Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-1417438 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

18.9.2008 | konizace | khyrovi
dobry den.je mi 30 let mam 3.5 leteho syna. v breznu mi byla provedena konizace del. cipku,diagnoza byla stredne tezka az tezka dysplazie.pani doktorka rekla ze to vzali za 5min. 12. protoze vse probehlo dobre a chteli jsme miminko doporucili nam po 3 menstruaci to zkusit. dalsi mesic se podarilo ted jsem ve 14 tydnu a cytologie nedopadla zrovna nejlip tak me poslala do COPu na odber tkane. tak by me zajimalo jestli v tehotenstvi muzou provest dalsi konizace jak velke je riziko pro dite. a co me muze potkat behem tehotenstvi s timto problemem. a jeste mam jeden dotaz muze tyto problemy ovlivnit i manzel? (vzdycky jsme pouzivali kondom protoze jsem s tim mela problemy uz dlouho v listopadu jsme se rozhodli pro druhe dite a v breznu jsem sla na konizaci pak bylo vse ok a ted je to tu zas.)dekuji moc za odpoved
Dobrý den,

těhotenství je obvykle spíše výhodou – cílem vyšetření v COP u těhotné ženy s abnormální cytologií není odebrat kousek tkáně (obvykle je toto vyšetření dokonce zbytečné), cílem je “pouze” vyloučit, zda nález nevykazuje již známky rakovinového bujení (což je u Vás vzhledem ke krátkému odstupu od konizace krajně nepravděpodobné). Konizace se provádí v těhoteství pouze při podezření na mikroskopickou rakovinu, ve všech ostatních případech, dokonce i při nálezu těžkých předrakovinových změn se jen pravidelně sleduje a případné řešení se odkládá na období po šestinedělí. Důvody jsou několikeré – 1. neopodstatněný operační výkon ohrožuje těhotenství, 2. předrakovinové změny se těhotenstvím nezhoršují, 3. naopak u vysokého procenta žen může po porodu dojít ke spontánnímu vyhojení. JS

18.9.2008 | HPV – muži | Petra4
Dobrý den. Pane doktore měla bych k Vám dva dotazy. První je, zda když muž neměl pohlavní styk zhruba 3 roky, tak zda je možné, že by stále v sobě mohl mít z předchozí patrnerky nějaký HPV virus… Četla jsem, že muži se tohoto virusu velmi dobře zbavují.. A jelikož jsem prodělala sama konizaci a toto má být můj nastávající partner, tak zda ho mám poslat raději na HPV test a kam se muži popř. posílají? Druhý dotaz je, zda by v mém případě bylo vhodné očkování vakcinou Silgard. Zde je v krátkosti má léčba a výsledky: Klinická diagnóza: chorobné hrdlo děl., cyto II/III, HSIL, předpoklad CIN III., probíhající HPV infekt, konisace LEEP+CP hrdla. Konizace byla provedena a bioptické vyšetř. bylo zkráceně v blocích II-II střední až těžká dysplazie CIN 2-3 a v blocích IV-XII s převažující dysplazií těžkou CIN 3. Do stromatu se invazivně dysplastický epitel nešíří a není zastižen v ekto ani endocervikální kranici konusu. Dále známky chronické cervicitidy. Po operaci jsem šla na citologické vyšetření a vyšlo mi skvělé číslo = 1. Následně jsem absolvovala HPV testy. Kde je závěr: 1/ prokázána hraniční přítomnost DNA skupiny humánních papilomavirů vysoce rizikové skupiny /HPV-HR/ 2/ neprokázána selektivně přítomnost DNA genotypu 16 ze skupiny HPV-HR. 3/ neprokázána selektivně přítomnost DNA genotypu 18 ze skupiny HPV-HR. 4/ neprokázána přítomnost DNA skupiny humánních papilomavirů nízkorizikové skupiny /HPV-LR/. Nevím co si o tom mám myslet… Očkuje se proti právě 16 a 18, které mi nalezeny nebyly, ale pokud to správně chápu, vir HPV v mém těle zůstal a asi zůstane navždy a bude jen otázkou času, zda se mi opět oslabí imunita natolik, aby propukl… A to jsem v těle neměla ani 16 ani 18 a nadělalo to paseku také pořádnou…. Má smysl se v mém případě očkovat?? A třetí a poslední otázka je, zda tyto viry přenesu na mého budoucího potomka, kterého se chystáme do dvou let počít?? Děkuji Vám velmi a přeji Vám hezký den. S pozdravem Petra
Dobrý den, 1. Partner je s téměř s jistotou HPV negativní (průměrná doba očištění od HPV totiž je 1-2 roky, u mužů obvykle kratší). Testování na HPV je u mužů obtížnější a velmi nepříjemné, bylo by je možno uskutečnit na urologii či dermatovenerologii, přesto si však myslím, že nemá ve vetšině případů včetně Vašeho smysl. 2. Vakcinace je vhodná pro každou ženu, tedy i pro Vás. Otázka spíše spočívá ve volbě vakcíny, aktuálně nabízí širší onkologickou ochranu vakcína Cervarix díky zkřížené ochraně proti dalším HPV. Silgard naopak chrání onkologicky v menší šíři, ale působí i na pohlavní bradavičky. Blíže najdete na www.onkogyn.cz v kapitole Očkování proti HPV. Význam vakcinace je u Vás podpořen informací o negativitě HPV obsažených v obou vakcínách (HPV 16 a 18). Pozitivita jiných HPV znamená pouze riziko, navíc poměrně malé, díky nižší agresivitě ostatních HPV než HPV 16 a 18. S jistotou navíc nelze říci, který typ HPV byl původcem odoperovaných změn – infekce je totiž až ve 40 % způsobena více než jedním typem HPV. Vaše současná situace tedy vyžaduje pravidelné gynekologické kontroly, kontrolní test na HPV má smysl opět nejdříve za 1 rok. Naštěstí u většiny žen dojde ke spontánnímu vyhojení HPV infekce a test je obvykle během 2 let negativní. 3. Riziko pro potomka není žádné.

JS

16.9.2008 | doplnění k mému předchozímu dotazu | katrin
Dobrý den,ještě pro doplnění k mému předchozímu dotazu ohledně nutnosti rekonizace ze 12. 9. 2008. Je mi 32 let,mám jedno dvouleté dítě a možná budu chtít ještě jedno. Doporučil by jste mi v mé situaci ještě těhotenství nebo spíše ne,protože mám pocit,že tím mým prvním se mi to rozbouřilo,protože předtím jsem měla zhruba od 20 let pouze vřídek na čípku,který mi jen paní doktorka sledovala a nic se mi s ním nedělo. To až po tom těhotenství a porodu jsem začala mít špatné cytologie. Taky nevím jestli mám paní doktorku ,,tlačit,, k nějakému dalšímu zákroku,když píšete,že nebylo úplně vše odstraněno nebo se můžu spolehnout na její uvážení,že s tím není nutné nic dělat. Bojím se aby nebylo potom pozdě. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

ve sledování bych jistě respektoval uvážení Vaší lékařky a k dalšímu zákroku přikročil jen v případě jasných a opodstatněných důvodů. Zmiňované “rozbouření” změn po porodu je jen shodou okolností, těhotenství působí naopak jako jedna z forem “samoléčení”, neboť řada změn po porodu spontánně vymizí. Proto lze v případě, že chcete ještě potomka, graviditu jen doporučit. JS

16.9.2008 | Nádor na vaječníku | tomsová
Dobrý den,tak zítra jsem měla naplánovanou cestu do Vaší kliniky kvůli nádoru na vaječníku,ale včera jsem byla po 3 týdnech na kontrole a gynekolog mi řekl že to byla jen cysta,která menstruací zmizela.Naměřil vaječník 13mm.Chci se zeptat jestli je normální že se z ultrazvuku nerozezná nádor nebo cysta a také se chci zeptat na to že přeci jen ještě cítím nějaké ostřejší bolesti v místě nálezu.Může to být nějaké doznívání nebo nějaká souvislost nebo se mám objednat znovu na kontrolu?Příští týden čekám menstruaci a bojím se aby se cysta neudělala znovu.Moc děkuji Tomsová
Dobrý den,

gratuluji ke skvělé zprávě, operace není třeba, což je jistě mimořádně příznivé. Vlastně jen zopakuji co jsme již spolu diskutovali – cysta je jedna z forem tzv. nezhoubných nádorů, je podmíněna ponejvíce hormonálně a obvykle sama zmizí, tak jako se tomu stalo u Vás. Po vymizení cysty mohou mírné potíže přetrvávat jen velmi omezenou dobu. Nejlepší prevencí cyst je hormonální antikoncepce s vyšším obsahem estrogenů – přípravků je celá řada – ideálně, když se dohodnete se svým lékařem. JS

16.9.2008 | konizace děložního čípku | Venda
Dobrý den, kvůli tzv. vřídku na děložním čípku jsem včera podstoupila LLETZ a Cp hrdla. Mohl byste mi, prosím, vysvětlit tyto pojmy? Je LLETZ rozsáhlejší zákrok než LEEP? Můj gynekolog diagnostikoval při kontrolní prohlídce bakteríální zánět na děl. čípku, dysplazii ani HPV infekci prý nemám, ale poslal mě na konizaci LEEP metodou.Operatér diagnostikoval N879 :Dysplazie cervixu dělohy a provedl zmíněné LLETZ a CP hrdla. Mám obavy , jestli nebyl zákrok příliš rozsáhlý a zbytečný. Žádné problémy jsem nikdy nepociťovala, je mi 24 let, ještě jsem nerodila. Jsou mi podezřelé rozdíly v diagnóze mého gynekologa a operatéra. Operatér se mnou vůbec nemluvil, jaký provedl zákrok, jsem se dočetla až ve zprávě.

Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Dobrý den,

LLETZ je zkratka pro large loop excision of the transformation zone, LEEP je zkratka pro loop electro -excisional procedure. Tedy, LEEP je termín obecný, určený pro všechny způsoby ošeření čípku (tedy i LLETZ) za pomocí tzv. elektrofrekvenční kličky. Z uvedeného bohužel nelze rozlišit rozsah operace. Ošetření děložního čípku pro problémy nesouvisející s předrakovinovými změnami by měly být vždy velmi pečlivě zváženo, zvláště u nerodivších žen. Nutné je velmi pečlivé vysvětlení důvodů pro operaci tak, aby nebylo pochyb o její nezbytnosti. Tyto otázky nezbývá než položit Vašemu lékaři a zhodnotit je také s ohledem na výsledek histologického rozboru. JS

16.9.2008 | Dotaz | realita
Dobrý den, mám dotaz ohledně ochrany proti HPV viru. Byla jsem na biopsii děložního čípku v únoru 2007 a v červnu 2008 znovu, tentokrát byly výsledky špatné (CIN I, CIN II, CIN III). Na konci srpna mi byla dělaná konizace. Velmi se bojím výsledků, protože netuším co by se dělo dál.
Cetla jsem o antikoncepčních čípkách PHARMATEX (vaginální globule), že chrání zárověn i před infekcí a viry, tedy krom HIV. Je možné, že by mohly mít účinek i proti papilomaviru? Díky za odpověd. AK
Dobrý den,

spolehlivější ochranou je v tomto případě kondom nebo kombinace kondomu a spermicidních (antikoncepčních) globulí. Účinek globulí je vysoký sice nejen proti spermiím, ale i proti některým mikroorganismům včetně virů, nicméně úroveň a délka účinku je omezená a jako ochrana proti virové infekci nedostatečná. Mnohem vhodnější a navíc vysoce účinné je očkování proti HPV, které má i po konizaci smysl – viz přehledný souhrn na www.onkogyn.cz v kapitole očkování proti HPV. JS

15.9.2008 | Doplnění k dotazu ze dne 11.9.2008 | kloudova
Dobrý den, zasílám ještě doplnění k ménu dotazu ze dne 11.9. Našla jsem si výsledky z histologie. Zde je znění: Histologicky se jedná o cystické dlaždicově překryté ektropium. Metaplastický epitel vykazuje v blocích II, VI., IX a XII na malém úseku v oblasti zevního orificia změny charakteru lekhké dysplazie (CIN I) přičemž nález přechází fokálně v bloku VI a IX do střední dysplazie (CIN II). V povrchových vrstvách dysplastického epitelu se ložiskově nalézají koilocyty. V blocích I, IX a XI se rovněž spíše v oblasti endocervikální nalézá nezralá dlaždicová metaplazie. V stromatu je místy intenzivní smíšená lymboplazmocytární a leukocytární zánětlivá infiltrace, která ložiskově prostupuje do metaplastického epitelu. Patologický epitel nedosahoval k hornímu ani k laterálním okrajům konizátu. Invazivní růst do stromatu neprokázán- Hlen prostoupený neutrofilními leukocyty a epitelová drť tvořená převázně cylindrickým epitelem. Prosím tedy ještě jednou o zhodnocení všeho na základě tohoto výsledku z minulé konizace.

Děkuji Kloudová

Dobrý den,

nález znamená přítomnost maximálně středně těžkých předrakovinových změn, které byly kompletně odstraněny. Výsledek je pro Vás velmi příznivý – operace byla správně indikována i provedena, rizika pro budoucnost jsou minimální a lze Vás považovat za uzdravenou. Po určitou dobu je však ještě třeba chodit poněkud častěji na kontrolní gynekologická vyšetření. JS

15.9.2008 | LSIL a HSIL | petra s
dobrý den . Pane doktore ráda bych Vás poprosila o vysvětlení informaci ,které jsem se dozvěděla . Bylo mi řečeno mou panídoktorkou ,že mám patologické změny na čípku a a rozsáhlé léze s hojným hleněním a i vřídek. Nevím co to znamená a jsem v nejistotě nevím zda je ta situace vážná . děkuji za odpověď Petra
Dobrý den,

vysvětlení závažnosti je spíše třeba žádat po Vaší lékařce. Je jistě správné, že používá laické a pro Vás srozumitelnější výrazy, přesto z nich závažnost obtížně vyvodím. S největší pravděpodobností jde o kombinaci mírných předrakovinových změn se zánětem. Závažnost je v takovém případě malá, nutné je léčit zánět antibiotiky a sledovat pravidelně předrakovinové změny. JS

15.9.2008 | Cytologický nález | Pavla Vandasová
Dobrý den pane doktore,
jsem ve třetím měsíci těhotenství, v sedmém týdnu mi gynekolog provedl cytologii a s výsledkem L-Sil mě odkázal na COP, kde mě objednali na vyšetření až na 15.12.2008. Můj lékaž trval na vyšetření co nejdříve ale bohužel on sám mi nevysvětlil naprosto nic co se týká mého stavu, zda mě tento nález ohrožuje či mé těhotenství, přestože jsem na vysvětlení trvala. Na cytolog.vyš. jsem byla v rámci preventivní prohlídky před 9 měsíci a cytol. bez nálezu, další prohlídka do roka, je mi 30 let. Velice děkuji za Váš čas. Pavla Vandasová
Dobrý den,

ničeho se neobávejte, s největší pravděpodobností (i díky informaci o předchozím normálním výsledku vyšetření) máte na děložním čípku maximálně mírné předrakovinové změny. V těhotenství se všechny (dokonce i nejzávažnější) předrakovinové změny pouze sledují. U vysokého procenta (u lehkých změny až v 80%) dojde po porodu k samovolnému vyhojení. Ohrožení pro Vás ani těhotenství není žádné, vyšetření v COP má pouze vyloučit (již tak velmi nepravděpodobnou) možnost přítomnosti rakovinového nádoru a stanovit plán dalších kontrol (obvykle ještě jednou v těhotenství a posléze po šestinedělí). JS

14.9.2008 | Dobrý den, | enusk
mala , by som na Vas prosbičku, bola som na pravidelnej prehliadke na cytologii, lekarke mi oznamila ze su tam nejake nadorove bunky (ktoré sa pravidelne opakuju po tretom vysetreni) nevedia ake preto cytologiu zopakovala. Dostala som od lekarky naplasti namiesto tabletiek, ale strasne ma po nich bolia prsa a sem tam mam aj krče v podbrišku. je to normalne? Dakujem za odpoved. Volfová
Dobrý den,

výměna hormonální antikoncepce z tablet na náplasti nikterak neovlivní výsledek cytologického stěru. Vzhledem k popisovanému charakteru nálezu předpokládám, že jde o kategorii odborně označenou jako ASC – US (atypické dlaždicové buňky nejasného významu). Optimální by bylo provést test na HPV (je-li Vám již více než 30 let), případně přeléčit zánět, který je nejčastější příčinou takového nálezu. Při nejistotě lze vyhledat konzultaci ve specializované ambulanci Centra onkologické prevence (COP) podle místa bydliště. JS

14.9.2008 | PORAĎTE PROSÍM | Katka33
Dobrý den,chtěla bych se vám svěřit,a také bych chtěla slyšet váš názor. Před 21 dni jsem užila tabletu escapelle a uběhlo 14 dní a užila jsem postinor.(Poslední menstruace jsem před 12 dny).Uběhlo 6 dní. Jelikož jsem málo opatrná a velice mě to štve.Ale přítel mě prostě trochu nutí.Tak jsem měla včera nechráněný pohlavní styk.Ale spermie do mě nepronikly. A dnes mám menstruace? ? Krev byla ze začátku hnědá až černá,teď je červená. Nevím,co si o tom mám myslet. Můžu být těhotná? I přes to,že mi ,,teče krev z vagíny”??

S pozdravem Katka

Tento dotaz nesouvisí s problematikou onkologické poradny. Nejlépe, když se obrátíte přímo na svého gynekologa. JS