Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-3576698 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

25.9.2008 | HPV | Tereza5
Dobrý den, je mi 26 let, děti zatím neplánuji, pravidelně se dostavuji na gynekologické prohlídky. Cytologické výsledky byly vždy v pořádku, i v září 2007. Další cytologické vyšetření proběhlo v září 2008, zde mi již byly zjištěny změny 4. stupně na čípku, infekce HPV virem. Na další kontrolu se mám dostavit v lednu 2009. Ráda bych se Vás zeptala: 1)Znamená to tedy, že jsem se virem HPV nakazila během období září 2007 – září 2008, když cytologické vyšetření v září 2007 bylo v pořádku? (od října 2007 do července 2008 jsem měla nového partnera). 2) V diskuzi se objevují dotazy ohledně změn na děložním čípku stupně 1-3. Je možné na základě lékařem řečeného stupně 4 říci, jak závažné jsou předrakovinové změny v případě stupně 4? 3) Je v mém případě kontrola až v lednu optimální, neměla by být dříve? 4) Je možné, aby se infekce v mém případě zlikvidovala sama prostřednictvím přirozené obranyschopnosti? Moc Vám děkuji za odpovědi.
Dobrý den, 1. s jistotou nelze vůbec zjistit jak dlouho Vaše nákaza trvá, velmi často je virus již řadu měsíců v děložním čípku, aniž by způsoboval jakkoliv patrné a diagnostikovatelné změny, přesto lze uvažovat i o možnosti nové nákazy nejčastěji právě v souvislosti s novým sexuálním partnerem 2. jde o špatnou interpretaci – změny přesně prokážeme jen histologicky – odběrem tkáně – posléze je dělíme do 3 stupňů – lehké (1. stupeň), střední (2. stupeň) a těžké (3. stupeň), hodnocení změn pomocí cytologie slouží ke stanovení podezření na některou úroveň změn, navíc cytologie udává ještě řadu dalších kategorií – číslo 4 označuje pravděpodobně pořadí výsledku cytologie na průvodce (ty se však liší laboratoř od laboratoře) a nelze se k němu více vyjádřit (tj. nejde o žádný 4. stupeň změn). Vzhledem k tomu, že jste pozvána na kontrolu s delším odstupem, lze odhadovat, že se bude jednat o kategorii, která vyslovuje podezření na lehké změny (tj. v reálu stupeň 1, čili CIN 1) 3. budeme-li uvažovat ve výše uvedených intencích, pak je interval i postup naprosto správný 4. změny lehkého stupně u většiny mladých žen včetně infekce, která je způsobila, spontánně vymizí

JS

25.9.2008 | Hormony a těhotenství | tomsová
Dobrý den,určitě mám radost z toho,že nemusím na operaci, že to byla jen cysta.Moc Vám taky děkuji,že jste mě psychicky podpořil, můj doktor to bohužel neumí.Ale chci se zeptat vy jste mi doporučil hormonální antikoncepci pro předcházení cyst, ale my už se 3 měsíce snažíme o miminko.Teď do toho byla ta cysta, takže to nešlo a můj doktor mi teď řekl že můžeme s klidem zkoušet dál.Ale půjde to vůbec, pokud bych měla nějakou nerovnoměrnou hladinu hormonů?Můžeme tedy zkoušet těhotenství nebo bych nejdříve měla antikoncepcí vyrovnat hladinu hormonů.Děkuji Tomsová
Dobrý den,

v případě přání gravidity je situace jednodušší, recidivy cysty nejsou naštěstí příliš časté. Možným postupem je nepodávat vůbec nic (trochu “babskou radou” je zvýšit přísun vitamínů skupiny B, zvláště thiaminu), nebo podávat hormon progesteron ve 2. polovině cyklu – obvykle od 14.-17. dne na 10 dní. Rozhodně platí, že o těhoteství se má smysl pokoušet aktivně ať je zvolena ta či ona alternativa. JS

24.9.2008 | operace | pajik
Dobrý den beru antidepresiva a možná půjdu v blízké době na konizaci čípku, chci se zeptat zda mě mohou operovat pod narkózou když užívám antidepresiva. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

buďte bez obav, žádný problém zde nehrozí, případná operace i narkóza nebudou Vašimi léky nikterak ovlivněny. JS

24.9.2008 | Nákaza HPV virem | Dana Bartošová
Vážený pane doktore,je mi 34 let a mám 2 děti – 5 let a 4 měsíce a jsem se svým manželem 10 let (velmi šťastná). Při pravidelné kontrole mi byla zjištěna infekce děložního čípku onkogenním virem HPV. Nyní mě čeká LLETZ zákrok. Lékařka mi oznámila, že vzhledem k dobrým výsledkům loňské cytologie jsem tedy během uplynulých 12 měsíců musela já nebo manžel změnit sexuálního partnera, jinak prý k infekci dojít nemohlo. My oba nevěru vylučujeme, je ještě jiný způsob nákazy, popř. je možné, že HPV vir byl v mém těle déle než 10 let a teprve nyní se projevuje? Děkuji za odpověď.Dana
Dobrý den,

informace o nutnosti nové infekce je mylná, naopak – virus v těle obvykle přetrvává řadu let či dokonce desetiletí a teprve s dlouhodobým přetrváváním je spojena přeměna buněk do předrakovinových a posléze rakovinových stádií, které jsou prokazatelné cytologií, kolposkopickým a histologickým vyšetřením. JS

24.9.2008 | hpv | lily27
Dobrý den,pane doktore,

obracím se na Vás s prosbou o radu. V květnu 2007 mi byla zjištěna mírná cervikální dysplasie a přítomnost vysoce rizikových HPV +++. V listopadu byla cytologie negativní (ale všimla jsem si, že materiál k prozkoumání byl hlen – suboptimální). Nevím tedy, zda se tento výsledek dá brát za pravdivý. Pak jsem prošla těhotenstvím, ve 24 týdnu cytologie také v pořádku. Nyní mě po šestinedělí čeká kontrola a tak se začínám další cytologie zase bát:o( Je možné, že vir za tu dobu vymizel? Jaké je riziko, že ho tam zase najdou? Moc díky!

Dobrý den,

nejen že je to možné, je to dokonce vysoce pravděpodobné. Až 80 % mírných změn spontánně vymizí do 1 roku po porodu (obvykle již po šestinedělí). Obavy nejsou na místě, a to dokonce ani v momentě, kdy by změny stále přetrvávaly, neboť šance na spontánní vyhojení je stále vysoká. JS

22.9.2008 | HPV | KS
Dobrý den. Při poslední návštěvě gynekologa mi bylo sděleno, že mám “změny” na děložním čípku. Při mém první preventivní prohlídce lékařka do zprávy napsala: ČIPEK S E PO CELÉ PORCI, BEZ AYTP. OC., OC II. LZZ, KVALITA OPTIM. KO ZA ROK. Po roce jsem tedy absolvovala další vyšetření, nyní však s horšímy výsledky: ČÍPEK KONICKÝ E, NA HORNÍ PORCI BĚLAVÝ EPIT. V JUNKCI, TEČK, OC, OC II. TZZ a další kontrola následovala po 6 měsících (tj.poslední výsleky z vyšetření): DĚLOHO S E JUNKCE NA HORNÍ A DOLNÍ PORCI S PROJEVY DYSPL. HPV EPIT, OC, OC LSIL HPV. Tento výsledek mě poněkud znepokojil. S lékařkou jsem se domluvila na termín na KNIPS. Ikdyž se mi lékařka snažila vše vysvětlit, málo čemu jsem rozumněla. Jaká rizika tyto výsledky obnáší? Je KNIPS bolestivý? A je potřeba, aby se nechal vyšetřit na HPV i partner? Je možné, že virus sám zmizí? Nevím, zda vám jsou tyto informace důležité a zda-li mají spojitost s výsledky děložního čípku – ale již rok marně bojuji se Streptokokem agal. Měla jsem několik antibiotik, autovakcínu, několik dalších bakteriií – klebsiela pneu. a ureaplasma… K tomu stále se vracející kvasinky, které mě také trápí téměř dva roky i přes různé tablety a čípky, který nepomohly.! Může to mít nějakou spojitost? Děkuju za odpověd! K. (19 let)
Dobrý den,

mnohé o problematice najdete níže v archivu dotazů nebo na www.onkogyn.cz v odkazu – Očkování proti HPV. Podle uvedených výsledků máte na děložním čípku podezření na přítomnost lehkých předrakovinových změn způsobených infekcí HPV virem. Spojitost s výtoky je relativně malá, rizika jsou hlavně v pohlavním životě, poruchách imunity a kouření cigaret. Převážnou většinu žen s mírnými změnami jen sledujeme neboť mají vysokou šanci na spontánní vymizení. Knips, neboli biopsie je malý, obvykle zcela nebolestivý zákrok, při kterém se v gynekologické poloze bez narkózy odebere malinký vzorek tkáně z čípku k histologickému vyšetření. To posléze potvrdí přesnou úroveň závažnosti změn (u Vás jsou očekávány změny mírné neboli změny 1. stupně – tzv. CIN 1). JS

22.9.2008 | laserové ošetření prekancerózy | LenkaS
Dobrý den, je mi 23 let, zatím děti nemám, ale do budoucna určitě plánuji. Moje gynekoložka mi sdělila změny na čípku, údajně dysplázie lehkého stupně. Bližší diagnózu bohužel neznám a ani podrobnějšího vysvětlení jsem se nedočkala, proto se obracím s prosbou na Vás. Lékařka mi po biopsii doporučila ošetření laserem, je to běžný postup? Provádí se v místním znecitlivění, nebo úplně bez? Je bolestivý? Manžel je mým druhým sex. partnerem – pět let jsme spolu, jiného jsem po tu dobu neměla. Můj první sex. partner byl panic (pokud nelhal). Znamená to tedy, že jsem HPV “chytila” od manžela (lékařka mi to tak naznačila)? Měl by se nechat (pro moji bezpečnost) vyšetřit na přítomnost HPV ? Pokud se člověk dostane do styku s HPV, zůstane vir v těle již navždy, nebo jej imunitní systém po urč. době odbourá? Chtěla bych se určitě nechat naočkovat proti HPV. Je to lepší až po ošetření laserem, nebo je to jedno? Máme se pak, po započetí očkování až do jeho skončení chránit kondomem, aby nedošlo k opětovnému přenosu HPV? A nakonec…mohu jet s touto diagnózou bez obav na dovolenou k moři? Děkuji moc za Vaši ochotu a pochopení! L
Dobrý den, 1. lehká dysplázie, čili lehké předrakovinové změny jsou ve vašem věku poměrně časté a hlavní (avšak ne jedinou) příčinou je HPV infekce 2. ošetření je omezeno v tomto případě jen pro ženy s dalšími obtížemi (krvácení po styku, hojný výtok apod.) nebo nálezu tzv. kondylómu (pohlavní bradavičky) na čípku, jinak jde o postup nestandardní, bez ohledu na použitou metodu 3. je-li příčinou Vašich změn HPV, pak je pohlavní přenos prakticky hlavním způsobem. Vyšetření mužů je z mnoha (psal jsem již mnohokrát dříve) důvodů bez přínosu. Navíc je frekvence infekce HPV ve Vašem věku velmi vysoká, obecně prodělá tuto infekci téměř každý alespoň jednou za život 4. s většinou HPV infekce se vypořádá vlastní imunita během měsíců až let 5. při stabilním sexuálním partnerovi má ochrana kondomem poměrně malý význam, očkování má vliv na ochranu před novou infekcí (nikoliv tou, kterou jste již získala) a lze jej provést kdykoliv 6. většinu žen s mírnými změnami na čípku jen sledujeme, často i roky, žijte proto zcela běžně jako dosud (včetně dovolené u moře)

JS

22.9.2008 | zánět štítné žlázy | Zikmundová
Dobrý den, právě jsem se dozvěděla z krevních výsledků, které jsem si nechala udělat na Karlově nám. u MUDr.Klubala, že mám zánět štítné žlázy a objednám se do Střešovic(na endokrinlog.) na vyšetření. Může to mít souvislost s mým problémem a hormonama, které ještě teda neberu?? Nevíte jaké vyšetření mě čeká?? jestli to není bolestivé?Děkuji Zikmundová
Dobrý den,

souvislost jistě může být a léčba tohoto problému může pomoci zlepšit některé Vaše potíže, přesto však hlavní příčinou Vašich stesků zůstává prodělaná léčba. Vyšetření jsou obvykle kombinací krevních testů, případně ultrazvukového vyšetření. V některých konkrétních případech se ze štítné žlázy odebírá malý vzorek tenkou jehličkou. Jistě se však nemáte čeho bát. JS

21.9.2008 | jsem neštastná | lasička
Dobrý den pane doktore chtěla jsem se zeptat zda mi porádíte co mám dělat před šesti týdny a čtyřmi dny jsem prodělala konizaci čipku.průběh po zákroku byl takový, že jsem krvácela méně i více a 3.9. jsem šla na vyšetření a pan doktor mě ujistil,že to bude nejspíš menstruace.Krvácení ustalo úplně po čtyřech dnech a nyní je 21.9. a znovu jsem začala ˇŠpinit jen hnědý výtok.Jsem rozhodnuta navštívit gynekologa a vás se chci jen zeptat na názor co to asi je děkuji za odpověd
Dobrý den,

krvácení v různé podobě – od špinění až po intenzitu menstruace – provází hojení po konizaci jako normální součást regenerace povrchu ošetřeného čípku. Trvání je individuální, ale téměř vždy zabere týdny. Není výjimečné, že trvá po celou dobu “pooperačního šestinedělí”. Důležité je, aby pozvolna ustávalo, měnilo svou barvu dohněda a nebylo provázeno bolestmi či teplotou. JS

19.9.2008 | poonkolog.léčba | Zikmundová
Dobrý den pane doktore,předem děkuji za vaše brzké odpovědi a mám další dotaz. Moje matka má nějaké gyn.problémy a v lékárně jí doporučili nějakou(snad)novinku volně v prodeji Cicapridina(poš.čípky), a v letáku se dočetla, že by možná byly vhodné i pro moje poonkolog.problémy?? Píšou tam , že jsou především na přírodní bázy, vhodné po ozařování, chemo.. a je to nehormon.přípravek, že je vhodný na regenerci děl. sliznici po různých zákrocích. A tak se chci zeptat, jestli to znáte a jaké jsou s tím zkušenosti a jsetli by to bylo i pro mne vhodné, třeba místo ovestinu. Moc děkuji Zikmundová R.
Dobrý den,

jde o přípravek, který jistě můžete vyzkoušet, mohl by Vám však být nápomocen spíše v kombinaci s ovestinem. Zkušenosti jsou v ČR sice omezené, ale tento volně prodejný lék vám rozhodně nemůže uškodit. JS

18.9.2008 | konizace | khyrovi
dobry den.je mi 30 let mam 3.5 leteho syna. v breznu mi byla provedena konizace del. cipku,diagnoza byla stredne tezka az tezka dysplazie.pani doktorka rekla ze to vzali za 5min. 12. protoze vse probehlo dobre a chteli jsme miminko doporucili nam po 3 menstruaci to zkusit. dalsi mesic se podarilo ted jsem ve 14 tydnu a cytologie nedopadla zrovna nejlip tak me poslala do COPu na odber tkane. tak by me zajimalo jestli v tehotenstvi muzou provest dalsi konizace jak velke je riziko pro dite. a co me muze potkat behem tehotenstvi s timto problemem. a jeste mam jeden dotaz muze tyto problemy ovlivnit i manzel? (vzdycky jsme pouzivali kondom protoze jsem s tim mela problemy uz dlouho v listopadu jsme se rozhodli pro druhe dite a v breznu jsem sla na konizaci pak bylo vse ok a ted je to tu zas.)dekuji moc za odpoved
Dobrý den,

těhotenství je obvykle spíše výhodou – cílem vyšetření v COP u těhotné ženy s abnormální cytologií není odebrat kousek tkáně (obvykle je toto vyšetření dokonce zbytečné), cílem je “pouze” vyloučit, zda nález nevykazuje již známky rakovinového bujení (což je u Vás vzhledem ke krátkému odstupu od konizace krajně nepravděpodobné). Konizace se provádí v těhoteství pouze při podezření na mikroskopickou rakovinu, ve všech ostatních případech, dokonce i při nálezu těžkých předrakovinových změn se jen pravidelně sleduje a případné řešení se odkládá na období po šestinedělí. Důvody jsou několikeré – 1. neopodstatněný operační výkon ohrožuje těhotenství, 2. předrakovinové změny se těhotenstvím nezhoršují, 3. naopak u vysokého procenta žen může po porodu dojít ke spontánnímu vyhojení. JS
