Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-1078098 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

12.8.2008 | Otěhotnění po platice děložního čípku | Guanxi
Dobrý den, je mi 31 let a mám roční dítě. Od prvních návštěv gynekologa (15 let) mám na děložním čípku ektopium o průměru 2 cm, každých 6m jsem chodila na kontroly – celou dobu ok. V září 07 při kontrole po šestinedělí LG SIL, v lednu 08 cyto – benigní buněčné změny, v červenci/08 cyto – ojediněle LG SIL. Vzhledem k plánované graviditě mě paní doktorka doporučila LEEP plastiku děložního čípku a kyretáž hrdla. Za jak dlouho po tomto zákroku je možné otěhotnět? Předem děkuji a přeji hezký den. MČ
Dobrý den,

není mi jasné proč vůbec ošetřovat děložní čípek s nálezem podezřelým pouze z přítomnosti lehkých předrakovinových změn u ženy, která si přeje být těhotná? Lehké změny (prokázané nejen v cytologii, ale také při kolposkopickém vyšetření, případně i po biopsii) je vhodné pouze sledovat, protože po těhotenství dochází ve velmi vysokém (70-80%) procentu ke spontánnímu vymizení! V případě nutnosti ošetření čípku (které je vyhrazeno pro změny závažné nebo pro ženy s mírnými změnami provázenými konzervativně nezvladatelnými obtížemi ve smyslu krvácení po styku či těžkého průvodního zánětu) je těhotenství doporučeno za 6 měsíců po operaci. JS

11.8.2008 | duphaston a špinění | 89vvv
Dobrý den, je mi 31 let, mám jedno dítě. Antikoncepci neužívám. V 18 jsem byla na tzv. vypálení vřídku od té doby cytologie dle lékaře stupeň 2 (vím, že je to nesprávné označení). Trpím pravidelným 6-7 denním špiněním před menstruací, která je slabší a trvá 3 dny. Poslední cytologie v pořádku, ale lékař mi předepsal Duphaston na odstranění špinění. Po 3 měsících užívání léku(vždy 14 den cyklu 1 balení) jsem začla špinit již v půlce cyklu. Mám velké obavy, co způsobuje toto špinění (jak před menstruací, tak nyní v půlce cyklu). Na kontroly chodím vždy po roce, lékař tvrdí, že není třeba kontrola po půl roce, ale mám strach. Na čípku jsou dle lékaře stále drobné ranky, které se nehojí. Jsem z toho skutečně nešťastná. Velice Vám děkuji za odpověď.
Koudelková
Dobrý den,

potíží způsobujících problém špinění v cyklu může být celá řada a nález na děložním čípku je spíše tím vzácnějším, zvláště jde-li o krvácení relativně pravidelné (nález na čípku vyvolává obvykle krvácení zcela nepravidelné, velmi často po styku). Smysl by mělo předně vyloučit jinou abnormitu – provést hormonální vyšetření, ultrazvukové vyšetření dělohy a její výstelky, případně i hysteroskopii (prohlédnutí děložní dutiny speciální kamerou). Ideální je vyhledat pomoc ve specializované gynekologicko-endokrinologické ambulanci (můžete se například objednat na naší klinice na tel. 224967118). JS

11.8.2008 | očkování Cervarixem po konizaci? | lenka78
Dobrý den, více než 10 let jsem měla dysplazie různého stádia – po dětech vždy lepší (jen metaplastické buňky), pak se to zhoršovalo, většinou na st. č.2-3. Jsem pár dní po konizaci a zajímalo by mě, zda by mělo smysl nechat se naočkovat Cervarixem. Ošetřující lékařka v nemocnici mně na můj dotaz odpověděla, že by to naočkovala Cervarixem, že se mám domluvit se svým ošetřujícím lékařem. Mělo by to smysl? Četla jsem různé články na internetu, zajímal by mě Váš názor. Mám skoro 30 let. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

logika pooperační vakcinace spočívá ve vytvoření dostatečné ochrany proti nové HPV infekci, která by mohla být příčinou opakovaného abnormálního nálezu. Z mého pohledu je navrhovaná ochrana i přípravek jistě vynikající volbou pro každou ženu, která má riziko získání nové infekce (tj. problematika je u “starších” žen spíše sociálním problémem – novou HPV infekci lze získat od nového sexuálního partnera nebo od stálého partnera, který má navíc ještě další partnerku …). JS

11.8.2008 | sestup dělohy | Elenka
Dobrý den, můj gynekolog mi doporučil operační zákrok,kvůli sestupu dělohy,urologické problémy nemám žádné,v děloze mám opět myom o velikosti cca2,5 cm, je mi 37 let. Před 2 lety jsem byla na operaci-odstranění myomu z dělohy.Prosím jak takový zákrok probíhá a jaké jsou možné pooperační komplikace a jak je dlouhá rekonvalescence? Děkuji moc za Vaši odpověď
Problematika operační léčby sestupu vnitřních rodidel bohužel nespadá do tématu poradny, obraťe se nejlépe na Vašeho gynekologa, který by Vás měl podrobně informovat. Obvyklé bývá i předoperační vyšetření ve specializované ambulanci pro tuto problematiku, kde lze získat všechny potřebné informace. JS
10.8.2008 | Projev HPV viru – i po desetiletí? | silvie
Je tomu tak? Když onemocnění rak. děložn. čípku 73.letá žena, tak nepředpokládám, že v 60ti letech by NOVĚ získala vir HPV. Může lékař dlouhé roky u pacienty NEPOZOROVAT žádné změny – tj.latentní fáze (přestože je virem HPV nekažena) a do subklinické fáze to dojde až po např. 20ti letech? Stále v tom mám nějaký hokej. Platí, že ve většině případů se tělo s virem HPV vypořádá samo? Stává se to i u žen starších 30let? Může se stát, že i změny na čípku mohou po čase vymizet?? Přítomnost “vřídku” na čípku má jiné původce vzniku než HPV?
Dobrý den, asi bych v prvé řadě doporučil podrobné pročtení kapitoly o HPV a očkování na www.onkogyn.cz, kde řadu informací o HPV infekci najdete komplexně. Stran Vašich dotazů: 1. ano, infekce může probíhat i desetiletí zcela skrytě (latentně), aniž by se jakkoliv projevovala 2. ano, u většiny žen se tělo s infekcí vypořádá samo, dokonce i u žen starších bylo ve veliké francouzské studii po 1 roce sledování asi o 40 % žen méně ve skupině HPV pozitivních než při zahájení studie – tj. došlo u nich ke spontánnímu vyhojení infekce 3. problém mohou činit některé vzácnější typy rizikových HPV (tedy typy jiné než nejagresivnější HPV 16 a HPV 18), které způsobují pozvolnější vývoj změn, často v horizontu desítek let 4. “vřídek” je hodně laický výraz zahrnující prakticky jakýkoliv abnormální nález na čípku – zánět, projevy HPV infekce, předrakovinové změny, polyp čípku aj., tj. v obecném pojmenování může být způsoben celou řadou činitelů

JS

9.8.2008 | ca colli uteri | macek
Dobrý den pane doktore
Chtěla bych se Vás zeptat jaké je riziko recidivy u této diagnozy. Ca colli utery pT1b1. Laparoskopicky mi byla odebrána děloha a pak provedena Parametrectomia radicalis,Resectio trunci vaginae,Lymfadenectomia pelvis. Histol. parametria, poš.manžeta(17-25mm) bez průkazu tumoru,celkem 45 lymfatických uzlin, bez metastáz. Je mi 32 let a asi ztohoto důvodu mi byly ponechány vaječníky.Jsem 2 roky po tomto zákroku cítím se dobře jen mám obavy aby se to nevrátilo. Mohl by se nádor rošířit na vaječníky nebo na jiné orgány? Děkuji mnohokrát za Váš čas a za odpověď.
Dobrý den,

riziko recidivy (návratu) onemocnění je ve Vašem případě velmi malé a narůstajícím časem od operace se ještě snižuje. Nejvíce návratů onemocnění je v prvních dvou letech po operaci, po pěti letech od operace je již pacientka považována za zcela vyléčenou a riziko je prakticky nulové. Ze zkušenosti našeho pracoviště lze navíc ještě podpořit celkově optimistický pohled na Vaší další budoucnost, neboť jsme za posledních 6 let nezaznamenali návrat onemocnění u žádné ženy s negativním výsledkem vyšetření mízních uzlin. JS

8.8.2008 | špatná cytologie | yvona
DOBRÝ DEN, V ČERVNU JSEM POSTOUPILA KONTROLU CYTOLOGIE JIŽ PO PŮL ROČNÍ PŘEDEŠLÉ KONTROLE, MĚLA JSEM ŠPATNÝ VÝSLEDEK. DNES JSEM SI VOLALA NA VÝSLEDEK, A LÉKAŘ MĚ POZVAL JIŽ V ZÁŘÍ NA NOVÝ ODBĚR CYTOLOGIE. PRÝ NĚJAKÉ HLEZMO NA ČÍPKU. JE MI 43 LET, MÁM 4 cm VELKÝ MYOM, KTERÝ STÁLE CHODÍM PO PŮL ROCE SLEDOVAT, CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT, MÁLI TO NĚJAKÉ SPOJENÍ. DĚKUJI
Dobrý den,

spojitost mezi myomem dělohy a abnormálním výsledkem cytologie není žádná. JS

7.8.2008 | Kyretáž děložního hrdla – celková anestezie? | Pacientka
Dobrý den, pane doktore, dnes jsem absolvovala pravidelnou roční gynekologickou prohlídku a jelikož při odběru vzorku na cytologii vždycky dost krvácím, sdělila mi lékařka, že bude dobré provést biopsii děložního hrdla. Lékřka mě ujistila, že výkon je bezbolestný a lze jej tedy provést ambulantně. Já jsem ale slyšela, že výkon je bolestivý a je vhodné ho provést v anestezii při 1denní hospitalizaci. Vzhledem k tomu, že jsem poseroutka a z bolesti mám hrozný strach, můžete mi, prosím, poradit coby bylo pro mě lepší a jak je to tedy ve skutečnosti s tou bolestí.

Moc děkuji za odpověď M.M.

Dobrý den,

biopsie spočívá v odběru milimetrového vzorku tkáně a jde o výkon ambulantní. Většina pacientek jej prakticky ani nepocítí, úzkostnějším ženám je vhodné doporučit podání běžných léků proti bolesti (nejlépe v podobě čípku do konečníku) těsně před výkonem. Za hospitalizace se provádějí až rozsáhlejší výkony s větším odběrem tkáně z děložního čípku. JS

7.8.2008 | Očkování | AlenaM
Pane doktore, prosím o Váš názor. Chtěli bychom nechat naočkovat naši dceru (13 let – menzes ještě nedostala) vakcínou proti rakovině děložního čípku. Nemůžeme se rozhodnout mezi vakcínou Silgard a vakcínou Cervarix. Názory odborníků se liší, můžete mi prosím poradit, kterou bychom měli zvolit? Děkuju Alena
Dobrý den,

odpověď není jednoduchá, protože obě vakcíny jsou velmi kvalitní, přesto mají některé odlišnosti. Obě poskytují 100% ochranu proti 2 nejagresivnějším typům HPV zodpovědným za rakovinu děložního čípku. Silgard navíc poskytuje ochranu proti 2 typům HPV, které způsobují pohlavní bradavice, ale nemají vliv na rozvoj rakoviny. Cervarix má ve studiích oproti Silgardu prokázánu v určitém procentu statisticky významnou zkříženou ochranu proti dalším 2 typům rakovinotvorných HPV. Po Cervarixu je také dosaženo významně vyšších hladin obranných protilátek, které přetrvávají zatím u všech očkovaných po celou dobu sledování. Osobně bych preferoval jistotu stabilní a dlouhodobé ochrany. JS

7.8.2008 | Silvie, 2 děti, 35.let | silvie
Dobrý den pane doktore, není mi jasné, když zde některé pisatelky píší, že jim lékař diagnostikoval HPV a to v případě, že se nejedná o HPV bradavičky?? Jak lékař při běžné prohlídce pozná, že případné změny jsou způsobené HPV? Nebo to NELZE poznat a určí to vždy až cytologická laboratoř? Byla jsem toho názoru, že test na HPV si hradí pacientka sama. Proto to nechápu, že se některé ženy tuto skutečnost dozvědí i bez tohoto. Pražské zařízení, kde navštěvuji mého gynekologa spolupracuje úzce s COPem. Výsledky cytologie vyhodnocuje laboratoř nebo sám ošetřující gynekolog? Když je gynekolog znepokojen nálezem na čípku, tak jaké kroky (kromě samozřejmé cytologie) by měl podnikat? (Biopsie?) Nebo by měl čekat na výsledky cytologie a až potom určit způsob léčby (příp. opatření)?

S.

Dobrý den,

samozřejmě máte zcela pravdu, jde o ne zcela úplné pochopení problematiky HPV infekce a s ní spojených změn, možná jde o jistou formu zjednodušení používanou laickou veřejností. HPV infekce probíhá ve 3 úrovních – 1. latentní – virus je v těle, ale nezpůsobuje žádné změny, lze detekovat jen testem na HPV, 2. subklinická – virus již způsobuje změny detekovatelné cytologií nebo kolposkopickým vyšetřením a 3. klinická – virus již změnil buňky natolik, že lze detekovat změny předrakovinové, rakovinu nebo pohlavní bradavice. Z uvedeného vyplývá, že změny, které lékař již vidí (minimálně sublinické stádium), může podle charakteristických znaků považovat za projev HPV infekce. Svou hypotézu může v tomto případě ověřit odběrem cytologie. U zcela bezpříznakových žen s normálním gynekologickým i cytologickým nálezem je však možné již zjistit infekci pomocí HPV testu (jde tedy o latentní stádium). Cytologii vyhodnocuje v cytologické laboratoři speciálně školený cytologický laborant nad kterým dohlíží lékař – patolog nebo gynekolog specializovaný na cytologickou problematiku. Při nejistotě o nálezu na děložním čípku – abnormální cytologie, abnormální kolposkopický obraz nebo pozitivita HPV testu u žen po 30 roce života – je vhodné využít vyšetření v COP, kde je zvolen diagnostický nebo i léčebný postup podle příslušné abnormity. JS

6.8.2008 | Vazeny pan doktor | mcvrkalova
Pri preventivnej prehliadke stanovena dg N872,po uplnej amputacii krcka,histologicky nalez>mierna akantoza a koilocytoza,smerom do endocervixu prechadza takmer cirkularne v tazke dysplasticke zmeny CIN 3 az Ca in situ na povrchu,v niektorych vyvodoch zliazok a zliazkach v horizontalnom sireni v dlzke cca 1.2 cm.V jednej vzorke z hornej pery je lozisko mikroinvazie do hlbky 1 mm.Fokalne v strome capika su okrsky obrovskobunkovej viacjadrovej reakcie typu okolo cudzich telies.V endocervikalnom okraji dysplasticke ani karcinomatozne zmeny nie su.V excizii z pravej lateralnej strany su dysplasticke zmeny v resekcnej linii endocervikalneho okraja.
Budem v poriadku po odobrati vajecnikov a maternice,alebo treba vyoperovat aj lymfaticke uzliny a pokracovat chemo a radioterapiou? dakujem za odpoved
Dobrý den,

mikroskopický rakovinový nádor (tzv. mikroinvazivní nádor stádia T1a1) je jistě pádným důvodem k chirurgickému řešení. Odebrání dělohy, obou vaječníků a vejcovodů je zcela postačující. I když je prognóza vynikající – prakticky 100% vyléčení – je nutné pravidelné sledování. V prvních letech po operaci je sledování frekventní, postupně se intervaly kontrol prodlužují. JS
