Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-7287176 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

15.5.2008 | Očkování proti rakovině děložního čípku | Petra Marková
Dobrý den pane doktore, ještě mám na Vás jeden dotaz. Když mi to sestřička píchala, tvrdila, že se to píchá pod kůži. Takže jestli mi to píchla pod kůži, mám to v těle a bude to fungovat? Není ta boulička kvůli tomu?Děkuji za odpověď s pozdravem Petra Marková
Dobrý den,

aplikace pod kůži nebyla zkoumána, a proto ji nelze doporučit. Místní reakce na očkování je běžná téměř u všech vakcín a platí vše co jsem již napsal. JS

15.5.2008 | dysplázie? | kamilak
Dobrý večer pane doktore, ráda bych se vás zeptala, jestli došlo v mém případě ke zlepšení cyt.nálezu. Je mi 31 let, nemám děti, chodila sem pravidelně každý půl rok na cytologii s tím že jsou lehké změny, ale že to nic není. Před půl rokem mi vyšlo na cytologii dysplázie vysokého stupně HSIL,žlázové BB:reaktivní změny,endometr.BB:0,závěr:odpovídá CIN II. Měla sem ale přijít za 3 měsíce na další cytologii a tam nyní vyšlo AGC-NOS. Zajímalo by mě zda tedy došlo u mě ke zlepšení nebo naopak. Moc děkuji za vaši odpověď.

Kamila K.

Dobrý den,

sledování lehkých změn u nerodivších žen je správný postup. Vývoj cytologického nálezu z HG SIL na AGC – NOS nelze porovnávat, každý nález se totiž týká jiných buněk. Nezbytné je tedy vyšetření kolposkopické, které cytologický nález upřesní, navíc také platí, že cytologie HG SIL (resp. HSIL) by měla být ověřena biopsií. JS

15.5.2008 | výsledky cytologie | Pet77
Dobrý den pane doktore, chtěla bych vás poprosit o vysvětlení výsledku mé cytologie. Moje paní doktorka mi sdělila, že pokud chci nyní otěhotnět tak že nic dělat nebudeme a pokud s otěhotněním nyní nepočítám, tak že mě asi pošle na výkon konizace. Moc sem z toho nebyla moudrá….když sem ji poprosila o vysvětlení, řekla mi abych si to nechala projít hlavou, ohledně toho těhotenství a ať se ozvu. Takže mi vyšlo: dlaždicové buňky normální žlázové buňky AGC-NOS C+C- kontrol.MOP -ad LOOP konizace a cur.prob.hrdla děl. Zajímá mě jaký mi vyšel nález, zda je to normální nebo jde o nějakou formu prekancerozy? předem moc děkuji za vaši odpověď

P.

Dobrý den,

cytologie ukazuje na přítomnost nejasných atypických žlázových buněk bez bližší specifikace (atypical glandular cells – not otherwise specified). Takový nález vyžaduje provedení kolposkopie, která by měla zhodnotit podezření na přítomnost předrakovinových či rakovinových změn (jak povrchové výstelky čípku, tak i výstelky kanálku děložního čípku). Je-li kolposkopický nález v normě, pak je potřeba podat antibiotika, neboť nejčastější příčinou takového cytologického nálezu je zánět uvnitř čípku, a provést kontrolní cytologické vyšetření za 3-4 měsíce. Teprve opakovaný identický či dokonce horší nález je důvodem k provedení operace, ale nikoliv konizace, nýbrž tzv. cylindrické disekce, kdy se vyřízne asi 2/3 z délky kanálku děložního čípku. Alternativou operace je u žen starších 30 let při opakovaném nálezu AGC – NOS i po antibiotické léčbě provedení testu na HPV. Operace se následně provádí jen u HPV pozitivních žen. JS

15.5.2008 | genitální bradavice | vvalentinek
Dobrý den pane doktore,
chtěl bych jen informovat o tom kam bych si měl zajít k doktorovy když mám genitální bradavice na penisu??a nebo zda nevíte o nějakých přípravcích?děkuji Vám moc za odpověd
Dobrý den,

genitální bradavice u muže vyžadují odborné dermatovenerologické vyšetření. Vyhledejte kožní ambulanci, kde Vám jistě fundovaně poradí, jakákoliv pololaická léčba je nevhodná. Nutné je i odborné vyšetření všech partnerek či partnerů. JS

15.5.2008 | dysplasie cervixu a těhotenství | Kafunka
Dobrý den, mám jedno dítě, po porodu došlo ke špatnému šití hráze, tím bylo také odloženo komplexní vyšetření po šestinedělí. Stěry z čípku proto byli provedeny až po 7měsících po porodu a bylo zjištěno, že mám těžkou dysplazii čípku, prodělala jsem konizaci v roce 2006 a teď pravidelně docházím na kontrolní vyšetření zhruba po 4 měsících. Bylo mi řečeno, že po dobu pěti let. Nyní jsem v ranném stádiu těhotenství, zatím neproběhl ani kontrolní ultrazvuk, ale přesto jsem se chtěla zeptat, jaké riziko je spojené s případným dalším vývojem těhotenství. Je možné, aby došlo v průběhu těhotenství k recidivě a provádějí se kontrolní vyšetření v tomto období. Předem moc děkuji za informaci a přeji příjemný den. Katka
Dobrý den,

rizika v těhotenství nejou z onkologického pohledu žádná. Těhotenství nemá žáný negativní či urychlující vliv na předrakovinové změny, naopak po porodu řada změn mizí. Lze tak říci, že těhotenství je spíše prospěšné pro svůj možný příznivý vliv na vymizení případných nových změn. Je-li vstupní nález v těhotenství v normě, pak postačuje ještě jedna kontrola přibližně okolo 24. týdne. Další kontrola je až po šestinedělí. JS

15.5.2008 | hpv | sandy82
Dobrý den pane doktore, byla jsem si pro výsledky všech vyšetření u svého gynekologa a ten mi řekl, že výsledky jsou velice špatné. Nicméně mi nabral znovu vzorky a řekl mi, že mám přijít za tři týdny a že by mi okamžitě řekl termín operace. V nálezu stálo: Prokázány HPV DNA vysoce rizikové genotypy 31, 59. Je mi 26 let a s manželem bysme se rádi pokusili o miminko. Můžete mi říct jestli je to hodně vážně a jestli vůbec miminko budeme moc mít?

Předem moc děkuji za odpověď

Dobrý den,

pozitivita HPV je u žen ve Vašem věku velmi vysoká a nic neznamená! Nález na děložním čípku je nutno posuzovat podle přítomnosti tzv. projevů HPV infekce – tedy předrakovinových či rakovinových změn. Před jakýmkoliv zákrokem je tedy třeba posoudit nález na děložním čípku pomocí cytologie a kolposkopie a mít jistotu, že operace je provedena pro jednoznačné podezření (ideálně i potvrzení pomocí biopsie) na přednádorové změny. Vlastní HPV pozitivita (tedy pouhá přítomnost infekce) bez projevů na děložním čípku není žádným důvodem k operaci a nemá žádný vliv na možnost otěhotnění a na průběh těhotenství (naopak gravidita je spíše příznivým faktorem pro spontánní vymizení infekce či dokonce některých jejích projevů). JS

14.5.2008 | Očkování proti rakovině děložního čípku | Petra Marková
Dobrý den vážený pane doktore, je mi 20 let a 25.4 jsem absolvovala první očkování proti rakovině děložního čípku. Paní doktorka mi ho píchla do ruky (asi v půlce mezi loktem a zápěstím). Od té doby tam mám bouličku, která na pohmat trochu bolí (ale opravdu ne moc). Chtěla bych se zeptat, jestli je to normální a jestli se vakcína vůbec může píchat do této části ruky. Děkuji Vám za odpověď.

S pozdravem Petra Marková

Dobrý den,

vakcínu je třeba aplikovat do svalu (což jistě bylo splněno), různé projevy místní reakce jsou relativně časté. Lze doporučit ošetření některým z protizánětlivě působících krémů (ketazon, almiral, heparioid apod.), při následující dávce bych doporučil její aplikaci do ramenního svalu. JS

14.5.2008 | konizace | ilona
Dnes mi bylo zděleno, že mám lehký stupeň dysplazie děložního čípku. Před dvěma lety jsem prodělala konizaci a výsledek byl CIN I. a nezasahoval k okrajům. Je mi 35 let, mám dvě děti a 17 let jednoho partnera. Nekouřím a žiju celkem zdravě. Mám se dostavit na kontrolu za 3 až 4 měsíce. Co lze dělat s tímto nálezem a jaká je možná prevence? Je pro mě vhodná vakcína. Po konizaci mi gynekolog zdělil ,že pro mě už ne. Sama jsem zdravotník, ale mám strach. Děkuji za odpověď Ilona
Dobrý den,

nebyla-li Vám provedena biopsie, pak máte aktuálně pravděpodobně stanovený závěr na základě výsledku cytologie, který byl hodnocený jako LG SIL – tedy podezření na lehké předrakovinové změny. Při takovém výsledku je vhodné zprvu jen sledovat pacientku v intervalu po 3-6 měsících, neboť je šance na spontánní vymizení změn. Při přetrvávání nálezu a jeho ověření kolposkopií (ev. i biopsií) je u žen Vašeho věku (v případě, že již neplánují další děti) obvykle navržena rekonizace. Stran vakcinace – ta neovlivní již přítomnou HPV infekci (která může být příčinou opětovného rozvoje změn, a to dokonce i po letech po přenesení infekce), vakcinace má význam proti přenesení nové infekce (většinou však od nového partnera). JS

14.5.2008 | Silne krvaceni pri menstruaci | warwara
Dobry den, je mi 20 let, asi posledni tri mesice mam velmi silne krvaceni temer po celou dobu menstruace (velke srazene kusy) a prvni dva az tri dny silne bolesti bricha. Menstruace je jinak pravidelna, neuzivam zadnou antikoncepci ani jine leky. Za poslednich 7 mesicu jsem zhubla okolo dvaceti kilogramu, myslite ze to muze byt zpusebono tim?Nebo to mohou but priznaky neceho jineho? Na posledni prohlidce jsem byla cca pred rokem, zadne problemy. Ziji momentalne v zahranici, ted odjizdim na dovolenou a pak mam v planu na gynekologii urcite zajit, jen jsem ted trochu ve stresu a rada bych znala vas nazor. Muze i antikoncepce krvaceni trochu zmirnit?

Dekuju Zuzana

Dobrý den,

tato otázka je mimo problematiku mojí poradny, obraťe se např. na poradnu – www.antikoncepce.cz. JS

14.5.2008 | Očkování | spousty
Dobrý den, opakovaně jsem měla výsledky cytologie 2-3, záčátkem roku 2008 3, 2-3 – kolpo TZ, zároveň mě bylo zjištěn pozitivní test na HPV. 31.1. jsem se podrobila stažení kondylomat a 25.4. zákroku LEEP. V říjnu oslavím 30. narozeniny a s manželem bychom rádi založili rodinu. Vzhledem k výše popsanému zatím nemůžeme 🙁 Chtěla jsem se zeptat, zda by jste mě doporučil očkování proti karcinomu děložního hrdla? Předem Vám děkuji za odpověď.

Gabriela Š.

Dobrý den,

očkování může ve Vašem případě zabránit získání nové infekce (sama posuďte v jakém jste riziku …). Každopádně však budete muset být i nadále sledována při gynekologických kontrolách. Jestli plánujete rodinu (tu obvykle doporučujeme nejdříve za 6 měsíců po konizaci), pak je ideální čas k očkování právě v tento okamžik. Bližší informace najdete též na www.onkogyn.cz – kliknete-li na “Očkování proti HPV infekci a prevence karcinomu děložního hrdla”. JS

14.5.2008 | Krvácení při vyšetření | marketa207
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, zda je normální krvácet při gynekologické prohlídce, když se bere stěr z děl. čípku. Tento problém mě trápí cca 2 roky, výsledky cytologie byly vždy v pořádku i výsledky posílané na kultivaci (neměla jsem žádnou infekci, ani žádné problémy). Nikdy jsem netrpěla obavami před vyšetřením,ale poslední dobou se tam bojím chodit. Neměl by mě pan doktor poslat na nějaké specializované vyšetření, ultrazvuk apod.? děkuji za odpověď. Markéta (24 let)
Dobrý den,

jak jste sama zmínila, krvácíte po stěru. U řady zejména mladých žen je na povrchu děložního čípku velmi křehlá výstelka (tzv. metaplastický epitel), která při “poškrábání” odběrem cytologického stěru snadno krvácí. Je-li cytologické vyšetření i jemu předcházející kolposkopické vyšetření v normě a krvácení nastává jen po odběrech cytologie, pak bych se neznepokojoval a nevyžadoval žádná další vyšetření. JS
