a od něj jsem jej nechytla. Je tedy ještě možnost, že se zničí imunitou nebo teď tím těhotenstvím a porodem, kterým jsem prošla nebo to znamená, že ten vir už v těle prostě je na dobro a neporadilo si s ním? A poslední otázka – myslíte, že když dělá lékař podrobnější výtěr na HPV (nemyslím cytologii, ale ten konkrétní test), že mu může vyjít jen výsledek “vysoce rizikové viry” bez jakékoliv typizace? Lékař mi totiž nebyl schopen říci, jaké ty viry přesně jsou (typy), ale neustále poukazoval na očkování. Upřímně mi to přijde možná trochu účelové….Moc Vám děkuji za radu a omlouvám se, že takhle otravuji. Jsem nyní v šestinedělí a mám z toho opravdu velké nervy, moc se té další cytologie bojím, přestože vždy vyšla negativní.
Dobrý den,

možnost spontánního vymizení viru je nejvyšší právě po poprodu, nicméně ke spontánnímu vymizení může dojít i bez těhotenství a porodu. Obvyklý interval spontánního vymizení je 2 roky od infekce nebo do 1 roku po porodu, u řady žen však může být i delší. Stanovení HPV má smysl skutečně jen v intencích, zda jsou či nejsou přítomny rizikové typy, určení vlastního genotypy je velmi nákladné a většina laboratoří stanovuje rutinně beztak pouze 2 nejčastější (HPV 16 a 18) a ostatní jen ve výjimečných situacích. Závěrem snad jen k uklidnění podotýkám, že HPV infekce je jen rizikem, rozhodně ne jistotou rozvoje změn na čípku a pro většinu žen nakonec neznamená žádné zdravotní potíže. JS

27.9.2008 | Zánět dělohy | páji
Dobrý den.Jsem po dvou revizích dělohy.Bohužel jsem po té druhé dostala zánět.Těd beru ATB Doxybene a entizol.Je to třetí den co je beru bolesti ustali jen po zmáčknutí břicha na pravé straně mě to bolí.Mám ale i takový divný tlaky jako by měla přijít Mens.A jěště jsem se chtěla zeptat jesli nebudu mít problémy z otěhotněním.Děkuji za odpověd.
Problematika Vaší otázky se netýká onkologické problematiky, na kterou je zaměřena tato poradna. Nejlépe, když se obrátíte na ošetřujícího gynekologa. JS
26.9.2008 | Výsledek – konus děložního hrdla | Lila
Dobrý den, prosím Vás o posouzení mého výsledku a o doporučení dalšího postupu: citace “čtyři rozpadající se vzorky nepravidelného tvaru průměru 25,20,15,10x5mm (materiál zpracován kompletně do šestnácti bloků) sliznice a stroma TZ, částečně odběrem znehodnocená, kromě obrazu lehce epidermisovaného ektropia s drobnými retenčními cystičkami endocervikálních žlázek, ve čtyřech vzorcích pak nacházím dysplastické změny a intraepitheliální malobuněčnou neoplasii charakteru klasického carcinoma in situ sliznice TZ, jeho struktury lemují sliznici v délce max.8mm a tapetují výstelku žlázek endocervikálních do hloubky cca 6mm, invazi nevidím, ve dvou vzorcích (velmi úzkých a odběrem znehodnocených) nacházím strukturu karcinomu i vždy v jednom z okrajů, ale v zachovalém vzorku jsou okraje volné ve zdravé tkáni, domnívám se, že ty úzké vzorky a jejich positivní okraj je pouze pseudopositivita způsobená blokováním, spodina excise je ve všech blocích bez nádorové tkáně ” konec citace propouštěcí zprávy. Mnohokrát děkuji za odpověď
Dobrý den,

z výsledků se zdá, avšak úplnou přesnost o informaci by měl dát i operační protokol či přímo operatér, že všechny změny byly kompletně odstraněny. Ačkoliv jsou nazývány odborně karcinom in situ – jde o změny řazené mezi nejtěžší předrakovinové. Další postup nyní záleží na řadě faktorů – věk, plány na těhotenství, další gynekologické problémy …, pro většinu žen je dostačující pouze kontrolování za pomocí cytologie a kolposkopie, vhodné je (bylo-li Vám již 30 let) rok po výkonu zařazení testu na HPV. JS

26.9.2008 | Po konizaci | Medúza
Dobrý den, pane doktore, jsem přibližně rok po konizaci el. kličkou, kdy bylo zjištěno CIN3, ale vše bylo odstraněno a v hloubce čípku již bylo vše bez patologických změn. Už jsem od té doby 2 krát absolvovala kontrolní cytologii v půlročních intervalech a zatím vždy dopadla na 1, takže dobře. Měla bych dotaz:

Je možné, že by kontrolní cytologie neodhalila opětovné změny na čípku? Mělo by smysl nechat se testovat na HPV( je mi 35, bezdětná), slyšela jsem, že konizací se možná odstranil i přetrvávající virus a že už ho v sobě možná nemám(mám stálého partnera). Ještě jeden dotaz- adenomatozní změny žlázového epitelu, CIN3 znamenají horší diagnózu než změny dlaždicového epitelu? Pochopila jsem to tak, že jsou víc v hloubce než ty povrchové dlaždicové, ale jak už jsem zmínila, PC hrdla už bylo bez špatných změn. Moc tomu nerozumím. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den,

uvedené změny neznamenají horší prognózu, jde jen o konkrétní typ jejich lokalizace, nikoliv o jinou úroveň závažnosti. Do sledování je velmi vhodné zařadit test na vysoce rizikové genotypy HPV, ideálně právě za rok po operaci. Negativita takového testu spolu s negativní cytologií a kolposkopickým vyšetřením je indikátorem minimálního rizika a může dokonce následně vést i k prodloužení kontrolních intervalů na 1x ročně. JS

25.9.2008 | Dotaz | realita1
Dobrý den, 16.09. jsem vam pokládala dotaz ohledně ochrany před HPV. Odpověděl jste mi mimo jiného i to, že očkování má smysl i v mém případě. Jsem asi měsíc po konizaci. Dnes jsem ale dostala výsledky a nejsou dobré. Nevím žádné podrobnosti jen to, že výsledky jsou stejné jako po předchozí biopsii. (CIN I, CIN II, CIN III). Mám tedy dvě otázky. Je-li možné očkování i v mém případě, kdy výsledky z konizace jsou špatné. A druhá otázka: Za tři měsíce mám přijít ke gynekologovi na stěr. V případě že i v tu dobu budou výsledky špatné, co by pro mě bylo nejlepší. Je mi 31, mám jedno dítě a další neplánuji.

Jde mi o to, že moje doktorka mě nejspíš pošle na rekonizaci, ale primář mii říkal, že by po špatných výsledcích odstranil čípek úplně. Nevím jaký je v těchto zákrocích rozdíl, ani co by pro mě bylo nejlepším řešením. Děkuji předem za odpověd. AK

Dobrý den,

není mi jasné proč by měly být výsledky kontroly špatné, bohužel nepíšete, zda byla celá postižená část čípku odstraněna. Je-li tomu tak, pak je riziko recidivy velmi malé a obavy mohou jít stranou. V případě neoptimálních výsledků bych jednoznačně horoval pro co nejmenší výkon – ideálně pro rekonizaci, jen ve velmi málo případech je totiž skutečně třeba provést dramatičtější výkon typu amputace čípku či dokonce odnětí dělohy. Očkování má smysl ve všech případech i u Vás – nevyřeší sice změny, které jste již na čípku měla – ty buď jsou již vyřešeny proběhlou konizací nebo budou dále chirurgicky řešeny, ale zabrání nové infekci a vakcína je tak vlastně investicí do budoucnosti. JS

25.9.2008 | HPV | Tereza5
Dobrý den, je mi 26 let, děti zatím neplánuji, pravidelně se dostavuji na gynekologické prohlídky. Cytologické výsledky byly vždy v pořádku, i v září 2007. Další cytologické vyšetření proběhlo v září 2008, zde mi již byly zjištěny změny 4. stupně na čípku, infekce HPV virem. Na další kontrolu se mám dostavit v lednu 2009. Ráda bych se Vás zeptala: 1)Znamená to tedy, že jsem se virem HPV nakazila během období září 2007 – září 2008, když cytologické vyšetření v září 2007 bylo v pořádku? (od října 2007 do července 2008 jsem měla nového partnera). 2) V diskuzi se objevují dotazy ohledně změn na děložním čípku stupně 1-3. Je možné na základě lékařem řečeného stupně 4 říci, jak závažné jsou předrakovinové změny v případě stupně 4? 3) Je v mém případě kontrola až v lednu optimální, neměla by být dříve? 4) Je možné, aby se infekce v mém případě zlikvidovala sama prostřednictvím přirozené obranyschopnosti? Moc Vám děkuji za odpovědi.
Dobrý den, 1. s jistotou nelze vůbec zjistit jak dlouho Vaše nákaza trvá, velmi často je virus již řadu měsíců v děložním čípku, aniž by způsoboval jakkoliv patrné a diagnostikovatelné změny, přesto lze uvažovat i o možnosti nové nákazy nejčastěji právě v souvislosti s novým sexuálním partnerem 2. jde o špatnou interpretaci – změny přesně prokážeme jen histologicky – odběrem tkáně – posléze je dělíme do 3 stupňů – lehké (1. stupeň), střední (2. stupeň) a těžké (3. stupeň), hodnocení změn pomocí cytologie slouží ke stanovení podezření na některou úroveň změn, navíc cytologie udává ještě řadu dalších kategorií – číslo 4 označuje pravděpodobně pořadí výsledku cytologie na průvodce (ty se však liší laboratoř od laboratoře) a nelze se k němu více vyjádřit (tj. nejde o žádný 4. stupeň změn). Vzhledem k tomu, že jste pozvána na kontrolu s delším odstupem, lze odhadovat, že se bude jednat o kategorii, která vyslovuje podezření na lehké změny (tj. v reálu stupeň 1, čili CIN 1) 3. budeme-li uvažovat ve výše uvedených intencích, pak je interval i postup naprosto správný 4. změny lehkého stupně u většiny mladých žen včetně infekce, která je způsobila, spontánně vymizí

JS
