Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-1715086 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

22.9.2009 | Výsledky histologie | romantyka
Dobrý den, obdržela jsem výsledky z konizace a chtěla bych Vás poprosit o jejich rozluštění. Moje doktorka mi něco vysvětlila, ale samozřejmě, že nerozumím všem názvům. Konus děl. hrdla velikosti 34x25x8mm zpracován ceý v 8 blocích: 1) Mikro: Exocervix je ve všech excizích krytý pravidelným vrstevnatým dlažd. epitelem. V oblasti transf.zóny je zralá a fokálně nezralá dlažd. metaplasie povrch. epitelu a místy i epitelu ústí žlázek, na několika místech je povrch. metaplastický dlažd. epitel stržený anebo výrazně zhomžděný. V blocích E-H jsou v metapl. dlažd. epitelu transf. zóny dysplastické změny středního stupně a místy až těžkého stupně (CIN2 a CIN3) s koilocytární atypií. Toto jsem celkem pochopila, akorát co znamená pojem ” metaplasie a metaplastický” ? 2) Dysplatické změny v žádné z excizí nedosahují do endocervikálního chirurgickéo resekčního okraje konizátu. Vzsalo se tedy vše – je možné, že tam zůstaly buňky nakažené HPV, ale ještě nezměněny? 3) Endocerv. resekční okraj konizátu je ve všech excizích krytý cylindr. cervikálním epitelem. Místy je v endocevikální části konizátu hyperplazie rezervních buněk a fokálně tubární metaplázie epitelu. – Co toto vše znamená? 4) Dále v konizátu zastiženy retenční cysty žlázek a chronická katarální aktivní cervitis T 83 M 74008. – také nerozumím. 5) Vzorek plošné velikosti 3x2mm tvoří sliznice cervikokorporálního přechodu, fokálně s tubární metaplazií epitelu a malé množství hlenu T 83 M 01000. – také nerozumím. Děkuji moc za vysvětlení výsledků.

H.

Dobrý den, informace by šla shrnout do velmi jednoduché věty – operace byla provedena ze správného důvodu, kterým byly těžké předrakovinové změny, a vše špatné je zcela odstraněno. Ostatní odborné termíny jsou popisem získaných a vyšetřených struktur. K jednotlivým dotazům: 1. Metaplazie je výraz pro přirozený proces změny buněk na povrchu čípku, vytvářející oblast, která je křehká a snadno zranitelná, nicméně naprosto zdravá 2. Ano, všechny změněné buňky jsou odebrány. Histologie neumí rozpoznat, zda nezůstaly v lůžku po konizaci buňky nezměněné, ale již infikované HPV. Takovou informaci je vhodné ověřit s odstupem 12 a více měsíců po operaci provedením speciálního testu na HPV. 3. Zde jde jen o popis normálního nálezu na vnitřní straně odebraného vzorku – tj. popis kousku zdravého čípku, který lemuje nemocnou, ale již odebranou část. Dosažení “zdravého okraje” je ideálním výsledkem konizace. 4. Opět jen popis průvodních (vedlejších) nálezů v odebraném vzorku. Zároveň je popsán i průkaz vleklého zánětu, který provází téměř ve 100% případů oblast postiženou předrakovinovými změnami. 5. Výsledek kyretáže (výškrabu) zbytku ponechané části čípku. V nálezu jsou popisovány normální struktury a vzorek potvrzuje, že již nic “špatného” v děložním čípku nezůstává. JS
22.9.2009 | očkování proti HPV | ivak
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,zda je kojení překážkou pro očkování proti HPV.
Děkuji.
Dobrý den,

kojení není překážkou. JS

22.9.2009 | odstranění dělohy | jaja78
Dobrý den, je mi 31let, děti nemám. Jsem po 3 konizacích (2x pro CIS, 3tí proběhl 03/2009 histol.nález zněl – na povrchu děl.čípku výraznější ložisková akantosa a dále zastiženy zánětlivé epiteliální erose, které na jednom místě přecházejí až do struktur polypoidně uspořádané granulační tkáně. Dysplastické změny nezastiženy, stroma intaktní). Toto mi prováděl vždy můj obvodní gynekolog. Poté jsem pro kontrolu navštívila specializované pracoviště COP na kolposkpopii, kde zpráva zněla: na předním pysku jazyk LGL u č 12, na zadním pysku na pochvu u č 5-7 ložisko susp.mica-atyp. V. V červnu jsem podstopila operaci: Excize z děl. hrdla. Výsledek histologie: Dysplázie max. středního st. léze dosahuje do okraje excize. Nyní jsem byla po třech měsících na kontrole zase KOLPO a sdělili mi, že změny pořád přetrvávají a že můj stav už se nezlepší, spíš se bude zhoršovat a že odstranění dělohy se stejně nevyhnu, že bych měla okamžitě otěhotnět. Ale já s těhotenstvím v tuto chvíli zatím nepočítala. Jak myslíte, že bych měla dále postupovat? Co mi hrozí?

Děkuji za Vaši odpověď

Dobrý den,

Vaše situace je bohužel velmi problematická. Opakované operace potvrdily velmi závažné předrakovinové změny a poslední výsledek potvrdil opět jejich návrat. S každým dalším výkonem narůstá riziko, že příště již buď nebude možnost reoperace, nebo že dojde k tak silnému poškození čípku, že šance na zdárný průběh těhotenství budou značně omezné. Třebaže mohu soudit jen z uvedeného, mé doporučení se příliš lišit od doporučení kolegů nebude… bohužel někdy nastávají situace, kdy zdravotní stav a možnosti medicíny neumožňují nabídnout lepší východisko. Je jednoznačné, že jste vysoce riziková a pravděpodobnost dalšího nepříznivého vývoje změn je reálná. Zvažte, zda tato závažná životní situace, třebaže neplánovaně nepovede k přehodnocení Vašeho názoru na těhotenství. Nechci vůbec být škarohlídem a strašákem, jen si uvědomte možnost nepříznivého vývoje v budoucnosti a případných pocitů, které by připomínaly, že jste neuchopila šanci v době, kdy ještě byla. Přeji hodně štěstí a to nejlepší rozhodnutí, se kterým se zcela ztotožníte. JS

20.9.2009 | Konisace | Raddka
Dobrý den, dne 14.9.09 jsem podstoupila konisaci LOOP s výsledkem biopsie: A. Konus čípku o průměru 3cm byl vyšetřen ve 14ti segmentech. Povrchový dlaždicový epitel přechází cirkulárně v oblasti TZ v epitel s kondylomatozními změnami a dysplázií stř. až těžkého stupně (CIN III, M-8077/2). Dysplastický epitel longitudinálně dosahuje úseku délky 15mm, tapetuje některé povrchově uložené cervikální žlázky. Středně těžké dysplastické změny (CIN II) místy zasahují k endocervikálnímu okraji konizátu. B. Částka sliznice z cervikokorporálního přechodu normální stavby. C. Fragmenty sekrečního korporálního endometria. Dg. : D061

Mám se prý rozhodnout mezi rekonizací nebo odebráním dělohy, poprosila bych Vás o Váš názor a radu. Je mi 40 let, 2 děti, další neplánujeme. V prosinci 2008 cytologie HPV+ a LSIL. Dříve vždy bez nálezu. Moc Vám předem děkuji za radu. Radka

Dobrý den,

problematiku rekonizace a odnětí dělohy jsem řešil asi o 4 dotazy níže – rozhodně se podívejte, neboť vše platí i pro Vás. Osobně se u žen v plodném věku při absenci jiných gynekologických problémů přikláním ke konzeravativnějšímu přístupu (ve Vašem případě tedy zopakování konizace). Bezpečnost takového výkonu pro budoucnost je podle řady moderních vědeckých studií srovnatelná s odnětím dělohy (zde totiž mohou vzniknout změny v poševní jizvě), ale současně se nezvyšují rizika spojená s odnětím dělohy (vyšší šance na možnost úniku moči, změny prožitku v sexuálním životě atd.). JS

20.9.2009 | zvýšená teplota po konizaci | romantyka
Dobrý den, 10:září jsem byla na konizaci děl. čípku, vše zatím probíhá bez problému, slabě krvácím, spíše výtok. Nyní je to 10tý den a ještě se mi nejspíše neodloupl stroupek – jak to poznám? Pouze silnějším krvácením? Dále mám od pátku (8. den po zákroku) zvýšenou teplotu 37,2 večer, nic jiného mě nebolí (břicho apod., výtok nezapáchá) – může to být pouze reakce po operaci? (Mimo jiné mě několik týdnů slabě bolí v krku, nyní mě bolí a brní trochu i ruky po zavedení kanyly – žíla je průchozí, byla jsem s ní u lékaře – může ta taplota znamenat, že mám v těle nějaký zánět, ale nemusí se týkat čípku? S tím my Vy samozřejmě nepomůžete, ale chtěla jsem se jenom pro jistotu zeptat, zda se mám nějak znepokojovat ohledně čípku).

Děkuji H.

Dobrý den,

u mnoha žen krvácení po konizaci významněji nezesílí, třebaže se “stroupek” odlupuje. Je to spíše známka velmi příznivého hojení, než důvod ke znepokojení. Velmi mírně zvýšená teplota při absenci dalších průvodních gynekologických obtíží, které zcela správně popisujete, je velmi málo pravděpodobná ze spojitosti s konizací. Lze spíše usuzovat na možnou virózu, v případě zarudnutí místa po vpichu kanyly by mohlo jít i o zánět žíly (tzv. flebitis). V takovém případě je třeba situaci konzultovat s praktický lékařem. JS

17.9.2009 | HPV, rekonizace | Frýblová Iveta
Dobrý den, zřejmě mám na Vás dotaz, který se opakuje x-krát, takže se také omlouvám předem, ale pročetla jsem si pár dotazů a stále se neumím rozhodnout, proto se táži: Jsem rok po konizaci, které předcházely asi 4 roky nevalných výsledků cytologie, ovšem i po konizaci není cytologie dobrá, nyní 4., chodím stále po 3 měsících a nyní mám i pozitivní HPV odběry, snad 16 a 18 – bohužel nevím, co to znamená, takže se mám dostavit v listopadu na další odběry pro cytologii a pak se prý uvidí! Zřejmě rekonizace, ale já se ptám, zda by nebyl pro mě lepší razantnější zákrok – a to odstranit dělohu, vaječník mám pouze jeden, již 10 let, je mi 39 let a mám dvě děti. Menstruuji pravidelně, krvácím velmi málo, spíše špiním a odcházejí ze mě sraženiny. Chci zkrátka vědět, zda není lepší radikálnější řešení hned, než pak přijít pozdě a s většími problémy.

Děkuji za Vaši odpověď a případné doporučení, s přátelským pozdravem Iveta Frýblová.

Dobrý den,

aktuální vědecké studie ukazují, že méně radikální operace (myšleno opakovaná konizace), představuje u drtivé části žen dostatečné a bezpečné řešení i při opakování předrakovinových změn. Radikální řešení ve formě odstranění dělohy by mělo být rezervováno pro případy žen, u kterých je zároveň přítomen další gynekologický problém (myom na děloze, nepravidelnosti cyklu, sestup dělohy apod.). Děloha je totiž orgán, který hraje svou úlohu ve stabilitě pánevního dna, podílí se na sexuálním životě, udržení moči a stolice, a proto by její odnětí mělo být vždy podmíněno pádným důvodem. Ideálně, když problematiku všech Vašich gynekologických obtíží proberete s ošetřujícím gynekologem. Pravděpodobnost dalšího řešení (rekonizace resp. odnětí dělohy) je z Vámi uvedených důvodů (pozitivita rakovinotvorných typů HPV, abnormity v cytologickém stěru) bohužel relativně vysoká. JS

17.9.2009 | HPV | baslohan
Dobrý den, pravidelně podstupuji standartní gynekologické vyšetření, zatím cytologie vždy v pořádku. Chci se zeptat, zda by jste mi doporučil očkování, když je mi 24let a bývalá partnerka mého současného partnera je v současnosti léčena pro CA děložního čípku. Je tedy zvýšená pravděpodobnost, přenosu cestou mého partnera?
Dobrý den,

očkování lze rozhodně doporučit. Vyšší riziko přenosu z aktuálního partnera je málo pravděpodobné, nicméně je třeba chápat, že vakcína nic neudělá s případným nálezem získaným před očkováním, ale je výbornou prevencí pro budoucnost (třeba proti infekci od dalšího partnera…). Samozřejmostí jsou nadále pečlivé kontroly na gynekologii. JS

17.9.2009 | konizace v těhotenství | isina
Dobrý den pane doktore, v květnu letošního roku mi lékař oznámil, že výsledky cytologie ukázaly na těžkou displázii děložního čípku. Asi za měsíc se testy dělaly znova – výsledek byl tentokrát negativní. Domluvili jsme se na tom, konizaci podstoupím až v září. Situace se ovšem zkomplikovala, zjistila jsem totiž, že jsem otěhotněla. Doktor tedy vyšetření ještě jednou zopakoval a nyní čekám na výsledky. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor, jak v této situaci pokračovat. Můj lékař nebyl zrovna vstřícný co se týče odpovědí na mé otázky, pouze mě strašil a v podstatě nenavrhl žádné východisko. Já již jedno dítě mám (nyní 20 měsíců), další bych samozřejmně chtěla, ale tohle těhotenství bylo neplánované. Zajímalo by mě tedy, jestli při špatném výsledku cytologie je možná konizace i v těhotenství (nyní 7. tt) a jaké eventuální dopady to může mít na plod a vůbec celé těhotenství. Pokud by se se zákrokem čekalo až po porodu, může se za tu dobu displázie změnit v rakovinu? Byl by řešením potrat? Může se při něm nebo bezprostředně po něm konizace provést. A ještě poslední dotaz, jak je možné, že s odstupem měsíce byly výsledky tak odlišné? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,

paradoxně jste pravděpodobně udělala to nejlepší co jste mohla. Situace v těhotenství je Vám velmi nakloněna. Riziko zhoršení v rakovinový nádor je extrémně malé, naopak ve vysokém procentu dojde ke spontánnímu vymizení dokonce i u nejtěžších změn. Případné řešení prokázaných změn se tedy vždy odkládá až na období po šestinedělí. Jediným úkolem v těhotenství (obvykle je v takové situaci konzultován specialista v Centru onkologické prevence) je vyloučit přítomnost rakovinového nádoru, všechny nálezy předrakovinové se posléze v pravidelných intervalech sledují (obvykle 2-3x za těhotenství). Rizika pro miminko nejsou žádná, těhotenství není nálezem nikterak negativně ovlivněno. Provedení interupce při nálezu předrakovinových změn je při chtěném těhotenství proto hrubou chybou. Stran diskrepance výsledků – bohužel cytologie je v mnoha ohledech málo přesná, a proto je i takový rozdíl možný. Adekvátním řešením by mělo být kolposkopické vyšetření specilaistou na problematiku čípku. JS

17.9.2009 | první konizace-jak?? | JanaMel
Dobrý den, mám k Vám prosbičku, snad mi pomůžete. Už 6 let chodím pravidelně na vyšetření čípku (nejdříve jen stěry, po změně lékaře mi byl brán po 4 letech konečně vzorek z postižené tkáně – mám po celou dobu displazii buněk lehkou a na čípku mám 2 bradavičky – po podrobném vyšetření mi zjistili vir HPR myslím 6 a 11 a dostala jsem nedávno injekci proti rakovině čípku. Jelikož mi je 26 let a mám v sobě již tuto infekci tak té injekci nevěřím… Chci se zeptat, zda není lepší udělat rovnou konizaci čípku, než čekat co ty viry ještě provedou? Dále mám bolesti při menstruaci, když vysadím antikoncepci, také dost krvácím…jiná doktorka se na mě mrkla a řekla že má podezření na endometriozu. chci se zeptat zda není lepší udělat rovnou laparoskopii? Nebo na co se tady pořáááád čeekkkááá? Už 5 let mě straší s rakovinou ale žádnou konizaci mi neprovedli a ani laparoskopii.. Chci mít v budoucnu dítě, myslíte že tyto zákroky by mi ublížili nebo pomohly? Po opakované konizaci může nastat prý potrat Jedna konizace by neměla ohrozit potrat? a nebude stačit pouze odstranit ty bradavičky??? nebo je nutno vzít z celého čípku plochu?? Moc děkuji za odpověď.

Jana

Viz odpověď níže. Doplňuji jen informace k případné konizaci – v některých (spíše ojedinělých) případech je možno u mladých žen řešit i mírné nálezy – zejména v momentě nástupu dalších komplikací (krvácení po styku, hojné výtoky apod.). Snaha je při řešení odstranit celé ložisko při současném zachování co největší části nepostiženého čípku. O takovém postupu však musí rozhodnout u tak mladé ženy jako jste Vy specialista v Centru onkologické prevence. Rozhodně totiž neplatí, že jedna konizace nic neznamená. Není totiž konizace jako konizace, o rozsahu vždy rozhoduje řada dalších faktorů (uložení změn, plošná velikost, poměr velikosti změn vůči čípku atd. ). JS
17.9.2009 | Konizace a laparoskopie – ano či ne???? | JanaMel
Dobrý den, mám k Vám prosbičku, snad mi pomůžete. Už 6 let chodím pravidelně na vyšetření čípku (nejdříve jen stěry, po změně lékaře mi byl brán po 4 letech konečně vzorek z postižené tkáně – mám po celou dobu displazii buněk lehkou a na čípku mám 2 bradavičky – po podrobném vyšetření mi zjistili vir HPR myslím 6 a 11 a dostala jsem nedávno injekci proti rakovině čípku. Jelikož mi je 26 let a mám v sobě již tuto infekci tak té injekci nevěřím… Chci se zeptat, zda není lepší udělat rovnou konizaci čípku, než čekat co ty viry ještě provedou? Dále mám bolesti při menstruaci, když vysadím antikoncepci, také dost krvácím…jiná doktorka se na mě mrkla a řekla že má podezření na endometriozu. chci se zeptat zda není lepší udělat rovnou laparoskopii? Nebo na co se tady pořáááád čeekkkááá? Už 5 let mě straší s rakovinou ale žádnou konizaci mi neprovedli a ani laparoskopii.. Chci mít v budoucnu dítě, myslíte že tyto zákroky by mi ublížili nebo pomohly? Po opakované konizaci může nastat prý potrat Moc děkuji za odpověď.

Jana

Dobrý den,

šance na zhoršení lehkých změn je u mladých žen velmi malá (asi 10-15%), naopak u většiny žen (více než 80%) dojde ke spontánnímu vymizení bez nutnosti jakékoliv léčby. Každé zbytečné ošetření děložního čípku může znamenat naprosto zbytečné riziko pro úspěšný průběh těhotenství. Z tohoto důvodu je zcela správné pacientku pouze sledovat. Další příznivou informací je i zjištění, že změny na čípku jsou spojeny s nerakovinotvornými typy HPV (HPV 6 a 11 totiž nikdy nevyvolají rakovinu), z toho důvodu je také velmi šikovné, že jste očkována. Díky tomu jste chráněna proti závažným typům viru HPV 16 a 18, které jsou příčinou rakoviny. Problematika bolestí v podbříšku při podezření na endometriózu je otázkou nesouvisející s předrakovinovými či rakovinovými změnami a není předmětem této poradny. Nicméně je možno kontaktovat na naší klinice mé kolegy v ambulanci pro endometriózu a objednat se k nim na vyšetření a případné řešení – kontakt je 224967118. JS

17.9.2009 | HPV a ostatní viry | Anna R.
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat na jednu otázku ohledně testů na viry. Jestliže se pacientce dělá test na viry, je v tomto testu zahrnuto i testování na vir HIV? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

virus HIV se testuje odběrem z krve a není součástí žádného “souborného” testu na více rozličných virů. Nezjišťuje se ani stěrem z děložního čípku jako je tomu v případě HPV. Odběr na HIV infekci se provádí standardně u těhotných, před operacemi a na vyžádání v řadě specializovaných odběrových centrech. JS
