Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-1719402 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

17.9.2009 | HPV a ostatní viry | Anna R.
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat na jednu otázku ohledně testů na viry. Jestliže se pacientce dělá test na viry, je v tomto testu zahrnuto i testování na vir HIV? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

virus HIV se testuje odběrem z krve a není součástí žádného “souborného” testu na více rozličných virů. Nezjišťuje se ani stěrem z děložního čípku jako je tomu v případě HPV. Odběr na HIV infekci se provádí standardně u těhotných, před operacemi a na vyžádání v řadě specializovaných odběrových centrech. JS

16.9.2009 | Dobrý den Pane doktore! | radka.s13
Rada bych poprosila o odpověd na moji otazku,prosím!3.9.jsem dostala mestruaci trvala po dobu 3 dnu stejně jako minule 2 mes.take 3 dny…dříve to bylo stejne 4 dny.Po skonceni mestruace jsem to ted dostala znovu po 14ti dnech i s malymi bolestmi.Antikoncepci neberu už 10 mes.Po vysazeni jsem nepravidelne mestruace nemela ani takovehle opakovani.S pritelem se snažime o miminko ale stale marne.Co muže být přičina opakovane mestruace po 14ti dnech v me situaci prosim??Děkuji mooc za Vaši odpoved! Krasný den přeji.
Je mi líto, ale poradna je zaměřena na onkologickou problematiku. Potíže s cyklem je třeba řešit s Vaším ošetřujícím gynekologem. JS
15.9.2009 | Cytologie | Katy
Dobrý den pane doktore, po dnešní návštěvě gynekologie mám celkem obavy zda se u mne postupuje správně, všude čtu výsledek CIN II že už je přednádorový stav, já mám ve zprávě CN II negativní, Bescheda negativní a u jednoho názvu zánětlivé dysplázie a výsledek cytologie negativní, kontrola v normálním termínu….Tak jsem z toho taková zmatená, vyšetření kolnoskopické vpořádku. Děkuji
Dobrý den,

bohužel je těžké posoudit problematiku jen z kusých útržků lékařské zprávy, z uvedeného však lze usuzovat, že výsledky vyšetření prokázaly pouze zánětlivé změny a předrakovinový nález nebyl zjištěn. V takém případě by po proběhlé antibiotické léčbě byla kontrola za rok zcela adekvátním řešením. JS

15.9.2009 | Rekonizace | Martinka2
Dobrý den, Je mi 33 let, 2 děti. V únoru tohoto roku jsem byla pravidelně na cytologickém vyšetření, ale vzhledem k tomu, že výsledky nebyly dobré tak se cytologie za 3 měsíce nabírala znova. Výsledek z cytologického vyšetření byl dysplasia cervicis iterr.( LSIL, atypie žlázových buněk), na základě těchto výsledku jsem v měsíci srpen podstoupila konizaci. Na základě histolog. vyšetření mi byly zjištěny těžké předrakovinové stavy ( CIN III) ošetřujicí lékařka mi sdělila, že nebylo vše odstraněno a byla mi následně doporučena rekonizace ( omlouvám se podrobnou zprávu z histologického vyšetření nemám ), chtěla jsem Vás tímto požádat, zda bylo možné po dalším vyšetření absolvovat rekonizaci již na Vaší klinice, případ. bych Vás chtěla požádat o termín, kdy bych se mohla, alespoň dostavit na vyšetření.

Děkuji moc za Vaší odpověď.

Dobrý den,

před provedením rekonizace je třeba zvážit její nutnost (zdaleka ne vždy tomu tak je, někdy postačuje kontrolovat, neboť hojivé procesy po první operaci dokáží často zbytkové změny dohojit). Rozhodně bych tedy navrhoval nejprve kontrolu k posouzení problematiky – ideální termín je nejdříve po dokonalém zhojení první konizace – tedy nejdříve za 2-3 měsíce po operaci. Rád se Vás ujmu – stačí se objednat na 224967480 na některý pátek. Velmi užitečné by samozřejmě bylo i plné znění histologické zprávy, které může značně pomoci v rozvaze o postupu. JS

14.9.2009 | dotaz | Luckaaa
Dobrý den, pane doktore mám pár otázek..svému gynekologovi jsem si půl roku stěžovala na krvácení po pohlavním sexu,bolesti v podbříšku,jenže jsem pořád poslouchala to stejné – je to hormonama , změníme antikoncepci… Po půl roce mi udělal stěry a volal mi po výsledcích,že mi musí vzít vzorek z děložního čípku. Neřekl mi na jaký zákrok jdu,ani nevím název,neřekl mi co mi bude dělat,nic prostě. Po týdnu mi přišli výsledky,kterými mě (do telefonu!!) vyděsil,kde mi oznámil,že mám nejspíš rakovinu děložního čípku I.stupně a poslal mě do nemocnice,kde mi dali tyto informace,kterým vůbec nerozumím – zevně o, břicho klidné,děl.nezv., okolí 1.dx.plněj a bolest.pohmat,spec.kolpo u č. 4 kondylom, nezralá metaplazie, léze lgrade, pochva bpn UZ norma Ré. CIN I, kondylom děl.hrdla dop.ad laser vapor. Od druhého doktora (ke kterému mě odeslal) jsem se dozvěděla o tom laseru,jenže ten jim nefunguje už měsíc a já bych se ráda vyléčila,je mi 19let a od 5ti let mám cukrovku a píchala jsem si inzulín,ale teď jsem na inz.pumpě a strašně se bojím,že nebudu mít děti.Pan doktor se zachoval hrubě,jelikož v této zprávě není nikde napsáno nic o rakovině a já vlastně nic nevím… Můžete mi to prosím nějak více vysvětlit než jak mi řekl můj gynekolog,že mám rakovinu a víc neví?? A jestli se to dá vyléčit i jiným způsobem,jelikož se asi opravy toho přístroje nedočkám?? Moc Vám předem děkuji
Dobrý den,

nález hovoří o PŘEDrakovinových změnách, nikoliv o rakovině. Navíc jde o změny lehké, které u mladých žen pouze sledujeme (viz desítky odpovědí v archivu). Otázkou je však současná přítomnost tzv. kondylomu (bradavičky). Přístup k jejímu řešení při uložení na čípku je závislý na velikosti a vývoji v čase. Při velkém plošném rozsahu nebo zvětšování je ideální provedení malé operace (tzv. konizace). Odpaření pomocí laseru je samozřejmě alternativou, nicméně obě metody přinášejí identické výsledky při naprosto odlišné dostupnosti v ČR. JS

11.9.2009 | Zánět děložního čípku | sofie1988
Dobrý den, dnes jsem byla na pravidelné gynekologické kontrole a lékařka mne informovala o nálezu krve,když pořizovala stěr z děložního čípku pro laboratoř.Lékařka mi řekla,že výsledky budou do měsíce,ale nevím jak jsem mohla k takovému nálezu přijít. V minulosti jsem brala léky Xyzal a Dithiaden a měla jsem alergie na potraviny.Žiju s partnerem 3 roky a užívám logest,tím pádem nepoužívám žádnou jinou ochranu,styk jsem mela 4 dny před vyšetřením,tak jako vždy,tím pádem si myslím,že v tom by problém být neměl. Můžete mi poradit,jak se takový zánět léčí a co ho může způsobit? S pozdravem

S.

Dobrý den,

příčinou snadného krvácení při odběru cytologie bývá nejčastěji zánět děložního čípku. Příčinou jsou obvykle baktérie, nezřídka je zánět dlouhodobý a krvácení je jen projevem jeho “aktivace”. Samozřejmě je třeba vyloučit i nálezy závažnější (předrakovinové změny, rakovinový nádor). V případě zánětu je nutné zahájit antibiotickou léčbu – nejlépe léky užívanými ústy. V ideálním případě by měl být přeléčen i sexuální partner, protože je třeba předpokládat možné předávání infekce při pohlavních aktivitách. Vhodným doplňkem léčby jsou místní desinfekční přípravky (rosalgin), léky usnadňující průnik antibiotik (cicatridina) a přípravky korigující rovnováhu mikroorganismů v pochvě (laktovag aj.). JS

11.9.2009 | prosím o radu ohledně konizace | jitka
Dobrý den pane doktore moc vás prosím o radu od lonského roku mám za sebou tři cytologickée stěry a vysledek v každém nasledujícím je ascus,lsil(hpv),lsil(hpv).V červenci jsem byla u specialisty na děložní čípky a ten mi provedl kolposkopii při poslední návštěvě mi pan doktor řekl,že mám vyrus hpv pozitivní a tkán,která je na čípku by měla být odstraněna vzhledem strachu,který mám což při vychově dvou dětí a věku 34let neni nic divného mi nabídl konizaci děložního čípku bud v nemocnici a nebo jen ambulantně a zákrok mi provede on sám nebot je vyhlášen jako dobrý lékař a v nemocnici dělal dříve primaře mu plně věřím proto jsem si zvolila právě zákrok jen ambulantní,ale nevim,každý mě straší co když potom budu doma a budu mít nějaké potíže větší krvácení ,že v nemocnici jsem pod kontrolou víte asi by člověk meměl poslouchat jiné,ale bohužel je to tak pan doktor tvrdí,že to tak dělá a pacientky byli vždy v pořádku dokonce ani po zákroku nebyli dlouho doma .Napište mi prosím svuj názor ráda čtu vaše příspěvky a moc si vás vážím předem vám moc děkuji. Zákrok podstupuji 19.9.pokud budete mít alespon chvilinku za jedinou větu od odborníka budu moc ráda.Děkuji jitka
Dobrý den,

provedení zákroku ambulantně je v řadě zemí zcela běžnou praxí (sám jej provádím např. u kojících maminek), ačkoliv je u nás mnohem častěji operace prováděna za hospitalizace v nemocnici. Je-li průběh operace nekomplikovaný, pak je pobyt v nemocnici delší než 1 den z medicínského pohledu nesmyslný. Za mnohem důležitější než je místo operace považuji použitou techniku operace a pečlivé poučení pacientky o šestinedělském režimu a charakteru krvácení po operaci (přichází totiž až po několika dnech a může přetrvávat i několik týdnů). Osobně bych preferoval péči v rukou lékaře, který se problematikou zabývá a zajistí péči komplexně – od vyšetření přes ošetření až po následovné kontroly. JS

10.9.2009 | Očkování a případné otěhotnění | wermi
Dobrý den, je mi 28 let a mám 1 dítě (1,5 roku). Příští rok plánujeme druhé dítě. Zároveň uvažuji o očkování proti rakovině děložního čípku, neboť v rodině se objevil nádor u mého bratra a později také u mé sestry. Moje otázka zní: Pokud bych náhodou mezi 2. a 3. dávkou vakcíny otěhotněla, lze 3.vakcínu posunout až na dobu po porodu nebo zda musí být dodržena nějaká lhůta (maximální odstup) mezi vakcínami. Na jedné web-stránce jsem se dočetla, že všechny tři vakcíny se musí naočkovat během jednoho roku. Můj gynekolog mi říkal, že třetí dávku lze posunout (v případě otěhotnění). Jak to tedy doopravdy je? Doporučujete raději počkat s otěhotněním nebo posunout očkování až po druhém dítěti? Já si zase říkám, čím dřív – tím líp. Prosím o Váš názor, děkuji
Dobrý den,

ideální variantou je absolvovat očkovací schéma podle příslušného doporučení a vědomě se od něj neodchylovat. Tedy lépe otěhotnět až po ukončení očkování, resp. očkovat až po těhotenství (ani jedna z variant není lepší či horší a je spíše na Vás co preferujete dříve). V případě otěhotnění mezi 2. a 3. dávkou platí, že odklad 3. dávky může být bez obav až 10 měsíců, je-li interval delší, pak je po dokončení schématu vhodné provést kontrolu hladin protilátek v krvi. JS

10.9.2009 | rakovina děložního čípku | Adéla Vogelová
Dobrý den. Je mi 17 let a před rokem jsem byla na vyšetření děložního čípku. A výsledky dopadli špatně. Pak mi odebrali kousek čípku na histologii a výsledek vyšel na 4 křížky. Nevím co to znamené,protože pan doktor mi nic nevysvětlil. Chtěla bych se zaptat jeslti je ještě dobré očkování. Ptala jsem se spostu odborníků a ty si protiřečí. Tak mi prosím Vás poraďte.
Dobrý den,

třebaže jste velmi mladá, platí i pro Vás, že nejlepší je, když se na vše zeptáte rovnou u svého ošetřujícího lékaře. Eliminujete tak možné pochyby vyplývající z nesrozumitelných nebo chybějících vysvětlení zdravotního problému (viz nález na 4 křížky apod.). Očkování má smysl pro každou ženu, která se může v budoucnu nakazit, s ohledem na věk lze předpokládat, že i pro Vás. Důležité je si uvědomit, že očkování nemá léčebný účinek, ale chrání proti nové nákaze. S infekcí nebo předrakovinovými změnami, které se vytvořily před očkováním, se musí poprat Váš imunitní systém, nebo je musí vyřešit (podle závažnosti – sledovat, případně ošetřit) gynekolog. JS

9.9.2009 | Konizace děložního hrdla | semv
Dobrý den, v březnu tohoto roku mi byly pomocí cytologie zjištěny změny na děložním čípku (LSIL). Po návštěvě COP u Apolináře mi byla doporučena operace (konizace děložního hrdla), kterou jsem podsoupila koncem června tohoto roku. Operace proběhla v pořádku, neměla jsem žádné pooperační problémy. Výsledky histologie mi byly zjištěny:”různě rozsáhlé okrsky dysplazie CIN3 zasahující i ústí žlázek.” Po dvou měsících mi byla gynekologem udělána kontrolní cytologie a můj cytologický nález je naprosto stejný jako před operací a jsem opět objednána k Apolináři na další vyšetření. Je běžná takto rychlá recidiva?? Mám stálého partnera a operace proběhla dobře. Dají se tyto změny léčit i jinak než další konizací? Je mi 32 let a jsem bezdětná a s parnerem jsme dítě plánovali na tento rok.

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

v prvé řadě mám radost, že Vám operace byla provedena na naší klinice zcela oprávněně (cytologie ukazovala na lehké změny, ale nález v COP a následná konizace ukázaly změny těžké – tzv. CIN 3). Kontrolní cytologie provedená v intervalu kratším než za 4 měsíce po operaci je velmi nepřesná a často falešně pozitivní díky přítomnosti hojivých procesů po konizaci (proto je velmi nejisté, zda je u Vás vůbec nějaký špatný nález). Pravděpodobnost takto rychlé recidivy je totiž velmi malá a riziko nutnosti další konizace ještě menší. Rád se Vás ujmu ke kontrole, když se objednáte na některý z pátků. JS

8.9.2009 | děložní hrdlo | sarrinkaa
Dobrý den, byla jsem 26.8. na stěru z děložního hrdla a dnes mi paní doktorka oznámila, že mám lehkou displazii. Říkala že se nemám ničeho bát a že mám přijít za 3 měsíce na kontrolní stěr. Na začátku srpna jsem prodělala zánět ledvin a brala jsem antibiotika – Ofloxin 500. Nemám žádné problémy ani bolesti a od té doby co používám speciální mýdlo (LACTACYD), nemám už ani lehce zapachájící výtoky, které jsem měla často. Mám z toho strach protože moje máma měla také gynekologické problémy a pak měla problémy s otěhotněním. V rodině rakovinu máme, máma má rakovinu žaludku. Je mi sice teprve 20, ale budu moct mít ještě děti?

Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den

Dobrý den,

problematika mírných předrakových změn (v cytologii zkracována LSIL) je ve vašem věku relativně častá. Naprosto vše o ní najdete v archivu otázek, kam se určitě podívejte. Ve zkratce – změny je třeba pravidelně kontrolovat, u převážné většiny žen nález v průběhu let spontánně vymizí, nestane-li se tak, pak obvykle vymizí po těhotenství. K operaci je důvod až při zhoršení změn, které je naštěstí méně časté (asi 10-15%). Možnost otěhotnění je při nálezu mírné dysplazie nezměněna. JS
