Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-8849992 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

18.8.2008 | Dysplazie a těhotenství | M.K.
Dobrý den, pane doktore. Je mi 30 let a již 8 let jsem sledována v Motole pro nález na děložním čípku, který je stále LG SIL/HG SIL. Letos v lednu jsem porodila, během těhotenství se stav trochu zhoršil, ale po šetinedělí to prý vypadalo nadějně (prý by to mohlo zmizet), ale nyní po 7 měsících došlo k zhoršení asi o stupeň. Před pár lety se mi stav zlepšil po vysazení antikoncepce. Může mít na můj stav vliv kojení? (do 6 měsíců jsem plně kojila a stále kojím). Může se stav po odstavení dítěte významně zlepšit? Do kdy po porodu lze očekávat spontánní vymizení? Byla jsem tázána, jestli budu chtít ještě děti, zřejmě by mi jinak byl doporučen zákrok. Jsem nyní poněkud zmatená, když budu chtít další dítě a na zákrok nyní nepůjdu, neriskuji rozvoj rakoviny?
Dobrý den,

kojení nemá na úroveň změn žádný vliv, určitě dále kojte, chcete-li. Všechny pacientky s mírnými změnami, které zcela nevymizí po porodu sledujeme dále, neboť šance na vymizení je až 12 měsíců po porodu. I posléze je ošetření doporučeno jen dojde-li ještě k dalšímu zhoršení, jinak je možno sledovat dále řadu let (obvykle, pravda, bývá zlomová právě informace o ukončených reprodukčních plánech, kdy následně ošetření již doporučíme u většiny případů). Přesto si myslím, že je-li nález jen mírný, tak není ve Vašem nízkém věku důvodu spěchat s ošetřením riziko rychlého zhoršení je totiž velmi malé. JS

18.8.2008 | rakovina děložního hrdla | Petra V.
Vážený pane doktore,
chtěla bych se zeptat, co přesně znamená zkratka M 8041/3 G2 pT1b1, NO M0. Byl mi diagnostikován “endocervikální adenokarcinom děložního hrdla”. Budu po hysterektomii již úplně v pořádku, nebo hrozí riziko návratu nemoci? Na internetu jsem četla, že adenokarcinom má výrazně horší prognózu, je to pravda? Je mi 33 let. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

zkratka označuje zařazení nádoru do stádia podle mezinárodní klasifikace (tak, aby si rozuměli všichni lékaři na celém světě). Číslo M 8041/3 je označení pro rakovinový nádor čípku. G2 znamená středně agresivní formu (G2 = grade 2). Vlastní stádium je pT1b1 pN0 M0 – jednotlivé zkratky znamenají, že šlo o nádor 1. stádia (tedy nádor s vynikající prognózou), který nebyl větší než 4 cm a nešířil se mimo čípek, N0 a M0 jsou zkratky pro absenci metastáz v uzlinách a jiných orgánech. Riziko návratu je při takovém stádiu velmi malé, dokonce i u adenokarcinomů, které jsou opravdu poněkud agresivnější. Myslím, že můžet být naprosto klidná, rizika pro budoucnost jsou velmi malá. JS

17.8.2008 | vir HPV | petraaa
Vážený pane doktore, velice Vám děkuji za odpověď,strašně mě uklidnila. Jsem Vám strašně zavázána. Petra Růžičková
16.8.2008 | nálev v děložní dutině | Ivana4
Dobrý den pane doktore, je mi 20 let a před pár dny jsem si v děloze asi tak 5cm hluboko nahmatala bakulku velkou asi jako palec na jedné straně dutiny.Před třemi lety mi umřel tátá na rakovinu plic i když nikdy nekouřil.Mám strašný strach že mě potká něco podobného, asi tak před pěti měsíci jsem byla na kontrole u mé gynekoložky a nic mi nenašla.

Chtěla bych se vás zeptat na váš názor. Předem vám moc děkuju. Ivana

Dobrý den,

předpokládám, že jste prováděla “samovyšetření” v pochvě nikoliv v děloze. Může jít o zcela normální nález – můžete hmatat děložní čípek, nebo o cystu, polyp, kondylóm aj. Velmi závisí na přítomnosti subjektivních obtíží – krvácení mimo cyklus a po pohlavním styku, bolesti, výtok. Bez vyšetření se však pohybuji jen v hypotézách, přesto je velmi málo pravděpodobné, že by jste měla závažnější nález v tak nízkém věku. Při pochybách je rozhodně nejlepší vyhledat Vaší lékařku. JS

16.8.2008 | dobrý den | Danca
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat jestli je možné abych měla vždy negativní cytologii a přitom mám změny na čípku 1. stupně? Můj pan doktor mi odebíral i vzorky z tkáně bylo to v pořádku, tak jestli je to možné? děkuji za odpověď
Dobrý den,

ano i tato alternativa je možná – diagnóza je stanovena pouze pohledem v mikroskopu (kolposkopicky). Přichází v úvahu zvláště jsou-li změny jen v malém okrsku, případně je-li okrsek změn uložen v místě ze kterého lze obtížně odebrat vzorek (biopsii). JS

15.8.2008 | cytologie | Danca
Moc děkuji za odpověď, ale pořád nechápu jak si etdy můžu být 100% jistá že jsem v pořádku když citlivost cytologie j pouze 60-80%? Mě vyšla vždy negativní,ale jak můžu vědět že to tak opravdu je? Hystologie mi vyšla vždy také v pořádku
Citlivost každého testu se zvyšuje jeho opakováním (je větší pravděpodobnost, že jste v pořádku byl-li test opakovaně v pořádku) nebo doplněním dalších vyšetření – viz v předchozí odpovědi uvedené. JS
15.8.2008 | rozdíl Cervarix a Silgard – přeočkování ? | Vysinova
Dobrý den Děkuji Vám za rychlou reakci na můj dotaz. Jsem ráda, že jste mi tzv. “srozumitelnou” řečí vyjasnil rozdíl mezi oběma vakcínami. Jistěže vůbec nerozporuji, že rakovina je horší než kondylomata. Jen ohledně Vámi zmíněného krému. Předpokládám, že máte na mysli Wartec ? Nebo existuje ještě něco jiného? Ano – Wartec je velmi spolehlivý, bohužel však mnoho gynekologů o něm nemá zdání. Hovořím z vlastní zkušenosti, kdy jsem si po dvou operativních zákrocích a v okamžiku, kdy mi hrozil laser, našla sama na internetu možnosti jiné léčky v Brně. Tam nabízeli, sice ne konkrétně, ale jiné druhy léčby. Po mé návštěvě jsem si recept na tento lék odvezla. S největší pravděpodobností nebudu (díky Vašemu názoru odborníka) nechávat dceru přeočkovávat, je jen škoda, že neexistuje prevence i na méně nebezpečné, byť též obtěžující, HPV viry, díky však za účinný lék.

Přeji Vám hezký den DV

Dobrý den,

myslím, že Vaše rozhodnutí o dalším průběhu vakcinace je správné. Stran léku na kodylomata jsem měl na mysli Aldara krém – lék, který je samostatně nebo v kombinaci s chirurgickým odstraněním kondylomat vůbec nejúčinnějším lékem na tuto diagnózu. Oproti, bezesporu kvalitnímu Wartecu, má výrazně vyšší účinnost a nižší toxicitu. JS

15.8.2008 | cytologie | Danca
A ještě jeden dotaz. Může být cytologie nebo hystologie zkreslená? myslím tím že je vždy negativní, ale přitom tam něco je? děkuji mockrát za odpověď
Citlivost cytologie (tj. přesnost s jakou odhalí správný nález) je 60-80%, histologie je v rukou zkušeného patologa prakticky 100% metodou. Problém tedy může činit zejména cytologie (proto je ji třeba vždy při vyšetření doplnit kolposkopií, u žen nad 30 let je možno využít i HPV test). Nesprávný výsledek však podá i histologický výsledek ze vzorku odebraného z nesprávného místa. JS
15.8.2008 | Dobry den | Danca
Moc vám děkuji za odpověď. A ještě bych se chtěla zeptat jestli se dá poznat zánět z cytologického vyšetření?Děkuji
Ano, jednou ze součástí komplexního hodnocení cytologického preparátu je i hodnocení přítomnosti mikrorganismů. JS
14.8.2008 | Vakcína Silgard | Petra4
Dobrý den pane doktore. Mám k Vám dotaz týkající se vakcíny Silgard… Odjíždím do ciziny-USA a tam lékárníci neznají tuto vakcínu, pod tímto názvem…. Tvrdí, že Silgard se v USA jmenuje GARDASIL…. Že je to ta samá vakcína…. Moje gynekoložka to tvrdí také….., ale specializovaná doktorka na diagnostickém oddělení, která mi diagnostikovala onemocnění HPV tvrdí, že GARDASIL A SILGARD jsou naprosto odlišné vakcíny od jiného výrobce a že je nesmím kombinovat… Nerozumít tomu a nevím komu věřit…. Můžete mi jako odborník poradit, co je na tom pravdy?? A má smysl se nechat naočkovat, když mi je 29.let a test na HPV virus mi nyní vyšel negativně?? I citologie mi nyní vyšla dobře…..Jsem po operaci děl. čípku – histologie CIN III, ale nedosahovalo okrajů.. Děkuji Vám předem za odpověď. Je možné, že jsem se tedy HPV virusu /pokud se znovu nenakazím/ prozatim zbavila z těla, když vyšly testy i citologie takto?? Děkuji Vám předem za odpověd a přeji hezký den. Petra
Dobrý den,

gardasil je identický preparát jako silgard, jde jen o jiný název pod kterým je stejná vakcína distribuována v některých zemích. O významu očkování u starších žen jsem psal opakovaně, podívejte se do starších dotazů – najdete zde vše, obecně též najdete přehledné informace na www.onkogyn.cz v odkazu – očkování proti HPV. Je-li test na HPV i cytologické vyšetření negativní, pak je ten nejpádnější důvod očkování využít bez ohledu na věk. JS

14.8.2008 | ještě malá otázečka | caspino
Pane doktore děkuji Vám za Váš čas ,za odpověď.Jen bych se ještě chtěla zeptat jeslti má vakcína nějaké vedlejší účinky-Jsem alergik,mám astma,štítnou žlázu-no je toho povíce.Je nutné nějaké vyšetření-krom gynekologického.
A hradí také něco VZP?Děkuji za odpověď N.M.
Většina zdravotních problémů vakcinaci nevadí, zvláště jsou-li dobře kompenzovány. Nejlépe, když se poradíte přímo s Vaším gynekologem. JS