Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-3792739 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

3.9.2008 | hpv | Danca
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat jak je možné abych měla hpv infekci, když mám stálého přítele s kterám jsem měla i první pohlavní styk a on měl první styk také se mnou. Moc vám děkuji za odpověď
Dobrý den,

ano, infekce se dá přenést i bez pohlavního styku (třeba vzájemným dotykem a třením genitálu, drážděním prsty apod.). Riziko je možné v případě, že u Vás nebo Vašeho přítele někdy v minulosti proběhlo mazlení, petting atd. již i s jiným partnerem, aniž by musel dosud proběhnout pohlavní styk. Ostatní cesty přenosu jsou raritní (kontaminovaný ručník, spodní prádlo ..). JS

2.9.2008 | dotaz | Mirkakv
Dobrý den pane doktore, v roce 2006 jsem prodělala konizaci děložního čípku a každý 3 měsíce jsem chodila na cytologii. Letos v srpnu mi gynekolog udělal biopsii a po výsledcích z biopsie mi dal poukaz na vyšetření a další rekonizaci do nemocnce. Histologický nález zní: vzorky sliznice děl. čípku z funkční zony s ložisky střední dysplazie CIN II. Imunohistochemický průkaz exprese p16 proteinu je pozitivní. Známky invazního růstu do stromatu nejsou přítomné. Dg:N879. Chtěla bych se zeptat zda je nutné, abych tuto rekonizaci ve svých 23 letech prodělala a jestli nebudu mít v budoucnu problémy s otěhotněním. Děkuji za vaši odpověď. Mirkakv
Dobrý den,

bohužel ano, Váš lékař provedl nezbytná vyšetření (jistě jej lze jen chválit za správný postup – odebral biopsii při změně nálezu, zatímco do té doby Vás sledoval cytologií a kolposkopií), která jednoznačně prokazují přítomnost středně těžkých předrakovinových změn. Operace je jediným adekvátním řešením. Bohužel neznám Váš nález ve smyslu plošného rozsahu změn ani velikost odebrané tkáně po první operaci. Dotaz na výsledné zkrácení děložního čípku (a tedy i možné potíže s donošením těhotenství, nikoliv otěhotněním) směřujte na svého lékaře, podle uvedeného jste v kvalitní péči. JS

2.9.2008 | Cytologie/plastika čípku | Petra_B
Dobrý den, pane doktore, dnes mi můj gynekolog doporučit plastiku čípku. První cytologie dosahovala stupně 5, opakované stěry po cca týdnu už stupeň 3. Nebylo mi provedeno žádné další vyšetření, žádnými problémy netrpím, gynekolog mě hned poslal na plastiku čípku + kyretáž. Vím, že se to na dálku nedá posoudit, ale není to předčasné? Je mi 29 let, zatím bezdětná. Nebylo by vhodné ještě absolvovat další vyšetření? Moc děkuji za odpověď. Petra Bobková
Dobrý den, vlastně jen zopakuji to co již v mnoha dotazech níže: 1. cytologie hodnocená číslem je nesprávné či laické hodnocení a lze z ní usuzovat na konkrétní nález jen rámcově, zvláště při takové diskrepanci při pouhém týdením odstupu v provedení odběru (?!?) 2. cytologie je jen částí “pravdy”, vždy je třeba provést kolposkopické vyšetření a případně i odběr biopsie – zvláště u mladých žen, které nerodily je třeba mít před zákrokem maximum informací, že je operace opodstatněná 3. při nejistotě existují tzv. Centra Onkologické Prevence (COP) po celé republice, kde jsou specialisté na problematiku nálezů na děložním čípku schopní přesně posoudit nález a navrhnout adekvátní péči, nezřídka jen ve formě sledování bez nutnosti ošetření

JS

1.9.2008 | Lázně | asimi
Jakou mám šanci na lázně při diagnóze N 872 těžká cervikální dysplazie. Nikdy jsem v lázních nebyla, ale už podruhé jsem musela podstoupit zákrok na čípku.
Dobrý den,

lázeňská péče je možná (minimálně příspěvková) u žen, které ještě nerodily (případně graviditu plánují) a jsou po opakované konizaci nebo v případě komplikovaného pooperačního průběhu. JS

1.9.2008 | vysledek | lasička
Dobry den pane doktore děkuji Vam za odpověd ještě jsem se chtěla zeptat co znamena tento výsledek z biopsie.Odběr nepřesahl hranici konizaci čipku.to znamená,že odběr zbytku uřiznuty na biopsii je stejny?a co A jakédalší kontroly budu muset absoluvovat.U nás v rodině je rakovina jak s matčiny strany tak otec umřel na nádor na mozku.myslite si, že bych mohla svemu gynekologovi navrhnout v připadě opakovaných špatnych výsledku odstraněni dělohy a vaječniku. MOC VAM D2KUJI ZA ODPOVĚD.S pozdravem LENKA
Dobrý den,

je-li postižená tkáň konizací odstraněna tak, že nedosahuje okraje, tak to znamená, že je odstraněna kompletně a pacientka je vyléčena. Kontroly, které posléze probíhají jsou častější a provádí se při nich odběr cytologie, kolposkopické vyšetření a s určitým odstupem u žen nad 30 let i test na HPV infekci. Při opakovaně špatných výsledcích je postup stejný jako při jakémkoliv jiném podezření na abnormální nález na čípku – měla by být provedena biopsie. U většiny žen lze navíc konizaci opakovat i několikrát, k odstranění dělohy se přistupuje až při současných dalších gynekologických obtížích, nedostatečném odstranění změn nebo opakovaném výskytu těžkých předrakovinových změn a zároveň ukončených reprodukčních plánech. JS

1.9.2008 | potíže | Zikmundová
Ještě dodám mé nynější potíže, jestli to souvisí s mým problémem? Při změně počasí silné bolesti kyčlí a kloubů, neustálé problémy s konečníkem, bolesti, občas prasknutí, nervozita, podrážděnost-myslím si že to jsou nervy, ale kdo ví?? Zikmundová
Problémy s konečníkem mohou s prodělanou léčbou souviset, určitě by mělo při přetrvávání obtíží smysl proktologické vyšetření (buď cestou vašeho praktického lékaře nebo po kontrole u nás). Ostatní potíže mají souvislost s ozářením vaječníků a nízkými hodnotami Vašich pohlavních hormonů. JS
1.9.2008 | klimakterium | Zikmundová
Dobrý den pane doktore, delší dobu jsem se neozvala, a tak doufám, že jste prožil hezké léto a dovolenou. Můj problém po léčbě mě pořád trápí?? zatím ještě neberu hormony Ladybon, mám ho sice už koupený, ale bojím se ho brát, v různých článcích se dočítám samozřejmě i klady a zápory této subst.léčby a nemohu se rozhodbnout co dál. Má rodinná anamnéza není zrovna ta z nejlpších, babička rakovina prsu, z matky strany všichni cévní a srdeční příhody, vysoký tlak. A tak se bojím, co by nastalo při léčbě. Bohužel v mém rozhodování mi i brání jiní lékaři, beru totiž ještě přírodní medicínu(čínskou), a ta samozřejmě pro hormony není, má nová gynekoložka mi řekla, že je to taky na mém uvážení a tak jsem z toho dost špatná. Nechci si ublížit tak či tak!! další mé kontroly u vás začnou v říjnu. Co mám dělat? Není nějaká lepší možnost léčby, třeba i s poplatkem??Jinak jsem začla užívat krém ovestin, ale zatím se nám nedaří pohl.styk, bolí to. Moc děkuji za odpověď Zikmundová R.
Dobrý den,

hormónů se určitě neobávejte, rizika jsou mizivá, v informacích však musí být uvedena. Vzhledem k předpisu léků v Onkogynekologickém centru (starají se zde o Vás pouze lékaři úzce specializovaní na tuto problematiku) je Vám doporučováno vše podle nejnovějších poznatků a ve Váš prospěch. S ohledem na léčbu, kterou jste prodělala jde o nejlepší možnost, jistě je ještě možné zkusit znecitlivující masti – např. mesokain a využít případně i odborného vyšetření v sexuologické ambulanci (objednat se můžete přes ústřednu naší nemocnice – 224961111). JS

31.8.2008 | Případná hospitalizace | tomsová
Dobrý den,děkuji za odpověď.Ještě se Vás zeptám kdybych se tedy od mého gynekologa nechala napsat na Vaši kliniku na vyšetření nebo i na zákrok na nádor na vaječníku a jsem pojištěná u 217,jaké budu u Vás platit poplatky.Klasické za každý den v nemocnici nebo se u Vás platí i za vyšetření a zákrok.Nevím jestli jste bráni jako klasická nemocnice nebo se u Vás platí za vše.Děkuji Tomsová
Dobrý den,

klinika je státní zařízení, kde se platí pouze 30 Kč. poplatek za ambulantní vyšetření a standadní poplatky za hospitalizaci – 60 Kč. za den. Ostatní je hrazeno zdravotní pojišťovnou. JS

31.8.2008 | Po operaci dyspazie a cystis introitus | asimi
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je běžné, že mi stále po operaci bolí v podbříšku a bolest přechází až do kříže,jindy do stehen.Necítím se prostě nejlépe.Polehávám,během dne 2-3 hod.se věnuji domácnosti,či práci na internetu. Operace byla 20.8. 08 dyspazie cerv.uteri CIN III a cystis introitus vyg. Mám prověřenou moč a ani prohlídka neukázala zánět. Výsledky istol budou 16.9. a stehy mi vyndají 22.9.Do té doby jsem doma.Jak velký zásah operační to byl? Při první konizaci před 12 lety ambulantně (seříznut čípek), jsem byla hned OK. Co přesně mi tedy odstranili? Zmínili se o čípku a o hrdle děložním, sle musím říci že v nemocnici panoval chaos z nedostatku lůžek,vizity byly uchvátané. Vyšetření před operací: Pochva norm.prostorná,klidná, čípek výrazně-zvl. doprava lacerovaný,s ectropiem,tvořeným hl. kryptami cyl.epith,perif s nezralou metaplasií,která je na za.pysku atypická se zn. HPV a snad i naznač.cév.atypiemi, P-sle vše překryto chron.zánět.změnami.Papl. děloha norm. vel., tuhá vpředu, vlevo výrazněj.,palp.citl.ztužení v postran. a zad.parametriu,jinak bez hmat resist. Propouštěcí zpráva:

sonda 8cm,dilatace do Heg 9,vyťat konus,elkg spodiny,připojen sepoar abrase z hrdla i z dut jen málo nízké sliznice,vše ad histol,cavum hl.Plast úprava cirkul.stehem,který zavázán na hegaru č 6.Poté incise nevelké retenční cysty u zad.komissury vpravo,vytéká bělavá vazká tekutina.Připojena marsupializace několika stehy safil-quick.

Dobrý den,

podle zápisu Vám byla provedena tzv. rekonizace (tedy opakovaná, avšak poněkud hlubší konizace děložního čípku (děložní čípek je totéž co děložní hrdlo)) pro těžké předrakovinové změny. Přetrvávají-li bolesti, je nutno myslet nejen na zánět čípku, ale také na některé vzácnější komplikace – jistě by bylo vhodné vyloučit pomocí ultrazvukového vyšetření případné poranění močovodů, kumulaci krve v děloze (děložní čípek byl po operaci zašitý, tj. může vzniknout snadněji jeho zůžení – tzv. stenóza), případně i zánět děložního těla a vejcovodů. Příčin pooperačních obtíží takového charakteru jaký uvádíte je ještě více a nedochází-li ke zlepšení stavu, tak si rozhodně zaslouží podrobnějšího odborného vyšetření. JS

30.8.2008 | jana | mahtob
Dobrý den pane doktore,

mám dotaz ohledně konizace děložního čípku. Tento zákrok jsemn proděla před rokem a půl. Histologické vyšetření bylo negativní. Po opětovné kontrole za půl roku u svého gynekologa byl nález v pořádku, až po opětovné kontrole letos v měsíci srpnu byla cytologie oznamkována 1,2 3. Ošetřující lékař mi posílá do cyto-centra. Budu muset podstoupit další operaci? Je možná další konizace či mi hrozí odebrání celé dělohy ? Děkuji předem za odpověd a jsem s pozdravem.

Dobrý den,

cytologie je obvykle sama o sobě málo dostatečným vyšetřením ke komplexnímu zhodnocení nálezu na čípku. Vždy je nutné doplnit kolposkopii, případně i test na HPV a odběr biopsie. Riziko rozvoje závažných změn vyžadujících provedení operace u ženy, která je krátce po konizaci s negativním výsledkem je velmi malé. JS

29.8.2008 | dysplázie na děložním čípku v těhotenství | renatecka
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jak je to s dysplázií děložního čípku v těhotenství a jak se to případně řeší. Na zač. těhotenství (zhruba v 6 týdnu) mi byl proveden stěr na cytologii a ve výsledku je PAP III. Před 3 lety jsem měla cytologii v pořádku. 1. Chtěla jsem se zeptat jestli takovéto změny se mohou objevit jen během těhotentví nebo jestli se mám bát rakoviny děložního čípku. Zda se to případně dá řešit již během těhotenství, nebo zda až po šestinedělí (a v tom případě jaké je riziko progrese do té doby). 2. Byl mi doporučen kontrolní stěr v 7. měsíci těhotenství. Kolposkopie nebyla provedena a ani se neplánuje. Neměla by se přeci jen provést? 3. Jinak vím, že to nejčastěji spouštějí papilomaviry, co udělat, abychom si tuto infekci s manželem nepředávali.

Moc děkuji

Dobrý den,

bohužel je výsledek cytologie uveden ve staré klasifikaci, jejíž výpovědní hodnota je značně omezená. Každopádně platí několik obecných zásad – vždy je třeba doplnit kolposkopii a vyloučit možnou přítomnost rakovinového nádoru. Všechny ostatní nálezy (tedy i nejzávažnější předrakovinové změny) v těhotenství pouze sledujeme v 8-12 týdenních intervalech, obvykle pomocí kolposkopie. Operujeme jen v případě vysokého podežení na mikroskopický rakovinový nádor. U předrakovinových změn je možnost spontánního vymizení po porodu – u mírných změn až v 80 %, u nejzávažnějších asi ve 20%. Riziko zhoršení předrakovinových změn v graviditě je velmi malé a sledování je bezpečným způsobem, k operaci se přistupuje až po šestinedělí u závažných a středně těžkých změn, které se nevyhojily. Je pravdou, že převážná většina změn je způsobena HPV infekcí, ta však působí dlouhou dobu než dojde ke vzniku změn a riziko předávání infekce je tak u stabilních sexuálních partnerů mizivé. JS
