Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-9211491 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

2.6.2008 | Rozbitý děložní čípek | Anina21
Dobrý den, je mi 32 let a mám dvě děti. V současné době se s manželem pokoušíme o třetí. Na gyn. prohlídku jsem šla jako na preventivní a kvůli svědivému výtoku. Můj gynekolg mi sděli cituji: že mám velmi rozbitý děložní čípek, což je i příčinou výtoku a že čípek mi opraví začátkem října, v létě že se to nedělá. Otěhotnět mi teď nedoporučil, prý až někdy v únoru příštího roku. Jsem z toho rozpačitá-nevím co si mám představit po pojmem rozbitý čípek ani pod pojmem oprava čípku. Proč se tento zákrok nedělá v létě? Proč mám odsunout další pokusy otěhotnět až za půl roku? Bohužel tyto dotazy neměl můj lékař čas zodpovědět, proto se ptám touto formou. Děkuji velmi za odpověď.
Dobrý den,

pravděpodobně máte tzv. laceraci děložního čípku – tedy nedostatečně zhojené poporodní trhliny které opravdu mohou být příčinou dlouhodobých výtoků. Oprava čípku – neboli plastická korekce (tzv. tracheloplastika) je relativně jednoduchý operační zákrok, při kterém se seříznou okraje trhlin a sešijí do původní pozice a který je možno provést kdykoliv (tedy i v létě) v první polovině menstruačního cyklu, bohužel často vede k vzniku pevné jizvy a nutnosti porodu císařským řezem. Bez vyšetření se samozřejmě nemohu zcela vyjádřit, ale tento výkon je alespoň na naší klinice (kde je ročně více než 4000 porodů) v posledních letech naprosto raritní, jen ve vzácných případech totiž takový děložní čípek představuje skutečně vážnější potíž pro těhotenství. JS

1.6.2008 | Čípek | jjana
Dobrý den,
je mi 20 let a zhruba před 2 lety mi můj gynekolog sdělil, že mám vřed na děložním čípku. Výsledky z cytologie byly vždy v pořádku. Minulý rok jsem se nechala očkovat proti rakovině děložního čípku. Je to asi 14 dní, co vždy po styku začnu trošku špinit, ale je to jen jeden slabý výtok. Prosím poraďte, jestli to může souviset s čípkem, jestli mám navštívit gynekologa a co mi může hrozit. Žádné bolesti nemám.
Dobrý den,

mohlo by jít mimo jiné o zánět děložního čípku, jistě svého gynekologa navštivte. JS

1.6.2008 | přírodní produkty při cytologickém nálezu na čípku | sasa
Posilovat imunitu při cyt. nálezu III produkty z celostní mediciny jak mi bylo doporučeno/cordyceps star, anti parasite, Chlorella/ má význam? Má cytologie je už po 3 roky stejná stupeň III. Stále se bráním konizaci, poslední rok se snažím léčit homeopatikami, detoxyzací, teď bych chtěla vyzkoušet tyto přírodní produkty. Jaký je váš názor. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,

preparáty, které zmiňujete jsou potravinové doplňky, které však nemohou nahradit vědecky ověřené postupy. Při současném dodržování lékařských doporučovaných postupů bych proti užívání takových doplňků nic nenamítal. JS

31.5.2008 | Očkování na virus HPV ve věku 30 let | hankin
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, zda je na trhu vakcina pro ženy nad 30 let, které se setkaly s virem HPV? Vím že existují vakciny Silgard a Cervarix. Jenže jsem se zatím všude dočetla že tyto vakciny jsou do 26 let. Sama jsem se s virem HPV setkala a před 2 měsíci jsem byla na seříznutí děložního čípku. Výsledky : chronické onemocnění HPV. Ráda bych se nechala očkovat, jen nevím zda vakciny které jsou na trhu budou mít pro mě přínos.

Moc děkuji.

Dobrý den,

vakcíny jsou do 26 let pouze registrovány, (např. v Austrálii je Cervarix registrován do 45 let) tj. problém je spíše na úrovni právní a je možno očekávat, že nová data z výzkumu prodlouží věkové rozmezí v brzké době i v EU. Vakcinace starších žen je samozřejmě možná a v mnoha případech rozumná. Vakcíny nezabrání rozvoji onemocnění, při přítomné HPV infekci, ale mohou být obranou proti opakované infekci. Podrobnosti lze najít na www.onkogyn.cz kliknete-li na odkaz – “Očkování proti HPV infekci”. JS

30.5.2008 | Jak postupovat? | Sona
Vazeny pane doktore, jmenuji se Sona a je mi 32 let. Mam dve deti. Pred pul rokem mi po cytologii byl nalezen mirny zanet na del. cipku. Po naslednem vysetreni za ctyri mesice byl vysledek steru ASCUS. Tyden nato byla provedena kolposkopie a biopsie. Potvrdil se zanet s pritomnosti HPV. Jak dlouho mam cekat jestli se moje telo s infekci vyrovna? Existuje nejaky system, podle ktereho se mohu ridit? Nebo je lepsi co nejdrive vyuzit nejakou jinou metodu odstraneni HPV bunek? (ziji na dalnem vychode a prekotna reseni, ktere navrhuji mistni lekari ve mne nevyvolavaji prilisnou duveru, take proto ze se jedna o soukrome instituce)

Dekuji za odpoved a blahopreju k tak uspesne www strance

Dobrý den,

vzhledem k Vašemu nízkému věku je možno vyčkávat při pouhém sledování za pomocí cytologie v intervalu po 4-6 měsících i několik let. Pouhá přítomnost HPV je v biopsii prokázána buď tzv. koilocyty nebo jako mírné předrakovinové změny (CIN 1), popřípadě jako tzv. kondylóm čípku. Většina takových nálezů spontánně vymizí, obvykle během 2 let. Ještě častěji spontánně vymizí po proběhlém těhotenství zakončeném spontánním porodem. Dnešní uznávané doporučení je rozhodně nakloněno na stranu konzervativních (neoperačních) metod. Postupy, které jsou obecně platné pro EU i USA (a v minimální modifikaci je používáme i v ČR) je možno najít na webových stránkách některé z odborných společností – FIGO, NCI, ASCCP aj. JS

29.5.2008 | Hysterektomie | mona1
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jak může odstranění dělohy ovlivnit můj další život. Vaječníky mi zůstaly, takže hormonálně bych měla být v pořádku, ale dočetla jsem se v jedné z Vašich odpovědí, že mohou být nějaké potíže v oblasti sexuálního života a dokonce potíže s inkontinencí? Mohu očekávat nějaké další problémy? Děti nemám, ještě mi nebylo 30 let. Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den,

velmi závisí na důvodu proč byla děloha odstraněna, u tak mladé ženy musel být důvod jistě velmi závažný. Obecně však mohou opravdu nastat změny v prožitku pohlavního styku, zvláště ve smyslu dosažení vaginální (poševní) formy vyvrcholení, byť je většina žen vzrušivá spíše klitoridálně (drážděním poštěváčku). Vlastní pohlavní styk tak může být “méně citlivě”vnímán. Poruchy udržení (zejména) moči jsou u žen po odstranění dělohy častější, týkají se však více žen, které zároveň již vaginálně rodily nebo které vykonávají fyzicky náročnou práci apod. Na druhou stranu, jde pouze o vyšší riziko – nikoliv jistotu možných potíží a důvod, pro který jste byla operována v tak nízkém věku, byl jistě natolik závažný, že by měl takové (hypotetické) riziko jistě zastínit. JS

29.5.2008 | dotaz | Ivana.Š.
Dobrý den, 26.5. jsem byla kvůli nálezu z cytologie na biopsii -mikroexcize z hrdla z č.3, 6, 9 a 12 a mikroabraze hrdla děložního. Chci se zeptat, jestli bych v případě nutnosti dalšího zákroku byla automaticky odeslána na některé specializované oddělení COP nebo se tyto zákroky běžně provádí na gynekologicko-porodnim oddělení? Děkuji, I.
Dobrý den,

záleží podle regionu, lokálních zvyklostí, dostupnosti a vybavení spádového COP atd. Každé gyn. – por. oddělení v jakékoliv nemocnici však musí disponovat vybavením k provádění konizací. Přesto platí, že v současnosti máte plné právo volby lékaře i zdravotnického zařízení, takže je jen na Vás, kde případný výkon podstoupíte. JS

29.5.2008 | N870 | Ala
Dobrý den,
prosím o Vaše vyyjádření k mému nálezu. 02/08 jsem byla s akutním zánětem na gynekologii a při té mi udělala lékařka i prevenci, tedy i stěry. výsledek – LSIL, opakování vyšetření po 3 měs. Nyní LSIL, ASH-H, AGC. Odeslána na COP. Mohou být tyto změny způsobeny HPV virem a pokud ano, je ten virus v nějakém aktivním stádiu a nebo e jeho přitomnost v minolosti v těle může projevit i po letech? Zkratku LSIL jsem zde již našla vysvětlenu, ty druhé dvě ale ne. Prosím o nastínění postupu léčby a zda lze předpoklládat konizaci. Dekuji Ala
Dobrý den, 1. uvedené změny velmi pravděpodobně souvisí s HPV infekcí, která se projevuje po inkubační době, ale často i s odstupem řady měsíců či dokonce let 2. zkratky: ASC-H (atypical squamous cells that cannot exclude high grade laesion – atypické buňky dlaždicového (povrchového) epitelu, které ještě nesplňují všechna kritéria pro průkaz těžkých předrakovinových změn čípku, ale nemohou již jejich přítomnost vyloučit), AGC (atypical glandular cells – atypické žlázové (tedy pocházející z výstelky kanálku čípku) buňky 3. léčebný postup spočívá v provedení kolposkopie a případně odběru vzorku z čípku biopsií k ověření nálezu 4. další postup závisí na závažnosti nálezu, Vašem věku, plánu gravidity atd., velmi obecně lze shrnout, že lehké předrakovinové změny povrchové výstelky čípku se sledují, ostatní (středně těžké a těžké změny povrchové výstelky a změny výstelky kanálku čípku) jsou důvodem k ošetření čípku konizací či tzv. cylindrickou disekcí

JS

29.5.2008 | odstranění dělohy | satram
Dobrý den, moje maminka, je jí 66 let má problém s uvolněnou dělohou, která jí při větší námaze sestupuje do pochvy. Vím že se to netýká Vaší poradny ale nevím na koho se mám obrátit s dotazem jestli by bylo možné aby podstoupila operační zákrok u Vás. Bydlí v Českých Budějovicích. Moc Vám děkuji
Dobrý den,

s řešením tzv. prolapsu (sestupu) dělohy Vám jistě velmi fundovaně poradí a pomohou jej řešit kolegové v urogynekologické ambulanci naší kliniky. Objednat se je možno po 11. hod na tel. 224967463. Podrobné informace najdete také na www.apolinar.vfn.cz v sekci urogynekologie. JS

28.5.2008 | Těžká cervikální dysplazie | Engel33
Dobrý den, před rokem jsem prodělala operaci. Biopsii děložního čípku. Výsledky byly v pořádku a za tři měsíce při dalším vyšetření se mi projevila nemoc znovu. Od té doby mě doktorka kontrolovala každé tři měsíce a podle výsledků už je teď bohužel prý nezbytně nutné podstoupit další operaci. Prý jde o malý zákrok. Při první operaci mě pustili ještě ten den domů a vše bylo v pořádku, ale já teď vůbec netuším o jakou operaci půjde teď. Diagnozu mám psanou N872. Nevím jestli to bude opět stejná operace a nebo jestli jde o něco jiného. Také bych se chtěla zeptat, o jakou diagnozu přesně jde.
Paní doktorka mi taky řekla, že když budou výsledky špatné, vezmou mi celou dělohu. Jaké jsou šance, aby se tohle nestalo? Je mi 30 a mám jedno dítě. Děkuji za odpověď A.
Dobrý den,

informace jsou bohužel příliš mlhavé a pro konkrétní vyjádření mi chybí přesná data (výsledek cytologie, kolposkopie, přesné znění výsledku biopsie …). Diagnóza N872 označuje podezření na těžké předrakovinové změny čípku. O této problematice (abnormální cytologické stěry, kolposkopické vyšetření, provedení konizace a pod.) jsem opakovaně a obšírně psal v dotazech níže. Spíše bych doporučil vždy naléhat na ošetřujícího lékaře na podrobném vysvětlení důvodů proč operaci budete absolvovat a jak bude probíhat (ostatně zákon toto lékařům ukládá za povinnost), čímž se vyhnete všem nejasnostem a často i neopodstatněným obavám. Odstranění dělohy je ve Vašem věku indikováno jen v případě extrémně závažných nálezů, prakticky výhradně v případě průkazu rakoviny. V případě předrakovinových změn je ve většině případů u mladých žen (zvláště plánují-li v budoucnu těhotenství) možno dělohu ponechat. JS

28.5.2008 | konizace | Eva
Dobry den ja jsem se chtela zeptat ci 2 tydny po konizaci muzu provozovat sport i kdyz slabe krvacim.dekuji
Dobrý den,

při dodržení hygienických zásad (viz řada dotazů níže) není žádná výhrada proti sportu. JS
