Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-9956393 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

6.8.2008 | Vazeny pan doktor | mcvrkalova
Pri preventivnej prehliadke stanovena dg N872,po uplnej amputacii krcka,histologicky nalez>mierna akantoza a koilocytoza,smerom do endocervixu prechadza takmer cirkularne v tazke dysplasticke zmeny CIN 3 az Ca in situ na povrchu,v niektorych vyvodoch zliazok a zliazkach v horizontalnom sireni v dlzke cca 1.2 cm.V jednej vzorke z hornej pery je lozisko mikroinvazie do hlbky 1 mm.Fokalne v strome capika su okrsky obrovskobunkovej viacjadrovej reakcie typu okolo cudzich telies.V endocervikalnom okraji dysplasticke ani karcinomatozne zmeny nie su.V excizii z pravej lateralnej strany su dysplasticke zmeny v resekcnej linii endocervikalneho okraja.
Budem v poriadku po odobrati vajecnikov a maternice,alebo treba vyoperovat aj lymfaticke uzliny a pokracovat chemo a radioterapiou? dakujem za odpoved
Dobrý den,

mikroskopický rakovinový nádor (tzv. mikroinvazivní nádor stádia T1a1) je jistě pádným důvodem k chirurgickému řešení. Odebrání dělohy, obou vaječníků a vejcovodů je zcela postačující. I když je prognóza vynikající – prakticky 100% vyléčení – je nutné pravidelné sledování. V prvních letech po operaci je sledování frekventní, postupně se intervaly kontrol prodlužují. JS

6.8.2008 | Změny na čípku2 | Evii
Vážený pane doktore, moc děkuji za rychlou odpověď! Vyvodila jsem tedy správně, že to tedy znamená, že když se p. doktor vyjádřil, že jsou na čípku drobné změny (na základě vyšetření kolposkopie) tak i v případě, že by byl nález z Cytologie) negativní, tak je třeba docházet raději do ordinace na kontroly dříve než za 12 měsíců ? (o tomto čase hovořil p. doktor po absolvování běžné roční prohlídky). Ptala jsem se ho na to a on řekl, že za rok to -v případě, že cytolog. bude v pořádku- postačí. 😮 Nebo by bylo vhodnější změnit lékaře? Není to až takový problém, protože v tomto zařízení je gynekologů více a lze se bez problémů objednat k jinému.

Moc děkuji za odpověď, přeji krásný den

Dobrý den,

bohužel netuším co Váš pan doktor viděl při kolposkopii. Na druhou stranu mi přijde nelogické, když je abnormální kolposkopický nález a normální výsledek cytologie, spoléhat jen na cytologii – proč je tedy v takovém případě vůbec kolposkopie provedena, když z jejího výsledku není vyvozen žádný další postup. Postup, který by měl být zachován jsem již uvedl v předchozí odpovědi – disprepance mezi cytologií a kolposkopií není výjimečná a platí pro ni jasná pravidla. JS

6.8.2008 | Cytologie po porodu | lumr
Dobrý den pane doktore, ráda bych Vás poprosila o názor. Po šestineděli mi byla udělána cytologie, s tím, že je tam nález lehkých přednádorových změn. Co to vlastně znamená? Může to mít spojitost s tím, že se prováděla brzy po porodu. V těhotenství mi byla dělána dvakrát a vždy byla v pořádku.

Moc děkuji a přeji hezký den.

Dobrý den,

výsledek cytologie hodnocený jako lehké předrakovinové změny (LG SIL) je relativně častým nálezem. V ideálním případě by taková cytologie odpovídala skutečnému nálezu lehkých předrakovinových změn, často tomu tak však není, neboť vzhled buněk posuzovaných cytologem a následně zařazených do této kategorie může být ovlivněn i celou řadou dalších faktorů. Období po šestinedělí je ovliněno zejména mnoha hormonálními pochody (zvláště jestliže kojíte). Navíc platí, že stejně jako u každého abnormálního výsledku cytologie je třeba ještě prohlédnout děložní čípek pomocí kolposkopie. Je velmi pravděpodobné, že na vině Vašeho abnormálního výsledku je kojením podmíněný útlum růstu buněk v pohlavních orgánech, přesto je nutné provést kontrolu s kratším odstupem (osobně bych navrhl za 6 měsíců). JS

5.8.2008 | Změny na čípku – 34.let, 2 děti | Evii
Dobrý den, při pravidelné roční kontrole na gynekologii, se pan doktor zmínil, že mám změny na čípku (po koloskopickém vyšetření). Nevěnoval tomu již loni zvýšenou pozornost a řekl, že jen v případě nálezu na cytolog. by se telefonicky ozvali a jinak, že kontrola opět za rok. Po 10ti měsících – tj. nyní jsem byla na kontrole, změny na čípku trvají, ale pan doktor řekl to samé – tj. kontrola za rok a jen pokud by byl zjištěn nález na cytolog. tak se sami ozvou. Jsem ale i tak docela polekaná a nevím, co si o tom myslet, přestože p. doktor řekl, že bych měla být v pořádku. Dotaz zní: 1) Prozradí vyšetření mikroskopem (kolosk.), jak závažné jsou změny na čípku a již po tomto vyšetření se může stát, že lékař pošle ženu na další vyšetření – příp. doporučí ĆASTĚJŠÍ návštěvu pacientky než je běžné – tj. 12 měsíců? 2) Dalo by se říci, jaké procento žen má změny na čípku? (O reaktivních změnách jste myslím zmínil, že nejsou závažné) Dají se z koloskopie rozpoznat? 3) Jsou příčinou změn na čípku bakterie? (nejen HPV)? 4) Lze schopen poznat lékař přítomnost viru HPV i z vyšetření mikroskopem při preventivní prohlídce, nebo z MOPU (který prokáže např. přítomnost zánětu atd.)? Pane doktore, moc děkuji za příp. odpovědi a též za Vaši poradnu.

Eva Dvořáková

Dobrý den, 1. Pomocí kolposkopického (nikoliv koloskopického – to je označení pro vyšetření tlustého střeva) vyšetření dokáže specializovaný lékař velmi přesně určit závažnost nálezu. Při nesouladu s cytologií (horší nález v kolposkopu a normální cytologie) je třeba aktivní přístup. Je-li podezření na mírné změny, pak je častější sledování nutností, je-li podezření na změny závažné je třeba jejich včasné dovyšetření – vhodné je využití vyšetření ve specializovaném centru onkologické prevence (COP) nebo provést přímo odběr biopsie (malého vzorku tkáně) z podezřelého místa. 2. Procento se liší podle věku, mnohem častější jsou změny u mladých žen, častěji však bývají v této věkové kategorii změny mírné, v pozdějším věku procenta změn sice ubývá, ale nerůstá jejich závažnost. O kolposkopii platí již uvedené. 3. Ano, bakterie mohou způsobit zánětlivé změny, které vedou k abnormálním nálezům, nevedou však k rozvoji rakoviny. 4. HPV infekci lze rozpoznat u většiny žen jen cytologií, případně u žen nad 30 let věku i testem na HPV, kolposkopicky je HPV infekce rozpoznatelná až v momentě, když virus začne způsobovat změny ve tkáni (pohlavní bradavice nebo předrakovinové či rakovinové změny). JS
5.8.2008 | hpv virus | LIVIE
DOBRY DEN, PROSIM O VASI ODPOVED JE TO DULEZITE.

DA SE HPV VIRUS PRENYST ORALNIM STYKEM? A JAKE PRIZNAKY SE OBJEVI JESTLI SE CLOVEK NAKAZI ORALNIM STYKEM? DA SE TO LECIT? U MUZU SE VYLECI HPV VIRUS A KONDYLOMATA? DA SE PRENYST HPV VIRUS TOALETOU? KDYBYCH TO MELA V PUSE TAK PUSOU? JA JSEM NAKAZENA HPV VIRUSEM A ZIJI V DOMACNOSTI S DVOU LETOU HOLCICKOU MUZE SE NEJAK NAKAZIT?

Dobrý den, 1. přenos HPV orálním stykem je možný, mnohem častěji však k přenosu dojde kontaminovanými prsty nebo pohlavním stykem 2. projevy infekce HPV v ústech nejsou žádné, nezpůsobuje zde žádné změny 3. vyléčení projevů HPV infekce včetně kondylomat není závislé na pohlaví nakaženého 4. přenos infekce na WC je skutečně velmi hypotetický, v reálu prakticky nemožný 5. k nákaze u dětí může vzácně dojít při používání stejného ručníku na osušení genitálií s nakaženou osobou s projevy HPV infekce (pohlavními bradavicemi) a samozřejmě při pohlavním zneužívání

JS

5.8.2008 | konizace | Gillová Jaroslava
Dobrý den
byla mi provedena 7.7.2008 konizace čípku a ráda bych znala výsledek histologie.Pan doktor mi říkal něco o odstranění dělohy a tak nevím na čem sem a po pravdě se bojím.Jsem vaší pacientkou a věřte mi,že nejistota mučí duši.Objednat se mám po prázdnichách na kontrolu. Omlouvám se ale pokud mi mužete touto cestou odpovědět tak vás moc prosím.JG
Dobrý den,

výsledky dopadly velmi dobře (těžké předrakovinové změny, které jsme předpokládali, jsou kompletně odstraněny, nic závažnějšího nebylo prokázáno) a rozhodně se není třeba ničeho obávat. Nenacházím důvod proč by bylo třeba dělat jakoukoliv další operaci. Nyní bude třeba pravidelně kontrolovat a nadále platí, že 1. kontrola v naší ambulanci bude až za 4 měsíce po operaci. Pro případ nejasností mne můžete kontaktovat na lůžkovém onkogynekologickém oddělení na tel. 224967440. JS

4.8.2008 | Dobrý den | PETRZ
Dobrý den.Potřeboval bych poradit ohledně kondylomat způsobených virem HPV .Po operaci mandlí před 8 měsíci sem měl oslabenou imunitu a vytvořil se u mě výsev kondyilomat kolem kořene udu.Po dlouhem ostychu sem se rozhodl dojít k doktorovi.Nechráněny sex sem nikdy neprovozoval tak že sem myslel že to přejde,jenže sem se pak dočetl že proti tomu žádna ochrana neexistuje.Chci se tedy zeptat jak moc je učiná lečba krémem Aldara a jak se zjístí že nejde o typ H-16 nebo H-18 která způsobuje rakovinu děložního čípku.Měla by moje partnerka kontaktovat svého gynekologa pro případný stěr?U ní se zatím žádný výsev nevytvořil a sme spolu už rok.Předem děkuji za odpověd.Nashledanou
Dobrý den,

léčba aldara krémem (někdy v kombinaci s chirurgickým odstraněním) je vůbec nejúčinnější postup jak odstranit pohlavní bradavice. Bohužel žádná léčba nedosahuje 100%. Kondylomata jsou způsobena typy HPV, které nezpůsobují rakovinu (tedy přítomnost nejzávažnějších typů HPV 16 a 18 je prakticky vyloučena). Vaše partnerka by rozhodně měla absolvovat odborné gynekologické vyšetření, navíc je vhodné dbát na přísný hygienický režim vč. zábrany možné infekce při vzájemné pohlavní aktivitě (užívat kondom, zabránit zanesení infekce kontaminovanými prsty apod.) až do Vašeho úplného vyléčení. JS

4.8.2008 | bradavice? | karolína1349
Dobrý den, je mi 17 let a asi před měsícem se mi v oblasti stydkých pysků objevil tuhý vystouplý povrchový “výrustek” – podobný štípnutí hmyzem. Nebolí to, ale mám obavy jestli to není pohlavní bradavice nebo dokonce něco horšího. Mám prvního přítele, a i já jsem jeho první dívka. Bojím se aby to nemělo nějaké důsledky i pro něj. Prosím Vás o radu co by to mohlo asi být, Děkuji moc.
Dobrý den,

je mi líto, ale možných kožních změn je celá řada, nezbývá než Vám doporučit vyhledání odborného vyšetření na gynekologii nebo dermatovenerologii. JS

3.8.2008 | HPV a hygiena | citronek
Dobrý den, během těhotenství mi byla objevena kondylomata,nyní jsem již po porodu a mám velký strach o dítě, jestli na něj nemohu nějakým způsobem vir přenést. Mohu se s ním koupat ve vaně? Je nějaká teoretická možnost, kdyby omylem použilo stejný ručník jako já, že by se mohlo nakazit a nebo kdyz používám jeden ručník na celé tělo, že by se tento vir přenesl na bradavky, za kterých kojím?Děkuji moc za informace. A jeste jeden dotaz, je vir, ktery zpusobuje rakovinu delozniho cipku i nejakym zpusobem nebezpecny i pro muze(treba rakovina prostaty)?
Dobrý den,

riziko přenosu je relativně malé při běžné (nepohlavní) aktivitě, navíc se týká situací, kdy jsou kondylomata ještě přítomna a neošetřena. V takové situaci je možný přenos (i když extrémně vzácně) při společném používání ručníku, jímž jsou osušeny pohlavní orgány infikované osoby i dítěte. Po ošetření kondylomat prakticky žádné riziko při společném koupání nehrozí. Virus způsobující kondylomata má přilnavost ke genitáliím a přenos na jiné části těla (bradavky apod.) je naprosto raritní. U mužů se mohou rakovinotvorné typy HPV podílet na riziku rakoviny penisu, konečníku a hrtanu. JS

2.8.2008 | KYRETÁŽ | Jitkainf
Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat,ikdyž jsem trošku mimo téma,tady z doslechu vím,že ochotně odpovídáte a brzy. 1.dotaz: za jak dlouho p kyretáži z důvodu odebrání vzorku je možný pohlavní styk,první menstruace již proběhla,ale za 11 dní od výkonu,byla přesně na termín,beru Mercilon a byla stejně silná jako předtím,ikdyž mi řikali,že bude za 4-6 týdnu a slabá,zda je to normání a za jak dlouho je možný pohlavní styk.Histol.a cytol.byla vpořádku. 2. dotaz:zda by bylo rozumné si nechat ve 43 letech nechat

vzít dělohu,nemám žádné velké problémy, jen mi zjistili několik menších myomů,doktor říkal,že mám myomatozní dělohu/snad jsem to napsala správně/,první 3 dny mám silnější menstruaci a občas uprostřed cyklu malé špinění,třeba jen jeden den.Nevím jestli preventivně než budou větší problémy a zase nevím jestli nevzniknou operaci jiné.Děkuji za odpověd a omlouvám se,že jsem vybočila z tématu.

Dobrý den, 1. Pohlavní styk doporučujeme až po šestinedělí, vzhledem k operování uvnitř dělohy je totiž riziko možného zánětu. Krvácení v termínu menses je méně obvyklé (častěji se objeví s odstupem 4-6 týdnů), přesto nejde o stav výjimečný a nic zvláštního neznamená. 2. Odstranění dělohy by mělo mít vždy pádný důvod, u pacientky s myomy nejčastěji jejich růst nebo problémy se silným krvácením či bolestmi. Případně je důvodem k operaci u pacientky kombinace více gynekologických potíží – např. myomy a zároveň nález na děložním čípku apod. Není-li důvod k operaci, pak je naprosto správné pouze kontrolování – u ženy s myomy po 6 měsících s využitím ultrazvukového vyšetření. JS
2.8.2008 | cytologie | mer12
Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda stačí výsledek z odebrání vzorků hrdla a dělohy po kyretáži,to bylo vpořádku,výsledky z cytologie se ztratily, je nutné ji opakovat? A druhý dotaz mé kamáradky,zda může být ovlivněn výsledek

z cytologie když před tím užila 2 dny vag.krém.Děkuji za odpověď.

Dobrý den, 1. kyretáž podává informaci o výstelce (sliznici, epitelu) kanálku čípku, ale informaci o povrchové výstelce (která je navíc mnohem častějším místem abnormálních nálezů) nám nedá, tj. cytologický stěr a kolposkopické vyšetření je rozhodně nutno zopakovat 2. vliv vaginálního krému je minimální, výsledek jím není ovlivněn

JS
