Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-9289993 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

24.7.2008 | Dysplazie | silkos
Dobry den preji. Chtela jsem se zeptat mam 25 let a jiz pred peti lety jsem mela kondylomata, ktere se opakovane odtranovaly a nyni se mi nejspis z toho obejvila a pretrvava stredni dysplazie a lekar mi doporucil vakcinu proti rakovine delozniho cipku – silgard. Tudiz otazka zni zda v mem veku a samozrejme cene ma tato vakcinace nejaky ucinek. Dekuji za vas nazor s pozdravem Silvie K.
Dobrý den,

vakcinace má účinek vždy (po aplikaci 3 dávek se totiž vždy vytvoří protilátky) – je napostým nesmyslem tvrdit, že v určitém věku je účinek již snížen! Problém je totiž poněkud jinak položený – vakcína působí preventivně, tedy infekci, kterou již máte není schopna vyléčit. Nicméně dokáže zabránit nové infekci v budoucnosti. Platí tedy, že musíte dále chodit na kontroly a dojde-li ke zhoršení nálezu (určitě máte nyní jen mírnou dysplazii, střední je již důvodem k operaci …), pak bude potřeba děložní čípek ošetřit. Přesto v případě proběhlého očkování budete posléze plně chráněna proti nové infekci, totéž platí samozřejmě i dojde-li ke spontánnímu vyhojení změn či jejich vymizení po porodu. Vakcínu je určitě vhodné doporučit v jakémkoliv věku kterékoliv ženě, u které je riziko nové nákazy (nový partner, záletný partner apod.). JS

23.7.2008 | díky | Ivvaana
Vážený pane doktore,
mnohokrát děkuji za Vaši odpověď na můj dotaz.Přeji hezký den.Ivana
23.7.2008 | vitaminy na HPV? | Kaja
Vazeny pane doktore,
jeste jednou se na Vas obracim. Precetla jsem si vsechny Vase odpovedi, mockrat dekuji za vsechny pacientky i ja jsem si nasla par odpovedi na me otazky. Ale mam stale jeste jednu. Mam low grade vyskytu vridky na del. cipku, jak uz jsem drive psala 2x jsem podstoupila seskrab a po byopsy mam opet low grade, dalsi test ma byt as za 4 mesice. Nejsou nejake vitaminy, mineraly proste neco prirodniho na podporu snizeni nebo vymizeni vridku v mezicase, ktery mam do dalsiho testu? Mockrat Vam dekuji. Kaja.
Pro podporu spontánního vymizení LG změn neexistuje žádný lék ani speciální podpůrné prostředky. Doporučeníhodné je přestat kouřit – jste-li kuřačka cigaret a vůbec nejvhodnější je při přání těhotenství brzy otěhotnět vzhledem k příznivému vlivu gravidity, porodu a šestinedělí na zhojení mírných změn. JS
23.7.2008 | vridky na deloznim cipku | Kaja
Dobry den pane doktore,
obracim se na Vas pro radu. Momentalne ziji v USA a tady jsem take 2x od minuleho podzimu podstoupila sekrab vridku z del. cipku. V obou pripadech se jednalo o low grade. Prvni seskrab byl v listopadu, druhy ted v cervnu, kdy mi byla delana i byopsy, ta bohuzel vysla take low grade. Hrozilo mi serezani del. cipku, ktere nakonec nepodtupuji, protoze je mi 30 a snazim se uz rok otehotnet. Tak lekarka pristoupila na dalsi pap test za 4 mesice. Souhlasite s jejich postupem? Nevim, nejak tady lekarum moc neverim a uvazuji o navsteve CR za ucelem prohlidky. Mockrat Vam dekuji. S pozdravem Kaja.
Dobrý den,

péče o nálezy na děložním čípku je v USA poněkud jinak organizována, přesto pravidla zůstávají stejná, tzv. LG léze (low grade lesion – předrakovinové změny mírného stupně), které u Vás byly diagnostikovány jsou důvodem k pravidelným kontrolám (v ČR pomocí cytologie a kolposkopie, v USA se používá pouze cytologie (nazývaná američany PAP test)). Frekvence kontrol se pohybuje mezi 3-6 měsíci, osobně volím obvykle interval po 6 měsících. Rozhodně nemá přínos provádět zákrok, zvláště chcete-li být těhotná. Po těhotenství totiž převážná většina takových změn spontánně vymizí. JS

22.7.2008 | Konzultace | Jíťa
Dobrý den pane doktore,
obracím se na Vás již podruhé (první dotaz 8.6.2008). Jsem trošku zmatená z vyjádření lékařů-21.5. mi byla provedena konizace, výsledky histologie prokázaly těžké předrakovinové změny, bylo mi doporučeno odstranění pouze dělohy, vaječníky ponechat. 21.7. jsem byla na kontrole (u jiného lékaře) a ten mi naznačil, že když už mi budou odstraňovat dělohu, že by doporučoval odstranění i vaječníků.Je to ale prý pouze na mém rozhodnutí. Nedokážu to sama posoudit, proto jsem se chtěla zeptat, zda by byla možná konzultace u Vás. Do nemocnice mám nastupovat již 1.8. Předem děkuji i za negativní odpověď.
Dobrý den,

o řešení problematiky děložního čípku jsem již vše napsal v předchozí odpovědi. Vzhledem k Vašemu věku bych (bude-li přistoupeno k odnětí dělohy) jistě již navrhoval současné odstranění vaječnníků a vejcovodů – riziko jejich možné rakoviny narůstá s věkem a navíc se jedná o problematiku, která je často zjištěna v pokročilém stádiu. Zohledníme-li průměrný věk přechodu (tj. vyhasnutí funkce vaječníků) u žen v ČR – 50 let, pak z mého pohledu výhoda jejich odstranění vysoce překonává možný prospěch z jejich ponechání (lze totiž uvažovat, že jejich funkce tak jako tak brzy vyhasne). V případě nejasností je má konzultace samozřejmě možná – nejlépe mě zastihnete na tel. 224967440 na onkogynekologickém oddělení G1 mezi 7,45 a 8 h. JS

22.7.2008 | Rhabdomyosarkoma uteri | Ivvaana
Dobrý den,
v prosinci 2006 jsem podstoupila gynekolog. operaci (hysterektomie s adnexektomií),závěr zněl rhabdomyosarkoma uteri (low grade).Zajímal by mne ,pravděpodobný vývoj onemocnění,šance na uzdravení,i případná recidiva.V době operace mi bylo 36 let.Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.Ivana
Dobrý den,

prognostické šance jsou velmi příznivé. Sarkom je zvláštní forma zhoubného bujení, jeho low grade varianta je méně agresivní. Riziko recidivy je malé, zůstává však dlouhodobé a může přijít až po letech. Nezbývá tedy než pravidelně docházet na gynekologické kontroly, vhodné je využití ultrazvukového vyšetření břicha a pánve v pravidelných intervalech alespoň 1x ročně. JS

22.7.2008 | krvácení pri pohlavním styku | Katik
Dobrý den, přečetla jsem si rady, které zde uvádíte ohledně konizace.
Je mi 29 let, bezdětná. Asi 3 roky trpím krvácením při pohlavním styku, které jsou stále častější (cca 2 styky ze 3). Nemám vřídek na čípku, povrch je beze změn, neměla jsem zánět čípku pouze kvasinkové infekce. Byla mi provedena cytologie a nález v pořádku beze změn. Jsem očkována proti rakovině. Jediný problém je slabé (křehké) místo na povrchu čípku, ze kterého začnu při styku krvácet. Před 3 lety mi bylo řečeno, že mám počkat, že je možné samovolné upravení povrchu čípku. Při poslední návštěvě mi gynekolog sdělil možnost konizce, při které mi odstraní tenký povrch čípku a tím by se mi mělo krvácení ztratit. Zákrok by měl být ambulantní pouze při umrtvení bez neschopenky, zákrok před víkendem po víkednu mám jít do práce. Chtěla jsem se zeptat, zda je to skutečně jediná možnost odstanění křehkého místa na čípku a jestli konizace krvácení odstraní (v dotazech pacientek jsem četla že naopak některé krvácí právě po kanizaci) a dála zda u mě skutečně půjdu o lehký zákrok, kdy se odstraní jen tenká vrstvička, když nemám špatné výsledky citologie a proto to bude ambulantní? Děkuji předem.
Dobrý den,

při selhání konzervativních postupů ošetření krvácejícího nebo zánětlivého ložiska na čípku je velmi šetrná konizace možným postupem. Často právě jen s cílem odstranit krvácející místo bez traumatizace a významnějšího ovlivnění anatomické a funkční struktury čípku. Vždy při takovém ošetření doporučuji současné podávání antibiotik minimálně po 2-3 týdny po výkonu k zamezení (časteji však již doléčení) infekce. Zda bude proveden výkon ambulantně nebo v nemocnici není rozhodující, jde spíše o vybavení příslušného zdravotnického zařízení, místním zvyklostem a schopnost řešit případné komplikace. JS

22.7.2008 | dotaz na Vaši odpověď | adafis
Vážený pane doktore, děkuji ji Vám za odpověď a ještě si Vás dovolím oslovit. Doporučujete odstranění zbytkové rakovinné tkáně, to tedy opravdu dle výsledků je již rakovina, obvodní lékař mi řekl, že zatím ještě ne. To mi tedy neříká pravdu.

Děkuji a přeji pěkný den Naďa F.

Dobrý den,

při pozorném opakovaném pročtení mé odpovědi zjistíte, že píši o nutnosti vyloučit, zda zbytkové změny v kanálku děložního čípku nemohou náhodou být již rakovinové (u Vás tomu sice nic nenasvědčuje, ale je potřeba vyšetřit zda byl konus při operaci dostatečně hluboký a nemohl být jen částí změn, jejich hlubší komponenta je má již závažnější charakter) – to jistě na základě podbrobného popisu výsledku operačního vzorku i kolposkopického a ultrazvukového vyšetření může zjistit Váš lékař. Jsou-li však sebemenší pochyby, pak je třeba konizaci zopakovat, aby v případě, že by byla v takové situaci provedena rovnou hysterektomie nedošlo k překvapivému závažnějšímu nálezu až poté. S podrobnostmi o nálezu se musíte obrátit na svého gynekologa, bez detailů histologické zprávy a vyšetření Vám mohu radit jen obecně (prot jsem níže zmiňoval možné alternativy). JS

21.7.2008 | konizace+HA | sunny
Dobrý večer,pane doktore.Dnes mi sdělil můj ošetřující gynekolog po tel. výsledky biopsie (předtím cytologie špatný nález) a nyní hodnoty CIN II a doporučení přelom září/říjen na konizaci čípku.Víc jsem se nedozvěděla,tak asi chápete,že mám dost obavy,proto jsem vděčná za vaši poradnu a obracím se na vás s několika otázkami:nechápu,jakto že se u mě během několika málo měsíců toto virové onemocnění projevilo(27let,bezdětná,nekuřačka,1.5roku sexuálně abstinuji,chodím pravidelně na kontroly,10let užívám Logest),může na to mít vliv moje zeslabená imunita?Trpím na opakované angíny(i 6x ročně-nikdy mě nikdo odborně neléčil(když nepočítám antibiotickou léčbu),ani neposlal na imunologii),jsem alergik(od září chodím pravidelně na vakcíny)-může to mít nějaký vliv na propuknutí onemocnění? Jaká vyšetření následují po přijetí k hospitaliczaci a jak dlouho samotný zákrok trvá a zda se vše dělá jen s roztažením vagíny pomocí zrcadel jako při běžném vyšetření?A jak je to potom s HA…Jsem ve stavu,kdy ji užívám jen pro pravidelnost cyklu a také proto že jsem při mensesu trpěla nesnesitelnými křečemi-dá se HA vysadit a předepsat pouze nějaká spazmolitika?Nebo se může během zákroku i po užívat podle zvyklosti. Moc děkuji za odpověď na moje laiské otázky plné obav..
Dobrý den, 1. CIN 2 je již důsledek HPV infekce, která pravděpodobně působila mnohem delší dobu, spíše řadu let 2. poruchy imunity (v jakékoliv podobě) usnadňují dlouhodobé přetrvávání HPV infekce a možnost jejího negativního působení na buňky děložního čípku 3. otázka vyšetření na imunologii je velmi kontroverzní – řadu poruch obranyschopnosti vůbec neumíme léčit, otázka opakovaných angín je problematikou oboru ORL a jistě si zaslouží odborné zhodnocení 4. k zákroku jsou potřeba základní předoperační vyšetření (laboratorní testy, EKG a interní vyšetření hodnotící možnost absolvování narkózy), po přijetí do nemocnice závisí na zvyklostech oddělení, zda vyšetření provádí hned po příjmu nebo až v narkóze, vlastní zákrok trvá obvykle cca 10-15 minut a provádí se vaginálně po zavedení speciálních gynekologických zrcadel opatřených malým závažím 5. antikoncepce se nedoporučuje vůbec vysazovat, výkon se vždy plánuje do období těsně po menses a užívání antikoncepce zajistí pravidelnost cyklu a zabrání předčasnému a nepravidelnému menstruačnímu krvácení, které by mohlo nepříznivě ovlivnit hojení JS
21.7.2008 | konizace a pohlavni styk | Iva Iva
Dobry den, mela bych dva dotazy ohledne konizace a nasledneho pohlavniho styku. Po jake dobe po zakroku je mozne mit pohlavni styk ? Setkala jsem se s ruznymi casovymi udaji od dvou az po sest tydnu. A dale jsem se chtela zeptat, mam staleho partnera rok a pul, jaky na nej muzou mit vliv viry HPV, ktere u me zpusobily zmeny na cipku ? A jak rychle se jeho telo s temito viry vyporada ? Jedna se mi predevsim o to, jestli je mozne pri dalsim pohlavnim styku opetovne nakazeni viry. Doporucovan mi byl kondom, ale docetla jsem se, ze neni v teto problematice stoprocentni. Dekuji Vam za odpoved.

S pranim hezkeho dne Iva L.

Dobrý den, hygienický režim po operaci je doporučován po dobu tzv. šestinedělí (tj. 6 týdnů vč. absence pohlavního styku). Spontánní vymizení HPV je 8-24 měsíců, převážná většina infekce však vymizí během 12 měsíců. Údaje platí pro muže i ženy (tj. Váš partner je tedy vysoce pravděpodobně již HPV negativní). Kondom je jistě vhodnou ochranou po dobu kompletního dohojování čípku (to trvá asi 4 měsíce po operaci), ideální je zvážit současné očkování k prevenci nové či opakované infekce HPV.

JS

20.7.2008 | Konizace ve 23 letech | fisshy
Dobrý den, pane doktore.. Obracím se na Vás s dotazem, který tu byl již mnohokrát, přičemž jedna věc mě zaráží.. Je mi 23 let, a od svých 16 let jsem sledována v COPu v Motole. Po celou dobu byly změny neměnné, mohu-li to tak nazvat, ale před dvěma měsíci můj lékař usoudil, že je již na čase provést zákrok. Vzhledem k tomu, že příští rok plánujeme s partnerem miminko, doporučil mi konizaci LEEP. Tu jsem před týdnem podstoupila s dg. N87.1, a čekám na výsledky. Jak ale zjišťuji, v mém věku se tyto zákroky moc neprovádí. Záčínám si říkat, jestli jsem se souhlasem neunáhlila, a neměla vyčkat po porodu? Představa, že bych kvůli zákroku nemusela dítě donosit, je hrozná. Vím, že více by Vám asi řekly výsledky ze zprávy, proto bych se s nimi na Vás poté ráda obrátila, pokud by bylo něco nejasné..Mnohokrát Vám děkuji, mějte se krásně. S pozdravem, Hanka.
Dobrý den,

bohužel se (jak sama píšete) nemohu opřít o konkrétní výsledek. Nicméně k provedení konizace při dg. N871 (lehké předrakovinové změny) u mladých a nerodivších žen občas také přistupujeme, důvodem je zejména zhoršení nálezu. Méně často je důvodem operace přítomnost současných průvodních potíží (zvláště krvácení po styku či hojná a obtěžující tvorba výtoku). Asi platí stejně jako pro většinu tazatelek nechat si vždy pečlivě nechat vysvětlit důvod proč je příslušný postup navrhován, čímž se dá předejít nejasnostem a pochybám. Na druhou stranu, motolské pracoviště patří ke špičce v naší republice a předpokládám, že důvod operace byl jistě i přes Váš nízký věk opodstatněný. JS
