Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-9035165 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

14.8.2008 | ještě malá otázečka | caspino
Pane doktore děkuji Vám za Váš čas ,za odpověď.Jen bych se ještě chtěla zeptat jeslti má vakcína nějaké vedlejší účinky-Jsem alergik,mám astma,štítnou žlázu-no je toho povíce.Je nutné nějaké vyšetření-krom gynekologického.
A hradí také něco VZP?Děkuji za odpověď N.M.
Většina zdravotních problémů vakcinaci nevadí, zvláště jsou-li dobře kompenzovány. Nejlépe, když se poradíte přímo s Vaším gynekologem. JS
14.8.2008 | Je mi 29 let…můžu se nechat očkovat? | caspino
Dobrý večer pane doktore,Mám ,,čerstvých”29let a jsem ještě panna.Chtěla bych se zeptat jestli je pro mne také přínosné očkovat se proti rakovině děložního čípku.Četla jsem články kde se uvádí věk od 9 do 26.Můžu se tedy i v mém věku očkovat?Před první vakcínou by měla být dívka či žena ještě pannou,to vím, ale jak je to s tím věkem.Jestli se budu moct očkovat provede to i můj gynekolog v Novém Jičíně nebo jen ve specializovaých centrech.Děkuji za odpověď.N.M.
Dobrý den,

očkování je přínosné v každém věku (blíže vše najdete v řadě dotazů níže, ale především v přehledené prezentaci o HPV a očkování na www.onkogyn.cz). Obecně platí, že nejlepších výsledků je dosaženo u žen, které ještě pohlavně nežijí (bez ohledu na to, zda-li jim je 16 nebo 29) – takové dívky a ženy totiž mají minimální riziko, že již mohou mít HPV infekci, a tak jim očkování zajistí velmi spolehlivou ochranu. Odpověď na Váš dotaz tedy zní – ano, nechte se očkovat. Vakcinaci provede Váš praktický gynekolog, návštěva žádného specializovaného pracoviště není potřeba. JS

14.8.2008 | vir HPV | petraaa
Vážený pane doktore, byla jsem u vás na hysterektomii kvůli rakovině děložního čípku. Nemohu nikde dohledat informace o viru HPV,jak dlouho musí v těle být než se projeví rakovinové změny. S manželem jsem již 9let a zajímá mne proto,zda-li jsem se mohla s tímto virem setkat již dříve nebo ne.Předem děkuji za odpověď a ještě jednou děkuji za péči,které se mi od Vás dostávalo.
Dobrý den,

děkuji za milá slova. HPV infekce vedoucí k rozvoji závažných nálezů (včetně rakoviny) přetrvává v těle obvykle více než desetiletí – k infekci dojde většinou v časné dospělosti. Posléze virus přetrvává v těle a velmi pomalu přeměňuje jednotlivé buňky. Je velmi pravděpodobné, že jste infekci měla již dříve, ale s jistotou se tuto informaci už nikdy nedozvíme. JS

14.8.2008 | rozdíl Cervarix a Silgard – přeočkování ? | Vysinova
Dobrý den
Nechala jsem naočkovat dceru proti rakovině děložního čípku, měli jsme napsaný Silgard, ale bohužel ho v lékarně neměli a doporučili nám vzít si tedy Cervarix. Domnívala jsem se, že zmíněné vakcíny jsou v podstatě stejné (ostatně v lékarně nám sdělili, že Cervarix je naopak novější – lepší). Bohužel jsem nedávno zjistila, že Cervarix v porovnání se Silgardem není očkovácí látkou proti papilomavirům způsobující genitální bradavice. Shoda je jen v očkování proti rakovině děložního čípku. V lékarně nám tuto podstatnou věc zapomněli sdělit (což by na mé rozhodnutí mělo vliv, protože jsem chtěla ochranu nejen proti rakovině, ale i proti virům způsobující právě gen.bradavice). Jak nyní postupovat ? Lze dceru přeočkovat, jak jí zajistit širší ochranu na papilomaviry ? Děkuji Vám za odpověď. DV
Dobrý den,

kontroverze, která vakcína je lepší představují hodně subjektivní názor. Každá vakcína má své výhody a záleží na úhlu pohledu, jak se na ně díváte. Cervarix oproti Silgardu zajistí extrémně vysoké a velmi stabilní hladiny protilátek, navíc má vědecky prokázaný účinek na 2 další rakovinotvorné typy. Z pohledu onkologa je pro mne jednoznačně volbou výběru – s nadsázkou lze konstatovat, že na kondylomata se nedá umřít, a tak je prioritou získat od vakcíny maximum výtěžnosti proti onemocnění, které je nebezpečné – tedy ochranu proti rakovině – v tomto směru jsou aktuální znalosti významně na straně Cervarixu. Možností máte nyní několik – dokončit celé očkování Cervarixem a posléze přeočkovat celé schéma opakovaně Silgardem – získáte, tak profit z obou vakcín. Je-li pro Vás důležitější ochrana proti kondylomatům (třebaže je dnes dostupný velmi účinný lék v podobě krému), než ochrana proti rakovině, pak můžete očkování Cervarixem přerušit a zahájit očkování Silgardem. O kombinování obou vakcín není nic známo (a vzhledem k velké konkurenci firem na trhu jistě ani nikdy nebude), a proto jej nelze doporučit. Sám za sebe však nesouhlasím s Vaším tvrzení o “širší ochraně na papilomaviry” při vakcinaci Silgardem, z vše uvedeného vyplývám, že je tomu právě naopak. JS

14.8.2008 | Konizace děložního čípku | lucieH
Dobrý den pane doktore, chci Vám poděkovt za odpověď a za navržený termín – pátek 29.8.2008 cca v 9 hod. na odd. G1. Termín mi vyhovuje. Stačí když jsme domluveni jen takhle z diskuze a nebo mám ještě zavolat přímo do nemocnice? Na oddělení budete přímo vy a nebo někdo jiný? Děkuj za Vaši ochotu a odpověď. Přeji krásný den. Lucie
Termín platí, není již třeba jej nikterak potvrzovat. Na oddělení aktivně vyhledejte přímo mne, probereme společně možnosti řešení Vašeho zdravotního stavu. JS
14.8.2008 | Tehotenstvi po konizaci cipku | Karolina78
Dobry den pane doktore,ziju momentalne v Nizozemi,jsem 11 tydnu tehotna s prvnim ditetem.Cele tehotenstvi je zde vedene porodni asistentkou a ke gynekologovi je pristup jen pri velkych potizich.Na coz samozrejme z Cech nejsem zvykla!Proto bych od Vas rada slysela jestli je duvod k nejakym obavam a trvani na navsteve u gynekologa.
Pred ctyrmi lety jsem prodelala konizaci cipku (Mikroskopicky nachazime v oblasti predniho pysku drobne lozisko dlazdicobunecneho epitelu s tezkymi dysplastickymi zmenami charakteru CIN III. Dysplasticky epitel tapetuje usti endocervik.zlazky,invaze do stromatu vsak v rozsahu vysetreni materialu neni patrna.Dale je pritomna lehka az stredni cervicitida. V preparatu porizenem z vrcholu konizatu dysplasticke zmeny jiz nenachazime.Material z kyretaze-je tvoren malym mnozstvim vlocek hlenu s nekolika zcela nepatrnymi ulomky cylindrickeho endocervikalniho epitelu.Dyspasticke ci nadorove zmeny nejsou pritomny.)O te doby kontroly probihaji v poradku,ale ted v tehotenstvi skoro od zacatku lehce krvacim a pri tlaceni pri stolici je krvaceni silnejsi a jasne cervene.Cipek je hodne citlivy.Nevim kolik z cipku odebrali,jestli se mam bat pozdeji potratu nebo predcasneho porodu v dusledku slabeho cipku a jestli to krvaceni je normalni nebo mam opravdu vyzadovat gyn.kontrolu. Moc dekuji za odpoved
Dobrý den,

po příčině krvácení v časném těhotenství je jistě třeba aktivně pátrat (tedy jistě trvat na gynekologickém vyšetření), doufám, že Vám bylo provedeno alespoň základní vstupní gynekologické vyšetření, včetně cytologického stěru a ultrazvukového zhodnocení správnosti uložení zárodku uvnitř dělohy! Krvácení v časném těhotenství nejčastěji souvisí s vlastním těhotenstvím (je třeba pátrat po abnormitě v základu placenty, projevech hrozícího potratu, těhotenském nádoru – mole, atd.), vzhledem k Vaší anamnéze je jistě potřeba podrobněji doplnit i vyšetření děložního čípku včetně kolposkopického vyšetření (prohlédnutí čípku mikroskopem při gynekologickém vyšetření). Příčin však může být mnohem více – např. poruchy krevní srážlivosti, polyp čípku aj. Ohledně ohrožení průběhu těhotenství po konizaci jsem opakovaně psal (podívejte se) a bez vyšetření se opravdu nelze blíže vyjádřit, většina příčin krvácení v časném těhotenství však tuto problematiku nikterak neovlivňuje. JS

14.8.2008 | vyrustky | Juliet
Dobry den,

asi 5 let jsem brala antikoncepci Logest, ale v poslednim mesici/ dvou jsem zacala lehce spinit i mimo cyklus a po pohavnim styku, tak jsem antikoncepci brat prestala a i spineni prestalo. Vcera jsem si nahmatala maly vyrustek na deloznim cipku – jsem presvedcena, ze tam predtim nebyl. Co by to mohlo byt? Na gynegologii jsem naposledy byla v dubnu a vse bylo v poradku, jen jiz mi podruhe doktorka zdelila, ze sliznice neni ctvereckovana, ale ve tvarech trychtyru, tedy vice nachylna k infekci. V soucasne dobe pracuji v zahranici a doma budu az v listopadu, zadne dalsi bolesti nemam, bude stacit navstivit gynekologa az za 4 mesice?dekuji!

Dobrý den,

příčin nepravidelnosti cyklu může být řada, ustanou-li po vysazení antikoncepce, pak spíše svědčí pro hormonální poruchu. Bude-li krvácení, zvláště po styku, pokračovat i posléze je třeba pomýšlet na příčinu nehormonální (nejčastěji zánět) a lékaře jistě vyhledat. Zmiňovaný výrustek na čípku je kontroverzní k posouzení bez odborného vyšetření (upřímně řečeno jsem poněkud skeptický k laickému samovyšetření …), mimo jiné se může jednat o polyp děložního čípku – zbytnělý kousek výstelky čípku, který vzniká obvykle na podkladě zánětu a nezřídka způsobuje krvácení. JS

13.8.2008 | Změny čípku | Danca
Dobrý den, můj pan doktor mi zjistil změny 1. stupně na čípku a mám ja tam již 3 roky a pořád je to stejné. Několikrát mi i odebíral vzorky z tkáně a vše bylo v pořádku. Nyní mi ale pan dokjtor řekl, že by bylo dobré tyto změny z čípku střít. chtěla jsem se zeptat jak se to provádí a jestli mám důvod se obávat.Chtěla jsem se ještě zeptat jestli tyto změny mohou být způsobeny i zánětem, někdy totiž mívám výtok. Může být zánět rozpoznán z vyšetření? Děkuji za odpověď
Dobrý den,

bohužel mi není jasné co je myšleno výrazem “střít”. Prokázané předrakovinové změny 1. stupně – tzv. CIN 1 je možno dlouhodobě (řadu let) sledovat, záleží spíše na věku pacientky a přání případného těhotenství. K operaci se v tomto případě u mladých žen (Váš věk neuvádíte, taktéž neuvádíte, zda plánujete ještě těhotenství) přistupuje vzácně, důvodem je zhoršení nálezu na závažné změny, krvácení po styku nebo současný zánět nereagující na antibiotickou léčbu. Odstranění předrakovinových změn bez uvedených komplikací je většinou vyhrazenio pro starší ženy bez dalšího přání těhotenství, ale i u nich je možno dlouhodobě sledovat. Důvod, proč operujeme mírné změny zřídka, spočívá v jejich schopnosti spontánně se vyhojit, což nastává zejména po těhotenství. Operace k ošetření změn na čípku se nazývá konizace – podrobnosti o ní najde ve slovníčku na www.onkogyn.cz nebo v řadě dotazů položených dříve. JS

12.8.2008 | histologie | Nikolas
Dobrý den, dne 15.8.2008 jsem prodělal HEabd.+AEbilat. Před jsem měl tyto potíže: extrémní krvácení s kusy dělohy, bolesti svalů,nízký hemoglobin, zvýšené CRP,Ck a myoglobin.Bolesti břicha.Zažívací potíže Těsně po operaci 1,5 transfúze plazmy, injekce na ledviny,studený noční pot.rozsáhlí podkožní hematom, malý vnitřní hematom.Žádné špinění,ani krvácení z pochvy.krev v moči-zánět močového měchýře. Nyní opět bolesti svalů, břicha.Dnes jsem začal špinit. Včera mi došli výsledky z histologie.Mám strach jestli je vše v pořádku. Operační nález-vše neg., omentum v pruhovitých adhezích k nástěnnému peritoneu přední stěny bříšní a pevné plošné adhese sigmoidea k peritoneu. Histologie (jen výčet)-UTERUS a,b/děložní čípek krytý vrstevnatým dlaždicovým epitelem přecházející v junkci do endocervikální sliznice s přítomností retenčních hlenových cyst ve stromatu, nad nimiž je metaplastický dlaždicový vrstevnatý epitel bez dysplastických změn. c/isthmické endometrium se zastižením části sliznice endocervikální d,e/části stěny dělohy vystlané endometriem v pokročilé proliferaci,přilehlé myometrium beze změn TUBA a/tuba pravé a levé strany b/s edémem a fokální hyperémií sliznice, dále zastiženy ve stěně tubulární mesonefritické zbytky a v bloku b/ je zastižen v tukové tkáni lymfocytární agregát OVARIUMa,b/ovárium pravé a levé strany c,d/s četnými primárními a sekundárními folikuly v kůže dále v bloku a/ se zastižením cysty žlutého tělíska a početnými drobnými serozními inkluzními cystami. Můj lékař má dovolenou tak se obracím na Vás. Děkuji S pozdravem Zigmundů
Dobrý den,

vždy je ideální trvat na informaci v nemocnici, kde jste byla operována (nejlépe již při převzetí výsledku histologie). Lze tím předejít nejasnostem při dovolené Vašeho praktického gynekologa. Totéž platí i pro případné pooperační komplikace – každé gynekologické oddělení disponuje ambulancí pro akutní obtíže, máte-li je (opravdu je těžko posoudím z výše popsaného), pak jistě vyhledejte odbornou pomoc. Vyjádřit se mohu pouze k uvedenému výsledku histologie, který svědčí pro pozánětlivé změny bez závažnějšího (např. nádorového) nálezu. JS

12.8.2008 | Konizace děložního čípku | lucieH
Dobrý den pane doktore. Je mi 27 let a mám jeno dítě. Před pár dny mi pan doktor zdělil výsledky cytologického vyšetření, které vyšly špatně (již po třetí vyšla trojka) Okamžitě mi navrhl koncem srpna seříznutí čípku na plocho. Pocházím z Moravy od Šumperka. Prý mi to udělá přímo v ordinaci, dost mě to šokovalo i celý jeho přístup. Bylo by možné se objednat přímo u Vás v nemocnici a udělt mi testy znovu? Můj gynekolog tvrdí, že je to zbytečné, ale chybí mi jistota a odbornost v tomhle směru. Dále by mě zajímalo jestli vážně neexistuje jiná alternativní metoda, než jen seříznutí čípku? Když vezmu v potaz, že se čípek může seříznout i několikrát. Je tolik případů lidí, kterým doktoři léta a bezvýsledků léčili rakovinu a nakonec se uzdravili nějakou alternativní metodou nebo svojí vlastní silou, či vůlí? Děkuji za Vaši odpověď a přeji krásný den. Lucie
Dobrý den,

bohužel se musím opakovat, hodnocení cytologie číslem je zcela laické a nelze z něj mnoho vyvozovat, sama cytologie je ve většině případů jen část pravdy a ke kompletnímu posouzení nálezu je třeba kolposkopického vyšetření a případně i odběru biopsie (podrobně vše najdete v desítkách dotazů níže). Stran postupu u prokázaných nálezů na čípku – cesty jsou prakticky jen dvě – sledování v případě mírných změn, nebo operace v případě závažných změn. Problematika alternativní medicíny je mimo lékařskou vědu, tedy lze ji připustit jako doplněk léčby při dodržení lékařsky ověřených postupů. V případě potřeby druhého názoru na Váš nález nevidím problém provést vyšetření u nás na klinice – navrhuji pátek 29.8.2008 cca v 9 hod. na odd. G1 u Apolináře – kontaktní adresa i mapa je na www.onkogyn.cz. JS

12.8.2008 | Otěhotnění po platice děložního čípku | Guanxi
Dobrý den, je mi 31 let a mám roční dítě. Od prvních návštěv gynekologa (15 let) mám na děložním čípku ektopium o průměru 2 cm, každých 6m jsem chodila na kontroly – celou dobu ok. V září 07 při kontrole po šestinedělí LG SIL, v lednu 08 cyto – benigní buněčné změny, v červenci/08 cyto – ojediněle LG SIL. Vzhledem k plánované graviditě mě paní doktorka doporučila LEEP plastiku děložního čípku a kyretáž hrdla. Za jak dlouho po tomto zákroku je možné otěhotnět? Předem děkuji a přeji hezký den. MČ
Dobrý den,

není mi jasné proč vůbec ošetřovat děložní čípek s nálezem podezřelým pouze z přítomnosti lehkých předrakovinových změn u ženy, která si přeje být těhotná? Lehké změny (prokázané nejen v cytologii, ale také při kolposkopickém vyšetření, případně i po biopsii) je vhodné pouze sledovat, protože po těhotenství dochází ve velmi vysokém (70-80%) procentu ke spontánnímu vymizení! V případě nutnosti ošetření čípku (které je vyhrazeno pro změny závažné nebo pro ženy s mírnými změnami provázenými konzervativně nezvladatelnými obtížemi ve smyslu krvácení po styku či těžkého průvodního zánětu) je těhotenství doporučeno za 6 měsíců po operaci. JS
