Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-7840468 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

11.6.2008 | Silgard – pokračovat v očkování? | petra_s
Dobrý den, pane doktore. Je mi 25 let, děti zatím nemám. Před zhruba dvěma měsíci mi p. doktroka sdělila, že výsledek cytologie je v odchylce od normálu a následně mě poslala na opakovanou cytologii do gyn. onkol. centra a zároveň mi bylo doporučeno očkování vakcinou Silgard. 16.4. jsem byla na první vakcině Silgard aniž bych věděla výsledky druhého stěru z děložního čípku. V pondělí 16.06. bych měla podstoupit očkování druhou vakcínou, ale ráda bych se Vás zeptala, zda má pokračování v očkování smysl nebo bych alespoň měla pozdržet vakcínu o 2-3 týdny, kdy se dozvím přesné výsledky z biopsie (prozatím je neznámý stupeň dysplazie) a opakovaný výsledek cytologie vyšel u žlázových buněk AGC-NOS. Od ledna 2008 jsem měla problémy s imunitou a v intervalu 1-0-1 měsíc jsem užívala Luivac pro posílení imunitního systému (dobrala jsem na začátku června) – nevím, zda i tento fakt nemůže mít vliv na mou otázku, zda pokračovat ve vakcinaci nebo očkování přerušit nebo zcela ukončit.

Předem Vám velice děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

Dobrý den,

vakcinaci bych rozhodně nepřerušoval! Význam vakcíny je totiž především pro budoucnost – neovlivní nález, který byl přítomný před zahájením vakcinace (o kterém navíc vůbec nepanuje jistota, zda souvisí s HPV infekcí, a který již beztak řešíte v COP), ale zamezí případné nové infekci HPV a jejím následným dopadům v budoucnu. JS

10.6.2008 | ….a co dál? | MELODY
Dobrý den, pane doktore, zaplaťpámbu za tyto stránky a možnost se zeptat a poradit. (Ne každý specialista náleží do kategorie sdílných a hovorných.)

Je mi pětatřicet let, jsem bezdětná a po nedobrých výsledcích cytologie jsem absolvovala konizaci s výsledkem: CIN III-CIS nezasahuje k okraji excise. Jednak asi zcela přesně nevím, co to znamená (ach, ta nesdílnost), druhak nevím co a jak dál. Nechat to být a chodit na stěry? Nebo jaksi preventivně podstoupit hysterektomii? A co další intimní život? HPV jsou aktivovatelné pohlavním stykem, jak zjistit, zda je to i případ mého manžela? (Výše zmíněný má navíc, jako bonus, již více než rok milenku.) Známá lékařka mi sdělila, že výsledky mé kultivace po konizaci jsou v podstatě samy o sobě indikací k hysterektomii (připouštím, že lékař, jež mi výsledky sděloval, na mé sdělení, že nemám děti zalapal po dechu, hodnou chvíli se odmlčel a poté mi doporučil kontrolu pravidelnými stěry a eventuální rekonizaci). Co teď s tím?

Dobrý den,

CIN 3 (alias CIS) je zkratka pro histologicky (tedy patologem) prokázané těžké předrakovinové změny postihující povrchovou výstelku děložního čípku. Při kompletním odstranění (což je Váš případ) je dostačující a bezpečné pouhé sledování za pomoci cytologie a kolposkopie, případně testu na HPV. Při riziku nové HPV infekce (záletný manžel apod.) je vhodné zvážit preventivní očkování, neboť infekci je možno získat i opakovaně a ve “vyšším” věku . Odstranění dělohy je obvykle vyhrazeno až pro situace s opakovanými nálezy, mikroskopickou rakovinou nebo souběhem s dalšími gynekologickými potížemi (nepravidelný cyklus, myomy, endometrióza apod.). JS

10.6.2008 | Prosba | sabi
Dobrý den,pane doktore,prosím Vás o radu, která se týká jak očkování Silgardem, tak problematiky HPV.Po odstranění malinké bradavičky mi lékař oznámil, že se jedná o Condylomata.Doporučil mi očkování Silgardem, prý to má smysl, i když je mi 34 let.Uvažuji o tomto očkování vážně. Dokonce bych neváhala ani minutu.Mohu se také zeptat, zda je možno mít i s tímto virem dítě? Je možno, že se condylomata objevila až po několika letech , co vir asi dřímal v těle?? Nejsem si vědoma způsobu, jak jsem k nim přišla a dost mě tato skutečnost trápí. Cca 6 let trpím neustále se opakujícími mykozami. Děkuji Vám
Dobrý den, 1. HPV neovlivňuje možnost otěhotnění ani donošení těhotentví 2. vakcína má význam preventivní, neovlivní tak již přítomné změny způsobené virem 3. projev kondylomat po letech “spící” HPV infekce je méně častý, ale není vyloučený, běžná inkubační doba je ale 1,5 – 8 měsíců

JS

9.6.2008 | Dysplasia cervicis uteri | asimi
Dobrý den pane doktore, už jednou jsem Vám psala 16.5. 2008 pod stejným názvem “Dysplasia cervicis uteri” Dnes jsem dostala výsledky z biopsie a protože jsou před námi prázdniny potřebuji se poradit, jak moc spěchá moje operace. Výsledky závěr: OH skvamózní intraepiteliální neoplázie CIN III A. v probatorní knips biopsii. diagnóza N872. Doporučují rekonizaci + separ abrase. Nález:Fragmentované vzorky cervikální sliznice JZ s chronickou cervicitis a denzní kulatobuněčnou zánětlivou celulizací v lamina propria.Zralá dlaždicovitá mataplázie s koilocytární atypií a alternací těžké epiteliální dysplázie. Stačí operace 19.8. 2008 ? Nezhorší se nálezy?

Děkuji Simona

Dobrý den,

odpověď je tak trochu jak od Nostradama… Je-li však podezření “jen” na změny, které prokázala biopsie, pak považuji termín za dostačující, vývoj změn v rakovinu je totiž obvykle velmi pomalý. JS

9.6.2008 | KONIZACE | renat
DOBRY DEN
PŘED PUL ROKEM TO BYLO V LISTOPADU JSEM BYLA NA KONIZACI Z DUVODU CIN3 NEBO PAP4.PŘED KONIZACI ME MUJ GYNEKOLOG DELAL TEST NA HPV INFEKCI A BYLA POZITIVNI.ALE PO OPERACI JAK JSEM SE DOČETLA NEBYLAO ODSTRANĚNO AŽ V ZDRAVE TKANI,TAK ME BRALY V DUBNU ČTYŘI VZORKY NA BIOPSII ZE 3,6,9,12 A STER NA HPV VIR A BYLO VŠECHNO NEGATIVNI.TAK BYCH SE CHTELA ZEPTAT JESTLY JE TO MOZNE IKDYZŽ NEBYLY AZ VE ZDRAVE TKANI A JESTLY SE ME TO MUŽE VŠE VRATIT.DEKUJI
Dobrý den,

ne vždy je při vyšetření vzorků z konizace zjištěno kompletní odstranění změn (tzv. zdravý okraj řezu). Přesto jde nejčastěji o situaci, kdy řez byl veden těsně u “vřídku” a v reálu je vše odstraněno. Ve Vašem případě takový závěr podporují i výsledky HPV testu a biopsie. Osobně bych Vás považoval za stejně málo (nikoliv však nulově) rizikovou jako v případě dosažení zcela “zdravého okraje řezu” po konizaci a nadále pouze kontroloval. JS

8.6.2008 | konizace děložního hrdla | Jíťa
Dobrý den pane doktore,
byla mi zjištěna diagnóza N 871 a dne 21.5.2008 mi byla provedena konizace a cpH pro laesio colli uteri (OC norm/AGCNOS) + cp T. Výsledky histologie nedopadly dobře – konus:ekotropium. Bez dysplatických změn, cpH: objemné útržky těžce dysplatického dlaždicobuněčného epitelu. Vztah ke stromatu nelze spolehlivě posoudit. Kontrola bude cca za 6 týdnů a asi mě čeká hysterektomie. Ještě před konizací mi dělali sono dělohy-děloha je v R VF,norm.vel.,tuhá,nebol.,okolí děl.je volné. Můžete mi vysvětlit, co to vše znamená? Je mi 49 let, 2 děti, v r. 1984 jsem už podstoupila plastiku čípku. V děloze mám 2 malé myomy (už asi 3 roky), jsou pravidelně kontrolovány a měřeny. Ke zvětšení nedochází. Pan doktor mi řekl, že se jedná o těžký předrakovinový stav, že další konizaci už by nedoporučoval, navrhuje již zmíněné vyjmutí dělohy. Samozřejmě mám ze všeho strach, nevím, zda je nutné dělohu odstranit a podle čeho se rozhoduje k jakému způsobu operace se při vyjmutí dělohy přistoupí? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,

konizace prokázala těžké předrakovinové změny v kyretáži děložního čípku, nikoliv ale v konusu, tj. změny stále zůstávají v děloze. Osobně bych posoudil, zda je jistota, že v děložním čípku není nález závažnější. Při nejistotě je nutné zopakovat konizaci v podobě tzv. cylindrické disekce – vyříznout kanálek čípku a mít jistotu, že nemáte již rakovinový nádor (ten se totiž léčí složitěji než pouhým prostým odstraněním dělohy). Otázka odstranění dělohy musí být přísně individuální a musí zvážit všechna pozitiva i negativa, včetně dalších důvodů k operaci (poruchy cyklu, bolesti atd.). Možných správných postupů je několik – včetně možnosti zachování dělohy. Je-li nakonec přece jen rozhodnuto o odstranění dělohy, tak v případě předrakovinových změn je u žen, které porodily přirozenou cestou preferován poševní přístup, často s dopomocí laparoskopie. JS

6.6.2008 | hpv a tehotenstvi | iwanka1985
Dobry den,velice me tesi ze jsem vas tady nasla.je mi 22let a mam trileteho syna a staleho partnera.mam dotaz ohledne hpv a tehotenstvi.chtela bych vedet jestli mohu otehotnet kdyz mi nedavno delali odstranovali kousek delozniho cipku kvuli hpv a ted jsem byla na kontrole a rekli ze to vypada v poradku!na dalsi kontrolu jdu 16.6.08!s pritelem by jsme chtely jeste jedno dite ale nevim zda muzu otehotnet!dekuji predem za odpoved!
Dobrý den,

po větším zákroku – konizaci nebo cylindrické disekci děložního čípku doporučujeme těhotenství až za 6 měsíců. Po malém výkonu – biopsii nebo miniexcizi je možno otěhotnět po zhojení (obvykle následující cyklus), nutno je však vyloučit střední a těžké předrakovinové změny nebo dokonce mikroskopický rakovinový nádor, které si vyžádají předřazení konizace. JS

5.6.2008 | operace čípku | zoubek
Dobrý den chtěla bych se zeptat zda je normální že mám stále výtok i šest týdnů po operaci je bez krve a také mě svědí poševní vchod mám jít ke gynekologovi?Na kontrole jsem byla před 14 dny a to jsem měla menzes a doktor říkal že je vše v pořádku žádnou změnu nezaznamenal.ráda bych se koupala už v bazénu.Brala jsem čípky z jodem betadine.Děkuji za odpověď.Renata
Dobrý den,

příčina jen velmi málo pravděpodobně tkví v komplikaci hojení, spíše jde o souhru okolností a nový problém – tzv. vulvovaginitidu – zánět pochvy a zevních rodidel. Přesnou diagnózu i adekvátní léčbu by měl stanovit Váš gynekolog. JS

5.6.2008 | nádor děložního čípku | Zikmundová
Dobrý den, mám dotaz, jsem v péči ve vaší nemocnici, odpověď na můj problém jsem už částečně dostala, ale více doktorů, více informací. Jsem po onkol.léčbě nádoru děl.čípku(cca3cm), zatím se vše vyvíjí dle pí.doktorky dobře, nádor zmizel, ale ptám se, co můj pohlavní život? Paní doktorka mi ho doporučuje, zatím se musím dát psychicky dohromady, ale bojím se, jestli mě manžel nemůže opět nakazit HPV? Nejde nějak zjistit, jak je na tom můj manžel a přeočkovat, přeléčit tento virus. Jelikož v mém pohl. životě byl téměř jediný, krom jednoho sexu s ochranou, nikdo jiný nebyl, tak to vypadá, že mě musel manžel nakazit. Paní doktorka mi řekla, že to znovu nemůžu chytit, je tomu tak? Jak to dál řešíte?? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,

plně souhlasím s názory i doporučením paní doktorky. Neobávejte se, riziko nové infekce je v tomto případě prakticky nulové. Úspěšně prodělaná onkologická léčba by nikterak neměla omezovat možnosti Vašeho dalšího pohlavního života. JS

4.6.2008 | prosba o vysvětlení | KatkaS
Dobrý den pane doktore,
chtěl bych Vás požádat o radu. Je mi 23 let, mám 5 let stálého partnera a po poslední prohlídce u mé gynekoložky mi bylo sděleno, že mi na čípku nalezli vir, který v některých případech může způsobit rakovinu. Bylo mi řečeno, že nic jiného se v tuto chvíli dělat nedá, než čípek pravidelně sledovat a čekat a pak problém řešit plastikou čípku. Že samotný vir vyléčit nejde a nezbývá, než ho “napořád hlídat”. Je to opravdu jediné řešení? Nepomohlo by alespoň částečně zlepšit imunitní systém, aby se další problémy alespoň oddálily? Jako dítě jsem totiž prodělala operaci ledvin a tím pádem často měla antibiotika a i letos jsem je po zánětu močového měchýře brala 100 dní, takže imunitní systém asi nebude v nejlepším stavu. Dále bych se chtěla zeptat, jestli mohl vir přenášet přítel z nějakého předchozího vztahu a u mě se projevil až po 5 letech nebo je možné, že jsem se nakazila např. v bazénu? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den,

podrobnosti o infekci lidským papilomavirem (HPV) najdete velmi srozumitelně i s vysvětlením vývoje infekce, sledování, spontánního vymizení, způsobu přenosu atd. na www.onkogyn.cz v odkazu Očkování proti HPV infekci. Kontroly jsou opravdu jediným možným způsobem “řešení”, nicméně lze očekávat, že se s virovou infekcí sama vypořádáte a žádný operační zákrok nebude v budoucnu třeba. Význam podpory imunitního systému pro usnadnění vymizení viru je sporný a zatím nebyl přesvědčivě prokázán. JS

4.6.2008 | Zvětšená děloha | Akinom
Dobrý den, dnes jsem byla jako každého půl roku na gynekolog. prohlídce.Je mi 44 let, nerodila jsem a beru antikoncepci.

V děloze mám už nekolik let myom – 3 cm. Dnes mi pan doktor řekl, že mám mírně zvětšenou dělohu , vyšetřoval mne i ultrazvukem a myom je stále stejný. Mám přijít na kontrolu po půl roce, pokud cytologie dopadne dobře. Chtěla jsem se zeptat, jak dalece se mám děsit nálezu, který mi řekl. Pokud by tam byly nějaké změny – nádor, je možné ho vidět ultrazvukem?

Dobrý den,

myom je nezhoubný nádor, ve Vaší věkové kategorii je velmi častý. Může se měnit (zvětšovat, vápenatět atd.). Často způsobuje zvětšení nebo změnu tvaru dělohy. Při absenci obtíží (bolesti, poruchy udržení moči, potíže s vyprazdňováním stolice, nepravidelné krvácení) je sledování pomocí ultrazvuku v intervalu po 6 měsících zcela adekvátní a bezpečný postup. JS
