Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-6476863 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

2.8.2008 | cytologie | mer12
Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda stačí výsledek z odebrání vzorků hrdla a dělohy po kyretáži,to bylo vpořádku,výsledky z cytologie se ztratily, je nutné ji opakovat? A druhý dotaz mé kamáradky,zda může být ovlivněn výsledek

z cytologie když před tím užila 2 dny vag.krém.Děkuji za odpověď.

Dobrý den, 1. kyretáž podává informaci o výstelce (sliznici, epitelu) kanálku čípku, ale informaci o povrchové výstelce (která je navíc mnohem častějším místem abnormálních nálezů) nám nedá, tj. cytologický stěr a kolposkopické vyšetření je rozhodně nutno zopakovat 2. vliv vaginálního krému je minimální, výsledek jím není ovlivněn

JS

31.7.2008 | HPV | ppetula22
Vazeny pane doktore,
chtěla jsem se zeptat, v lednu mi doktorka dělala cytologii a vyšla mi s min. vyš.ASCUS s HPV. Bylo mi doporučeno přijít opět po 6 měsících. Byla jsem tam tedy v červenci 08 a ćytologie vyšla špatně, nějaké ložisko HSIL. Nevím, co to přesně znamená.Musím tedy na odebrání vzorku, ale musím počkat až budu mít po menstruaci a kdyby to dopadlo špatně, tak půjdu na konizaci. Chci se zeptat, co to znamená a jestli se to může znovu opakovat. A taky jsem četla,že je lepší co nejdříve otěhotnět? Je to pravda, znamená to,že bych nemohla mít pak děti?
Dobrý den,

Váš dotaz je velmi obecný, odpovědi na celou problematiku změn na čípku najdete v dříve položených otázkách. Ve zkratce – cytologický stěr má za cíl odhalit přítomnost předrakovinových změn na čípku v momentě než se vytvoří rakovinový nádor, je-li nález potvrzen kolposkopickým vyšetřením (vyšetření speciálním gynekologickým mikroskopem) následuje často odběr kousku čípku kleštičkami nebo je rovnou doporučena malá operace – konizace čípku. Při potvrzení závažných změn (podezření na takové změny je v tuto chvíli u Vás) je konizace nezbytná, ale obvykle i postačující operace, která celý problém vyřeší. Při kompletním odstranění postižené části čípku je riziko opakování velmi malé. Podle rozsahu změn může někdy způsob operace ovlivnit průběh těhotenství, ačkoliv moderní operační techniky toto riziko významně snižují. V případě průkazu mírných změn je možno pacientku pouze sledovat neboť lze očekávat vysoké procento samovolného vymizení nálezu, zvláště po těhotenství. JS

31.7.2008 | kondylomata | Hlaváčková
Dobrý den pane doktore,
před rokem jsem se nakazila ureaplasmaty, po léčbě antibiotiky jsem se dostala do začarovaného kruhu zánětů: streptokok agalactiae, kvasinka, gardnerella, enterokok faekalis, po roce mi byla objevena kondylomata na přední straně poševní, paní dokotorka mi dvě odstranila, aby se nastartoval imunitní systém, zároveň mi byla nalezena kvasinka albig.. Chtěla bych se zeptat, zda bych měla raději usilovat o odstranění všech kondylomat a jakou metodou? V této chvíli nemám žádného partnera, ale určitě bych v budoucnu chtěla měla mít stálý partnerský vztah. Chci se zeptat, jak mám zabránit tomu, abych svého budoucího partnera infikovala, pokud nebudeme používat kondom. Čili, zda v této chvíli mohu někoho infikovat při pohlavním styku bez kondomu. V článku je uvedeneno, že není v této době léčba na tento vir, jak bych mohla zjistit, že mému tělu se podařilo zbavit tohoto viru. Děkuji Vám předem za odpověď. J.Hlaváčková
Dobrý den,

kondylomata jsou projev HPV infekce neonkogenními (nerakovinovými) typy. S drobnými výjimkami je třeba, aby byla vždy léčena, třebaže může při drobném výsevu nebo po porodu až ve 20% dojít ke spontánnímu vymizení. Léčba proti původci – HPV viru – skutečně neexistuje, vždy léčíme až projevy – tedy infikované nebo změněné a množící se buňky. Infekce partnera při styku bez kondomu při přítomnosti patrných kondylomat je vysoce reálná, k přenosu však může dojít i před vlastním pohlavním stykem, nejčastěji kontaminací prstů. V zábraně infekce nezbývá než odstranit všechna ložiska s patrnými kondylomaty některou z řady léčebných postupů (aldara krém, snesení chirurgicky, odstranění laserem, apod.), vhodné je i odborné vyšetření partnera na dermatovenerologii k zábraně opakování infekce. Do úplného vyléčení nezbývá než užívat kondom a zabránit přenosu poševního sekretu na genitál partnera. Po vyléčení okem i kolposkopem patrných ložisek je sice riziko opakovaného výsevu relativně malé, přesto zůstává reálné, proto je třeba při příznacích návratu bradaviček ihned zahájit léčbu (vhodný bývá zejména aldara krém, neboť působí na větší plochu s možným mikroskopickým postižením). JS

29.7.2008 | bradavicky | Jan
A ještě jednu otázečku chtel bych se zeptat kdyby se jednalo o ten normální nález mohl by ste mi jen říct jak by se to léčilo a jestli je nutný pobit v nemocnici Dekuji
Již z podstaty názvu vyplývá, že NORMÁLNÍ nález je variantou přirozeného stavu a není třeba nikterak léčit. JS
29.7.2008 | rakovina děložního čípku a dědičnost | Dagmar
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, do jaké míry se na rakovině děložního čípku podílí dědičnost. Když rakovinu děložního čípku způsobují viry HPV, znamená to, že to nemá s dědičností nic společného? Děkuji a přeji hezký den

Dagmar

Dobrý den,

odpověď zní ano, genetika se uplatňuje jen ve zcela raritních případech a i zde je nutným spouštěčem HPV infekce. JS

28.7.2008 | Bradavicky | Jan
Dobry den dekuji za odpoved ale stydim se k lekari neslo by to nakou masti nebo necím Dekuji
Jde-li o zdraví, pak by stud měl jít stranou. Léčit bez vyšetření nelze neboť je třeba vědět o jaký problém se jedná konkrétně. Určitě vyhledejte kožního lékaře. JS
27.7.2008 | Dobrý den, | Hana Č.
je mi 22 let a před půl rokem u mě lékaři objevili Borderline tumor ovarií. Bohužel k mé smůle doporučili obě ovária odstranit. Ponechali mi pouze dělohu, na které již nějaké nálezy také jsou. Chci se zeptat,jestli je možné, že takový to nádor se mi objeví ještě jinde a zda mohu prodělat umělé oplodnění,jelikož svá vajíčka už nemám je možné dostat darovaná? Mám ještě jednu otázku, toto onemocnění v rodině nemáme, je možné, že by do budoucna to mohli mít i mé děti? Pokud nějaké budou,hlavně holčičky? Děkuji moc.
Dobrý den,

předpokládám, že současně s oběma vaječníky a vejcovody Vám bylo odstraněno také slepé střevo a velká předstěra (tzv. omentum) a že výsledky rozboru těchto vzorků byly již negativní. Nerozumím zcela výrazu “na děloze jsou nějaké nálezy”, je-li zde rozsev borderline nádoru, pak Vás jistě bude čekat chemoterapie, jde-li o jiný problém (např. nález na děložním čípku), pak je obvykle možné jen kontrolovat. Prognóza borderline nádorů je veskrze velmi příznivá, většina pacientek je po operaci zcela uzdravená, návrat nádoru je vzácný a dojde-li k němu, tak obvykle až po řadě let. Oplodnění je určitě možné, doporučujeme jej až za 1 rok po operaci – ve Vašem případě bude nutno využít programu darování vajíčka (tzv. dárcovství oocytu) v některém z center asistované reprodukce. Zároveň je velmi vhodné již nyní užívat hormonální substituci k prevenci změn způsobených velmi předčasným přechodem. Dědičnost se v případě borderline nádorů neuplatňuje. JS

27.7.2008 | Léčba dysplazie v zahraničí | beretta
Dobrý den, je mi 31 a každý rok jsem poctivě chodila na prohlídky. Nikdy nic. Až letos na jaře, a rovnou CIN 3. Mezitím jsem se přestěhovala do Dánska, a tak další kroky musely proběhnout tady. Opakovaný stěr nález potvrdil, stejně tak kolposkopie. Takže jdu v srpnu na konizaci. Protože dánsky ještě úplně dobře nemluvím a komunikace přes angličtinu je sice velmi dobrá, ale přeci jen dochází k drobným “technickým problémům”, jsem moc ráda, že existuje tahle poradna. Pročetla jsem ji celkem důkladně, brouzdala jsem i po diskusních fórech. Mám dva dotazy, spíše zvědavé: 1) Většina pacientek píše, že konizace proběhla v celkové anestezii, mnoho z nich zůstalo hospitalizováno. V Dánsku se operace provádí spíš jen v lokálním umrtvení. Jsou v tomhle ohledu nějaké “národní zvyklosti”, nebo je to rozsahem nálezu? 2) Doroste (trochu) čípek po konizaci, nebo se prostě jen zacelí řezná rána?

Všem přeju dobré zdraví a děkuju paní doktorce v Česku za velmi profesionální přístup.

Dobrý den, 1. způsob narkózy k provedení konizace jistě trochu podléhá “národním zvykům”, vliv mají samozřejmě i finance (v ČR obecně děláme zcela běžně řadu úkonů, která je v zahraničí již považována za nadstandard, včetně narkózy k malým gynekologickým zákrokům), vliv má samozřejmě i plošný rozsah nálezu a tedy i nutný rozsah operace 2. čípek maliko doroste, respektive vzniklý defekt se zhojí tím, že do operační rány vcestují vazivové buňky (tzv. fibroblasty), které jej částečně doplní

JS

27.7.2008 | Bradavicky | Jan
Je mi 14 let a mam na penisu neco jako bradavicky ale neni to moc vistouple a nevím jak se toho mám zbavit Dekuji za radu.
Dobrý den,

nelépe, když navštívíte kožního lékaře, pravděpodobně jde o normální nález u dospívajícího muže, ale teprve odborné vyšetření by mělo dát přesné vysvětlení. JS

25.7.2008 | opakované změny na čípku | alimak
Dobrý den, je mi 32 let, mám 2 děti /4,2/, v listopadu 2007 mi vyšla špatná cytologie hsil, v prosinci 2007 jsem byla na konizaci, která potvrdila těžké změny, ale nezasahovaly za okraj konizátu. Po půl roce jsem byla na kontrole, kdy při vyšetření nebyly žádné změny vidět, ale cytologie vyšla opět špatně – střednětěžké až těžké změny. Má lékařka mě odeslala na specializované pracoviště do Ostravy, ale tam jsem objednaná až za měsíc. Když jsem se ptala své lékařky, jestli mi tam provedou např. biopsii řekla, že to asi nepůjde, když změny nejdou vidět. chtěla jsem se zeptat jaký asi bude další postup, když změny neuvidí ani v Ostravě, ale další stěry nebo nějaký odběr změny potvrdí ? děkuji.
Dobrý den,

situace, kterou uvádíte je velmi vzácná. Předně je třeba vyloučit, zda cytologie nebyla nadhodnocena – tak časná recidiva změn při jejich předchozím kompletním odstranění operací je u jinak zdravé ženy raritní. Není-li možné zobrazit místo, kde by měly být uloženy, pak je třeba využít dalších technik biopsie – obvykle se provádí ambulantně seškrab buněk z kanálku čípku (tzv. endocervikální kyretáž), lze využít i HPV test (negativita vede ke sledování, pozitivita k aktivnímu řešení). Při průkazu dalších rizik – pozitivita HPV testu, opakovaně závažný výsledek cytologie nebo při potvrzení recidivy závažných změn pomocí endocervikální kyretáže – je následně provedena rekonizace resp. cylindrická disekce endocervixu – tj. je zopakována operace čípku, ale je zacílena do hlubších partií (někdy se vyřízne spíše váleček než konus) s cílem odstranit již změny jednou pro vždy. Je enormně vzácné, že by se změny po úspěšné reoperaci posléze opět objevily ve velmi krátkém intervalu (a obvykle se už neobjeví nikdy). JS

24.7.2008 | Dysplazie | silkos
Dobry den preji. Chtela jsem se zeptat mam 25 let a jiz pred peti lety jsem mela kondylomata, ktere se opakovane odtranovaly a nyni se mi nejspis z toho obejvila a pretrvava stredni dysplazie a lekar mi doporucil vakcinu proti rakovine delozniho cipku – silgard. Tudiz otazka zni zda v mem veku a samozrejme cene ma tato vakcinace nejaky ucinek. Dekuji za vas nazor s pozdravem Silvie K.
Dobrý den,

vakcinace má účinek vždy (po aplikaci 3 dávek se totiž vždy vytvoří protilátky) – je napostým nesmyslem tvrdit, že v určitém věku je účinek již snížen! Problém je totiž poněkud jinak položený – vakcína působí preventivně, tedy infekci, kterou již máte není schopna vyléčit. Nicméně dokáže zabránit nové infekci v budoucnosti. Platí tedy, že musíte dále chodit na kontroly a dojde-li ke zhoršení nálezu (určitě máte nyní jen mírnou dysplazii, střední je již důvodem k operaci …), pak bude potřeba děložní čípek ošetřit. Přesto v případě proběhlého očkování budete posléze plně chráněna proti nové infekci, totéž platí samozřejmě i dojde-li ke spontánnímu vyhojení změn či jejich vymizení po porodu. Vakcínu je určitě vhodné doporučit v jakémkoliv věku kterékoliv ženě, u které je riziko nové nákazy (nový partner, záletný partner apod.). JS
