Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-1847886 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

19.6.2008 | konizace? | marincova
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně léčby střední dysplazie. V únoru se mi poprvé po běžné kontrolní prohlídce (citologii) projevila dysplazie středního stupně. Předtím nikdy žádný nález, chodila jsem pravidelně jednou za rok na prohlídky. Postoupila jsem biopisi, ta byla dle lékařky v pořádku (přesné termíny bohužel neznám) a byla jsem objednána na další citologii v květnu. Ta vyšla opět jako stř. dysplazie. Paní doktorka mě rovnou objednala na konizaci. Není tento zákrok unáhlený? Můžete mi vysvětlit, proč když biopsie vyšla v pořádku, byly další stěry pozitivní a další zákrok nutný? Chtěla bych v co nejbližší době otěhotnět, tak nevím, jestli nemám s tím zákrokem počkat. Paní doktorka se bojí v mém případě rychlého průběhu. Prosím o váš názor. Děkuji Marincová Diagnoza: HPV HR +++ Dosavadní léčba: Opak. HSIL – stř. dysplazie
Dobrý den,

vždy je třeba konfrontovat výsledek cytologie s kolposkopickým nálezem. Není vzácností, že změny na čípku jsou uloženy v místě, které je k odběru biopsie obtížné, nebo se odběr pro malý plošný rozsah změn apod. nezdaří. Osobně v takových případech vždy rozhoduji podle původního kolposkopického nálezu, často navrhuji právě provedení konizace, neboť ta je vlastně též formou biopsie (zajistí dostatečný vzorek k posouzení závažnosti změn) a zároveň je i nejlepším způsobem léčby. JS

18.6.2008 | konizace | Lenča
Dobrý den pane doktore, je mi 34 let a 2.6. jsem podstoupila konizaci děložního čípku. Od té doby stále slabě krvácím. Je to po tomto zákroku normální? Jak dlouho toto krvácení může trvat. V nemocnici při propuštění mi sdělili, že 7-10 den bude krvácení silné, díky odlupování stroupku, ale já stále krvácím velmi slabě.

Děkuji a přeji krásný den

Dobrý den,

jde o zcela normální průběh, krvácení až do síly menses může trvat i několik týdnů. U většiny žen asi za týden po operaci krvácení zesílí, ale nezřídka je stále stejné a postupně ustává. Obvyklá doba hojení trvá cca 4-6 týdnů a mírné krvácení je povětšinou přítomno po celou dobu hojení. JS

18.6.2008 | dg N870 | Ludmila
Dobrý den pane doktore,
moc vás prosím o bližší informace o diagnóze N870, která byla daignostikována mé dceři. Je jí 27 let v roce 2004 prodělala konizaci děložního čípku.Ošetřující lékařka ji po výsledcích stěru odeslala na vyšetření do centra onkogyn.prevence s touto diagnózou. Ve výsledcích má uvedeno ASC-H (atypické bbNS) dysplatické, endocerux PAP3, doporučeno typizace, puch biopsie. Prosím Vás o vysvětlení těchto termínů, o jak moc závažné onemocnění se jedná, jak se léčí.Dcera je bezdětná.Mockrát děkuji
Dobrý den,

diagnóza N870 je označení Mezinárodní klasifikace nemocí pro podezření na předrakovinové změny čípku. Na základě uvedených výsledků je podezření na abnormální nález bez bližší specifikace, ale s nemožností vyloučit závažné předrakovinové změny (uvedené výsledky jsou však jen závěry cytologických stěrů, tedy jen část informace). Nyní je třeba provést tzv. kolposkopické vyšetření a případně i odebrat biopsii (kousek tkáně z děložního čípku), aby se zjistil přesný nález případně stupeň závažnosti změn. Léčba předrakovinových změn závisí na stupni závažnosti, stavu a věku pacientky, obecně lze zjednodušit – u netěhotných se sledují změny mírné, ostatní (střední a těžké) se řeší malou operací – konizací, v těhotenství se sledují všechny stupně změn a řešení se odkládá na dobu po šestinedělí. JS

18.6.2008 | klimakterium | Zikmundová
jde o dotaz z 5.6., jsem po onkol.léčbě, 5 chemo, 5 vnitř.ozař. a 29 vnějsích ozař celého pán.dna.
Viz níže.
18.6.2008 | klimakterium | Zikmundová
Dobrý den pane doktore, děkuji za vaší odpověď z minula a dále se ptám?? Bylo mi tedy pí. diktorkou oznámeno, že jsem tedy jako v přechodu(klimakteriu), dle krve to i vyšlo, doporučila mi kombinovanou horm. léčbu po dohodě s mou gynekoložkou. Chtěla bych se ještě podrobněji zeptat? musím brát hormony? mám obavy z následných než.účinků, výrazně zatím nepozoruji žádné fyz.změny, ale musí se prý předejít osteoporoze a infarktu? Ty hormony budu brát až do stáří? nebo jde jen o přechodnou dobu, jelikož jste mi vlastně všechny orgány ponechali, jsou tedy funkční nebo ne? jde mi hlavně o vaječníky, už tedy nebudou nikdy hormony produkovat? Děti prý už nemůžu mít, ale s tím přechodem jsem nepočítala? je mi 31!!
Dobrý den,

skutečně jste velmi mladá na změny, které provází vyhasnutí hormonální funkce vaječníků – tedy na přechod. Zvláště riziko řídnutí kostí je ve Vašem případě vysoké, problémy ale mohou přicházet z mnoha dalších oblastí těla. Osobně bych se rozhodně přiklonil k hormonální substituční léčbě, Vaše vaječníky byly sice ponechány, ale nejsou funkční v důsledku ozařování a chemoterapie (bezpochby naprosto nejlepší a nejúspěšnější metody léčby pro stádium onemocnění, které u Vás bylo zjištěno). Hormonální léčba je doporučována v případech jako je Váš do 50. roku života a nikterak negativně neovlivňuje vlastní onkologické onemocnění. JS

18.6.2008 | dysplazie 2.stupeň | mates
Dobrý den pane doktore, mám 2 a půl letou dceru, letos mi ze stěru vyšlo CIN II. byla jsem na dalším stěru po 4 měsících, z nálezu OC v 1/08 P eng H L SIL susp. z ECCIN II. a5/08 P neg HHSIL, jsem odeslaná na biopsii, jedná se o něco závažného, co povede k rakovině? a nevadí že mě na biopsii objednali až za 2 měsíce.Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den,

nálezy svědčí o podezření z přítomnosti závažných předrakovinových změn na čípku, které je nejprve třeba vyšetřit a následně i správě léčit, aby se zabránilo vzniku rakoviny. Nyní by mělo být provedeno kolposkopické vyšetření a biopsie (ať ve formě malého odběru v ambulanci nebo přímo malé operace – obvykle tzv. konizace). Termín objednání je vzhledem k uváděným nálezům adekvátní. JS

18.6.2008 | Hysterektomie | Karol
Dobrý den, je mi 42 let, před 2 lety jsem měla cytologii neg., ale krvácivý čípek, byla mi provedena konizace s výsledkem histologie CIN1, ložiskově CIN2. Chodím po půl roce na stěry, dosud byla cytologie v pořádku, ale po styku většinou špiním. Poslední cytologie ukázala L SIL a susp.HPV. Mám 2 děti. Lékařka mi doporučila hysterektomii. Jaký je váš názor a byla by možná osobní konzultace u vás? Pokud ano, kde je možné se objednat? Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den. B.
Dobrý den,

hysterektomie je samozřejmě jednou z metod řešení opakujících se předrakovinových změn čípku, zvláště při současném obtěžujícím krvácení. Nicméně je jakousi krajní mezí, nezřídka je možno volit méně radikální přístup – například provést rekonizaci. Konzultace není problém – nejlépe, když mne nakontaktujete na lůžkovém onkogynekologickém odd. G1 – tel. 224967440 – ideálně kolem 14-15 hod. JS

17.6.2008 | konizace, rekonizace | Kriss
Dobrý den, je mi 23 let, před dvěma lety mi zjistil gynekolog dysplasii 1 na čípku, stav se postupně zhoršoval, na čípku se mi vytvořila dysplasie 2, podstoupila jsem konizaci minulý rok v červnu. Po půl roce se zjistilo, že stav čípku se ještě zhoršil, mám dysplasii 2 a místy dysplasii3, 30.4. jsem podstoupila rekonizaci čípku. Výsledek z histologie potvrdil dysplasii 3 i u okrajů rekonizátu a taky chronický zánět. Chci se zeptat, jestli zánět souvisí s dysplasíí, která je na čípku. Je pravda, ze je problém otěhotnět s chronickým zánětem? Doktoři mi totiž doporučují co nejdříve otěhotnět. Děkuji za iiformace.

Kristýna

Dobrý den,

zánět bohužel provází ruku v ruce většinu nálezů předrakovinových změn (povrch čípku je totiž v takové situaci k zánětu náchylný). Posoudit, zda bude ve Vašem případě způsobovat potíže s otěhotněním je velmi obtížné a bez vyšetření prakticky nelze, stejně jako je obtížné posuzovat jaký bude mít vliv opakovaný zákrok na průběh těhotenství. JS

17.6.2008 | Vyšetření prokázalo ASC-H, HSIL | PavlaP
Dobrý den pane doktore, je mi 39 let, 2 děti, nikdy jsem neměla žádné gynekologické potíže a pravidelně docházím na prohlídky. Vždy bylo vše v pořádku, až při poslední návštěvě v lednu mi výsledky stěru prokázaly ASC-H, po třech měsích jsem měla jít na stěr do FN. Dnes jsem si byla pro výsledky, nedopadly dobře. Objednali mě na konizaci čípku, ale až na konec září. Mám strach, aby za tři měsíce nebylo pozdě. Pročítala jsem poradnu a v jedné odpovědi uvádíte “cytologie HG SIL (resp. HSIL) by měla být ověřena biopsií. ” Mě nikdo žádnou biopsii nedělal. Děkuji za odpověď Pavla
Dobrý den,

i konizace je forma biopsie. V řadě případů (při zcela jasném nálezu, případně nálezu pro mini biopsii nevhodném – například uloženém uvnitř čípku apod.) je provedení konizace možné již na základě cytologie a kolposkopického vyšetření odborníkem na probletiku nálezů na čípku. Rychlá progrese nálezu je vzácná, od předrakovinových změn k rakovině je vývoj obvykle v horizontu let, nicméně je vhodné provést ošetření čípku při podezření na závažné předrakovinové změny v termínu časnějším, osobně bych toleroval asi horizont 3 měsíců od diagnózy k operaci. JS

12.6.2008 | histologie CIN III-CIS | Kateřina11
Vážený pane doktore,
minulý týden jsem podstoupila konizaci čípku a následná histologie ukázala těžkou dysplazii. Lékař mi tedy navrhl 3 možná řešení, první je průběžné sledování gynekologem bez invazivního zákroku, druhé rekonizace a třetí řešení je hysterektormie simplex. Vzhledem k tomu, že nemám děti bych nerada sahala k řešení 3. Rozhodnutí je prý na mě, a tak se snažím získat co nejvíce názorů. Zajímá mě, je-li možné např. tento můj stav nějak zvrátit? A dále, v případě, že se rozhodnu pro řešení 1, jak rychlý a jak jistý je vývoj dosavadní prekancerózy ke karcinomu? Můžete mi, prosím, sdělit vaše osobní doporučení pro můj případ? Děkuji, Kateřina.
Dobrý den,

k co nejpřesnějšímu vyjádření se bohužel nevím několik naprosto zásadních informací – kolik je Vám let, plánujete ještě těhopteství, byly předrakovinové změny konizací odstraněny kompletně, máte ještě další gynekologické obtíže nebo sledované změny na děloze? O odstranění dělohy i sledování jsem psal v poslední době (podívejte se v předchozích dotazech). Konkrétní názor týkající se Vašeho stavu, však bez znalosti výše uvedených informací nemohu podat. JS

11.6.2008 | Silgard – pokračovat v očkování? | petra_s
Dobrý den, pane doktore. Je mi 25 let, děti zatím nemám. Před zhruba dvěma měsíci mi p. doktroka sdělila, že výsledek cytologie je v odchylce od normálu a následně mě poslala na opakovanou cytologii do gyn. onkol. centra a zároveň mi bylo doporučeno očkování vakcinou Silgard. 16.4. jsem byla na první vakcině Silgard aniž bych věděla výsledky druhého stěru z děložního čípku. V pondělí 16.06. bych měla podstoupit očkování druhou vakcínou, ale ráda bych se Vás zeptala, zda má pokračování v očkování smysl nebo bych alespoň měla pozdržet vakcínu o 2-3 týdny, kdy se dozvím přesné výsledky z biopsie (prozatím je neznámý stupeň dysplazie) a opakovaný výsledek cytologie vyšel u žlázových buněk AGC-NOS. Od ledna 2008 jsem měla problémy s imunitou a v intervalu 1-0-1 měsíc jsem užívala Luivac pro posílení imunitního systému (dobrala jsem na začátku června) – nevím, zda i tento fakt nemůže mít vliv na mou otázku, zda pokračovat ve vakcinaci nebo očkování přerušit nebo zcela ukončit.

Předem Vám velice děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

Dobrý den,

vakcinaci bych rozhodně nepřerušoval! Význam vakcíny je totiž především pro budoucnost – neovlivní nález, který byl přítomný před zahájením vakcinace (o kterém navíc vůbec nepanuje jistota, zda souvisí s HPV infekcí, a který již beztak řešíte v COP), ale zamezí případné nové infekci HPV a jejím následným dopadům v budoucnu. JS
