Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-9576083 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

29.9.2009 | biopsie děložního čípku | alzbetka
Dobrý den,
Vážený pane doktore,byla bych moc ráda,kdyby jste mi mohl odpovědět na mojí otázku.Je mi 18 let a před 14ti dny jsem kvůli špatným výsledkům musela podstoupit biopsii děložního čípku.Zákrok proběhl celkem hladce,asi dva dny jsem krvácela.Od doktora jsem nedostala žádné insturkce,co smím,a co ne,a teď po 14 dnech jsem měla pohlavní styk.Při,i po jsem krvácela tak mě zajímá,jestli jsem tím nemohla něco poškodit,nebo zda je to normální?Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,

biopsie je odběr velmi malého (obvykle milimetrového) vzorku. Vzniklý defekt se poměrně rychle zacelí, nicméně místo, které se hojí může být po nějakou dobu křehké (křehkost zde může být i v kombinaci s přítomností změn pro které se biopsie dělala). Krvácení obvykle trvá po biopsii 2-3 dny, zakrvácení po styku může přijít z obou uvedených důvodů i několik týdnů po biopsii (nic závažného si tím však nemůžete přivodit). Zvláštní režim po biopsii je nutný jen po dobu krvácení a odpovídá hygienickému režimu při menses. JS

24.9.2009 | rak.děl.čípku | Nela k.
dobrý den,opět mám na vás stejný dotaz,již jsem vám 3x psala a děkuji za odpovědi.2007 provedeno loop čípku-histologie-mikroinazivníepid.ca děl čípku.kontroly po 3.měs,LSIL-2009 kyretáž hrdla histologické části děl.čípku s četnými ložisky lehkého st.dysplasie s fokálně vyzn.invazí do glanduliformních chobotů ektropia a exofytickými exkrescencemi až vzhledu kondylomu.poslední cytologie HSIL5 biopsie nutná!vakcínu silgard jsem měla 2008.Je mi 30let mám malé dítě jedno,vůbec teď nevím co mě čeká,jsem hrozně vyděšená s rakoviny a nevím zda-li budu mít ještě dítě nebo ně vemou dělohu a nebo mám rakovinu,prosím o vysvětlení.Moc a moc děkuji.Nela k.diagnoza C531
Dobrý den,

nález signalizuje podezření na návrat abnormálního nálezu, podle všeho však “pouze” na úrovni předrakovinové. Bude-li biopsií taková situace prokázána a bude-li se jednat o změny těžké předrakovinové, pak je ideálním řešením provedení opakované konizace – tzv. rekonizace. U většiny žen je to definitivní řešení, které zároveň ponechává šanci na možnost těhotenství v budoucnosti. JS

24.9.2009 | je příčinou vždy jen HPV virus? | hatma
dobrý den, pane doktore..
je příčinou předrakovinného stavu na děložním čípku vždy jen virus HPV ? Jdu na konizaci čípku (cin 3) a nechce se mi věřit, že bych se nakazila pohlavním stykem s nevhodným partnerem..jsou i jiné příčiny vzniku rakoviny (předrakovinového stavu) děložního hrdla ?
Dobrý den,

čím jsou změny závažnější, tím častěji se uplatňuje rakovinotvorný typ HPV. V případě rakovinového nádoru je posléze příčinou prakticky všech případů. U závažných předrakovinových změn je přítomnost HPV ve více než 80-90%. V ostatních případech se na nálezu, který patolog vyhodnotí jako těžké předrakovinové změny povrchové výstelky čípku (tedy tzv. CIN 3), podílejí jiné infekce. Bohužel dosud nemáme natolik citlivý test, který by odlišil závažné předrakovinové změny, které se v budoucnu změní v rakovinu od těch, které navždy zůstanou na předrakovinové úrovni, a operace je nevyhnutelná. JS

23.9.2009 | Dotaz | JanaMel
Dobrý den, předemn Vám chci moc poděkovat za odpověď. Chci jen Vás poprosit o doplnění informací : Zjistilka jsem po zeptání, že mám na čípku nejen 11 ale i 16 HPV – 16 HPV je dle vás původcem rakoviny. Z toho důvodu nevím, zda opravdu nebude lepší vypálení těch bradaviček na čípku (nebo nějaké šetrné řešení neexistuje?). Jsem očkovaná, ale asi to je na nic 🙁 Můj původně dotaz, který jste tak hezky zodpovděl byl : mám k Vám prosbičku, snad mi pomůžete. Už 6 let chodím pravidelně na vyšetření čípku (nejdříve jen stěry, po změně lékaře mi byl brán po 4 letech konečně vzorek z postižené tkáně – mám po celou dobu displazii buněk lehkou a na čípku mám 2 bradavičky – po podrobném vyšetření mi zjistili vir HPR myslím 6 a 11 a dostala jsem nedávno injekci proti rakovině čípku. Jelikož mi je 26 let a mám v sobě již tuto infekci tak té injekci nevěřím… Chci se zeptat, zda není lepší udělat rovnou konizaci čípku, než čekat co ty viry ještě provedou? Dále mám bolesti při menstruaci, když vysadím antikoncepci, také dost krvácím…jiná doktorka se na mě mrkla a řekla že má podezření na endometriozu. chci se zeptat zda není lepší udělat rovnou laparoskopii? Nebo na co se tady pořáááád čeekkkááá? Už 5 let mě straší s rakovinou ale žádnou konizaci mi neprovedli a ani laparoskopii.. Chci mít v budoucnu dítě, myslíte že tyto zákroky by mi ublížili nebo pomohly? Po opakované konizaci může nastat prý potrat
Dobrý den,

mohu jen zopakovat, co jsem již v odpovědi psal. Rozhodně bych i nadále souhlasil s konzervativním postupem. Přítomnost rakovinotvorných typů HPV situaci nikterak zvlášť nemění – je “jen” rizikem, rozhodně ne jistotou budoucího zhoršení změn. Stejně tak opakuji, že tvrzení, že očkování není na nic, je mylné, neboť po vyřešení nálezu (ať již spontánně nebo zákrokem) zajistí očkování ochranu před novou infekcí. JS

23.9.2009 | Cervarix či Silgard? | SašaK
Dobrý den, chci podstoupit očkování proti rakovině děložního čípku, ale nevím, jaké očkování je vhodnější, zda Silgard či Cervarix. Můj gynekolog do nebe vychvaluje Cervarix (prý je lepší z hlediska imunity), na druhou stranu sestřička u gynekologa bojuje za Silgard. Každý hájí svou stranu a říká, že jimi zmiňovaná vakcína je lepší. Tak, a teď babo raď (to samozřejmě není na Vás). :o)

Jaký názor, prosím, zastáváte Vy?

Dobrý den,

je paradoxem, že takto přímá otázka přichází až po stovkách již zodpovězených… Dovoluji si zdůraznit, že prezentuji svůj názor, nikoliv žádné všeobecné doporučení. Osobně se vždy snažím vycházet z vědecky podložených informací a ty nejaktuálnější nahrávají jednoznačně pro vakcinaci Cervarixem – 1. poskytuje naprosto setrvalé hradiny protilátek (což Silgard až u třetiny očkovaných nezajistí) a díky tomu nevyvolává žádné pochyby o účinnosti, 2. podle nejnovější studie o účinku vykazuje stejnou úroveň ochrany proti rakovinotvorným HPV 16 a 18, ale zároveň extrémní ochranu proti dalším rakovinotvorným typům HPV 31, 45, 33 a 52 díky tzv. zkřížené ochraně (v případě Silgardu je tato ochrana minimální). Prože jde o očkování proti rakovině, tak je má volba jednoznačná i za cenu toho, že žena není chráněna proti pohlavním bradavicím, které však žádnou spojitost s rakovinou nemají. JS

23.9.2009 | Rekonizace 2 | Martinka2
Dobrý den, Vážený pane doktore, moc Vás prosím o radu. Píši dodatek ke zprávě ze dne 15.9.2009, na který jste mi již odpověděl. Dotaz zněl, zda by nebyl problém na Vaší klinice absolvovat rekonizaci. Jsem z Karlovarského kraje, konizace byla provedena 20.8.2009, pooperační průběh bez komplikací, hospitalizovaná jsem byla v nemocnici 7 dní. V měsíci červen výsledek cytologie LSIL, atypie žlázových buněk. Nyní mám zprávu z histolog.vyšetření: konus děl. vel. 4.5 cm x1,2 cm krytý dlaždicovým epitelem, který přechází v poměrně rozsáhlou zonu CIN III vyrůstající a vyplnující četné žlázky, místy nepravidelná jádra, zvýšená mitotická aktivita. Nedostahuje k vrcholu, ale dosahuje k okraji konusu! Chron. endocervicitis, cystické žlázky. Odstranění celého ložiska nezbytné. Do COP jsem se objednala na pátek 27.11.2009. Paní doktorka mě ani po 6 týdnech neudělala žádné vyšetření, takže ani nevím jestli se čípek správně hojí. Doporučení na Vaší kliniku také nedostanu ( prý není důvod).Nebude problém s vyšetřením na Vaší klinice, když nemám v ruce žádné doporučení od lékaře? a zda je opravdu rekonizace nutná? Pokud se jedná o zánětlivá ložiska, neberu ai žádné antibiotika.

Děkuji za odpověď

Dobrý den,

z uvedeného vyplývá, že změny dosahovaly do vnějího okraje řezu při konizaci. Taková situace je pro pacientku i pro vyšetřujícího lékaře mnohem příznivější, neboť je celá oblast lépe přístupná vyšetření. V prvé řadě je třeba vyčkat dokonalého zhojení a teprve posléze posoudit, zda jsou vůbec přítomny zbytkové změny. Rekonizace je nutná jen u omezené části žen, v řadě případů totiž dojde k vyhojení zbytkových změn bez jakéhokoliv dalšího chirurgického zákroku. Vzhledem k poněkud většímu riziku návratu změn je však pacientku třeba po určitou dobu sledovat v kratších intervalech. K vyšetření na naší klinice nepotřebujete žádné doporučení a termín je ideální. Probereme společně celou problematiku a na základě vyšetření se domluvíme na dalším postupu. Rozhodně nemějte žádné obavy. JS

23.9.2009 | konsultace – konsilium : | Skala
Dobrý den, pane doktore, mám v péči pac. nulligr., 23 let, v dubnu 2009 provedena LEEP + CP zbytku cervixu, CIN I-II, nedosahující. Po výkonu má zájem o vakcinaci Cervarixem . V červenci 09 jsem provedl rutinní kontrolní stěr OC -> 1. bez neo změn a – v.s. hyperaktivně:))…….- stěr na průkaz HPV, kde detekovány HR( bez genotypizace). I vyvstal problem- aplikovat vakcinu? či vyčkat a opakovat s odstupem vyšetření? děkuji předem za odpověď,

MUDr. Miroslav Skala, ženská poradna Kaznějov

Vážený pane doktore, osobně bych pacientku vakcinoval ihned. Samozřejmě s pečlivým poučením o nutnosti pokračování v kontrolách a s informací, že vakcína nepůsobí terapeuticky. Důvodů mám hned několik, : 1. U většiny pacientek dojde v důsledku repačních procesů po konizaci ke spontánní clearence reziduální HPV infekce (test byl opravdu proveden příliš brzy, neboť reparace může probíhat až 12 měsíců po výkonu a test je vhodnější provést až po této době). 2. I v případě, že ke clearence nedojde v souvislosti s hojením, je více než pravděpodobné, že ke clearence dojde později (zejména v souvislosti s graviditou) – v největší publikované studii došlo během 10-letého follow-up ke spontánní clearence u více než 60% žen s HPV infekcí i v kategorii žen nad 30 let, kde spontánní clearence podle dřívějších dat nebyla téměř očekávána, v mladší kategorii (do které spadá Vaše pacientka) je procento spontánního vymizení významně vyšší. 3. Lze očekávat, že takto mladá pacientka je ve velmi vysokém riziku opakované infekce, resp. infekce jiným genotypem. S přátelským pozdravem,

JS

23.9.2009 | PROSIM O ODPOVED DEKUJI | HELENA.M
DOBRY DEN MAM K VAM DOPLNUJICI OTAZKY A DEKUJI ZA VASI BRSKOU ODPOVED. VCERA JSEM VAM PSALA A MAM K VAM PAR OTAZEK . 1. CO ZNAMENA L-SIL . 2. OPRAVDU SE BEHEM TECH 6 MNESICU POKUT NA TEN ZAKROK NEPUJDU MUZE VYVINOUT RAKOVINA . 3. JAK DLOUHO TRVA NEŽ S TOHO VZNIKNE RAKOVINA . 4. JE BEZNE ZE DVAKRAT PO SOBE MAM VYSLEDKY STALE STEJNE NENI TO ZNAMKA TREBA SKRYTEHO NADORU. 5. POKUT NA ZAKROK PUJDU JAKA MUZE BEJT MA PROKNOZA DO BUDOUCNA BUDU PO TOM ZAKROKU JIŽ ZDRAVA. JAK JSEM VAM PSALA ZADNE PROBLEMI ZDRAVOTNI NEMAM LEKARKA I PO PROHLIDCE TVRDI NAPROSTO ZDRAVA JEN TY ZMNENI NA DELOZNIM CIPKU . MYSLITE SI ZE BYCH NA TEN ZAKROK MNELA JIT TET A NECEKAT AT TO MAM ZA SEBOU A STIM SE VLASTNE VSE VYRESI OPRAVDU JSEM ZMATENA A NA VAS USUDEK DAM PROSIM O BRSKOU ODPOVED DEKUJI S UCTOU
Dobrý den, 1. LSIL – zkratka pro cytologický stěr označující lehké předrakovinové změny povrchové výstelky děložního čípku (low grade squamous intraepithelial lesion) 2. vývoj změn od lehkých po rakovinu (dojde-li k nim vůbec – viz odpověď níže) je obvykle otázkou mnoha let 3. rozvoj rakoviny je mnohaletá záležitost, často trvá desetiletí 4. stejný výsledek signalizuje setrvávání identické úrovně změn, jde o velmi obvyklý nález, který jednoznačně potvrzuje vhodnost sledovacího postupu (opět viz odpověď níže) 5. je-li zákrokem vše odstraněno, pak je v případě lehkých změn prognóza vynikající a riziko návratu je mizivé 6. názor na léčebný postup jsem vyjádřil v odpovědi níže, jednoznačně preferuji u mladých žen konzervativní – sledovací – postup JS
22.9.2009 | PROSIM O BRZKOU ODPOVED | HELENA.M
DOBRY DEN PANE DOKTORE NEDAVNO JSEM VAM PSALA ZE MNE LEKARKA ZJISTILA HPV CIN 1 DNES PO 3 MNESICICH PROBEHLA KONTROLA . DNES JSEM SI BYLA PRO VYSLEDKY A JSOU NAPROSTO STEJNE ANI SE TO NEZLEPSILO ANI NEZHORSILO . LABORATOR DOPORUCILA KON ZA 6 MNESICU , ALE LEKARKA MNE ZENE NA KONIZACI . S VYSVETLENIM ZE V RODINE MAME RAKOVINU PRSU MAMINKA NA NI ZEMRELA . JA MYSLELA ZE RAKOVINA DELOZNIHO CIPKU NENI DEDICNA . DO ZADANKY MI NAPSAL TOHLE L-SIL KONIZACE LOP + EVEN SEP ATRASE DOUFAM ZE TO MAM DOBRE NAPSANE NEJDE MI TO ZA TIM + VYLUSTIT . JE MI CERSTVICH 29 MAM DVE DETI DALSI ZATIM NEPLANUJEM PODLE PROHLIDKY JSEM NAPROSTO V PORADKU JA SAMA ZADNE PROBLEMI NEMAM ANI PRI POHLAVNIM STYKU MUZETE MI PROSIM NAPSAT VAS NAZOR A DOPORUCENI A TAKE VYSVETLIT TY SKRATKY V ME ZADANCE DEKUJI A TAKE MAM OTAZKU LEKARKA MI TVRDI ZE POKUT NEPUJDU TAK ZA TECH 6 MNESICU MUZU DOJIT UZ Z RAKOVINOU TO JE TAK RYCHLE NEVIM ZDA MAM POSLECHNOUT LABORATOR NEBO LEKARKU DEKUJI ZA VAS NAZOR A BRZKOU ODPOVED
Dobrý den,

přítomnost lehkých předrakovinových změn přináší jen velmi nízké riziko pro možné zhoršení (10-15%), naopak změny často spontánně zmizí, nebo zůstávají řadu let až desetiletí neměnné. Konzervativní postup – sledování v intervalu po 4-6 měsících je proto naprosto bezpečné. Jen omezený počet žen dojde zhoršení a musí podstoupit operaci (konizaci). K té však můžeme přistoupit také v případě, že žena ukončila své reprodukční plány (neplánuje další děti) a nechce docházet na velmi frekventní kontroly, případně z jiných důvodů neakceptuje sledování. V případě, že nejsou žádné jiné obtíže a není úplná jistota, že další děti již v budoucnosti nebudete plnánovat, pak je sledování ideálním postupem, v opačném případě není konizace chybou. Zkratky v žádance: LSIL – lehké předrakovinové změny povrchových buněk děložního čípku, LOOP konizace – tzv. konizace kličkou, označení pro moderní techniku operace, separovaná abraze – výraz pro kyretáž (výškrab)děložního čípku a děložního těla, jimiž obvykle doplňujeme provedení konizace tak, aby byla získána informace o výstelce ponechané dělohy. JS

22.9.2009 | Krvácení při styku | Marcelína
Dobrý den pane doktore, je mi 28 let a jsem po dvou operacích, kdy jsem měla cysty na vaječnících(levý). Jsou to již více než 3 roky. Operece byly rok po roku. Od té doby bylo vše v pořádku. Mám nového přítele, a občas se mi stává, že při styku krvácím. Není to při každém styku. Byla jsem u své gynekoložky, která mi udělala vyšetření, stěr a bylo vše v pořádku. Nicméně mě přeléčila antibiotiky, a hormonální léčbou (trvala 10 dnů). Antikoncepci neužívám, měla jsem trombózu v levé noze. Léky žádné neužívám. Po přeléčení léky bylo všechno v pořádku, teď se mi opět potíže vrátily. Prosím o radu, zda navštívit znovu lékaře, nebo nějakou jinou alternativu. Děkuji předem za odpověď a jsem s pozdravem.

Marcela

Dobrý den,

návštěva u lékařky je nezbytná. Dobrá odezva na léčbu dává předpoklad, že jde o zánět, který však nebyl zcela doléčen. Ideální je při jeho průkazu přistoupit k razantní antibiotické léčbě tabletami užívanými ústy a nezapomenout přeléčit i sexuálního partnera. Ve většině případů se dostaví úspěch. Vhodné je i využití některých podpůrných prostředků zlepšujících prostředí v pochvě a usnadňujících hojení (čípky s kyselinou hyaluronidovou – cicatridina, desinfekční výplachy rosalgin, příépravky s laktobacily atd.). JS

22.9.2009 | Výsledky histologie | romantyka
Dobrý den, obdržela jsem výsledky z konizace a chtěla bych Vás poprosit o jejich rozluštění. Moje doktorka mi něco vysvětlila, ale samozřejmě, že nerozumím všem názvům. Konus děl. hrdla velikosti 34x25x8mm zpracován ceý v 8 blocích: 1) Mikro: Exocervix je ve všech excizích krytý pravidelným vrstevnatým dlažd. epitelem. V oblasti transf.zóny je zralá a fokálně nezralá dlažd. metaplasie povrch. epitelu a místy i epitelu ústí žlázek, na několika místech je povrch. metaplastický dlažd. epitel stržený anebo výrazně zhomžděný. V blocích E-H jsou v metapl. dlažd. epitelu transf. zóny dysplastické změny středního stupně a místy až těžkého stupně (CIN2 a CIN3) s koilocytární atypií. Toto jsem celkem pochopila, akorát co znamená pojem ” metaplasie a metaplastický” ? 2) Dysplatické změny v žádné z excizí nedosahují do endocervikálního chirurgickéo resekčního okraje konizátu. Vzsalo se tedy vše – je možné, že tam zůstaly buňky nakažené HPV, ale ještě nezměněny? 3) Endocerv. resekční okraj konizátu je ve všech excizích krytý cylindr. cervikálním epitelem. Místy je v endocevikální části konizátu hyperplazie rezervních buněk a fokálně tubární metaplázie epitelu. – Co toto vše znamená? 4) Dále v konizátu zastiženy retenční cysty žlázek a chronická katarální aktivní cervitis T 83 M 74008. – také nerozumím. 5) Vzorek plošné velikosti 3x2mm tvoří sliznice cervikokorporálního přechodu, fokálně s tubární metaplazií epitelu a malé množství hlenu T 83 M 01000. – také nerozumím. Děkuji moc za vysvětlení výsledků.

H.

Dobrý den, informace by šla shrnout do velmi jednoduché věty – operace byla provedena ze správného důvodu, kterým byly těžké předrakovinové změny, a vše špatné je zcela odstraněno. Ostatní odborné termíny jsou popisem získaných a vyšetřených struktur. K jednotlivým dotazům: 1. Metaplazie je výraz pro přirozený proces změny buněk na povrchu čípku, vytvářející oblast, která je křehká a snadno zranitelná, nicméně naprosto zdravá 2. Ano, všechny změněné buňky jsou odebrány. Histologie neumí rozpoznat, zda nezůstaly v lůžku po konizaci buňky nezměněné, ale již infikované HPV. Takovou informaci je vhodné ověřit s odstupem 12 a více měsíců po operaci provedením speciálního testu na HPV. 3. Zde jde jen o popis normálního nálezu na vnitřní straně odebraného vzorku – tj. popis kousku zdravého čípku, který lemuje nemocnou, ale již odebranou část. Dosažení “zdravého okraje” je ideálním výsledkem konizace. 4. Opět jen popis průvodních (vedlejších) nálezů v odebraném vzorku. Zároveň je popsán i průkaz vleklého zánětu, který provází téměř ve 100% případů oblast postiženou předrakovinovými změnami. 5. Výsledek kyretáže (výškrabu) zbytku ponechané části čípku. V nálezu jsou popisovány normální struktury a vzorek potvrzuje, že již nic “špatného” v děložním čípku nezůstává. JS