Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-5805921 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

27.10.2007 | po konizaci | ššárka
Pane doktore, mám 3 týdny po konizaci, kterou jsem podstoupila pro cytlologickém nálezu ASCH. Výsledky histologie neprokázaly nic patologického. Nevím,jak se mám nyní chovat. Napadení čípku způsobily papilomaviry, které žena získá při pohlavním styku od muže. Mám jednoho stálého partnera, manžela, nevím, zda teď, po konizaci, mám s ním mít nechráněný pohlavní styk /beru antikoncepci/, ale bojím se, že se opět viry z něj přenesou na mě a celá situace se bude opakovat. Je možné vyhnout se dalším nepříjemnostem celkovým posílením imunity? Jaký přípravek byste mi proto doporučoval? Je mi jasné, že papilomaviry má mnoho žen, ale pouze v určitém procentu způsobí dysplazie. Poslední teoretická otázka. Je možné vyhnout se napadení čípku papilomaviry vynecháním přímého pohlavního aktu a zvolit jinou formu sexu? Můj gynekolog mi řekl, že žádná zvláštní opatření není nutno dělat a že na kontrolu vzhledem k histologickému vyšetření můžu chodit jednou ročně.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

plně souhlasím s Vaším lékařem. Změny na čípku byly způsobeny pravděpodobně jiným činitelem než HPV a jestliže histologie byla zcela v normě, pak postačuje dodržení šestinedělí k zahojení čípku po operaci a následně běžné kontroly a 12 měsíců. Nejsou třeba vůbec žádná další omezení s ohledem na pohlavní život. JS

26.10.2007 | konizace | abc
prosím o informaci.při gynekologické prohlídce mi byl zjištěn zánět a cytologické vyšetření na stupen 3,kolposkopicky nález je v pořádku.chci se zeptat,zdali muže byt cylologie zkresléná zánětem a zdali se cytologický nález muže změnit.a jestli případnou konizaci lze provest laserem,jaké má výhody a nevýhody.děkuji
Dobrý den,

cytologie může být ovlivněna řadou faktorů, zánět bývá vůbec nejčastější a po jeho léčbě se cytologie upravuje. Konizace laserem se prakticky nedělá – jde o technicky velmi náročný výkon bez jakýchkoliv výhod, aktuálně upředňostňujeme použití elektro operačních metod (klička, jehla, praporek) s vynikajícími výsledky. JS

26.10.2007 | výsledek konizace | Kačka
Dobrý den, mám k Vám také dotaz. Jsem po konizaci el. kličkou, včera jsem se dozvěděla výsledek histologie.Lékaře, který mi operaci prováděl, zastupoval jiný, mladý lékař a já jsem z toho byla docela vyplašená,proto se chci zeptat, co přesně znamená závěr: CIN 3, adenomatozní změny žlázového epitelu, nedosahují okraje konizátu, ad sano, sliznice hrdla z PC bez patologických změn. Omlouvám se, zda to nepíšu úplně přesně, ale bylo to napsáno v ruce a hůře čitelné. Lékař mi řekl velmi stručně a dost neochotně, že to znamená velmi těžké změny až počáteční karcinom a že se nedá říct s určitostí, jestli v kanálku něco nezůstalo.Také mi řekl, že budu možná muset do budoucna uvažovat o odstranění dělohy. Z toho jsem dost špatná, je mi 34 let, bezdětná. Mám teď absolvovat kontroly každého půl roku a po roce kolposkopii, doporučil mi nějakou kůru aloe vera na posílení imunity, je velmi drahá, cca 5000,-, proto ani nevím, zda opravdu pomůže zabránit recidivě. Chtěla bych se zeptat, jestli si myslíte, že mohlo být odstraněno úplně všechno a už tam nic není a jaké je riziko, že se při další kontrole a později zase něco objeví. Chci udělat vše pro to, aby se mi to už nevracelo, budu teď na nervy při každé další cytologii. Mám 4 roky stálého partnera, jsem věrná, doufám, že i on. Ještě jeden dotaz – lékař mi řekl, že nemám pokud možno používat tampony, jen vložky, myslím vůbec, do budoucna.Opravdu mohou být tampony rizikové a přispívají k této diagnóze? nejsem na vložky zvyklá, používám téměř výhradně tampóny ( teď po konizaci samozřejmě ne). Nezlobte se za tak dlouhý dotaz, ale jsem z toho opravdu špatná. Moc děkuji za odpověď. Kačka
Dobrý den,

výkon u Vás byl proveden s optimálním výsledkem – byly přítomny pouze těžké předrakovinové změny (CIN 3), nikoliv počínající nádor, byly kompletně odstraněny (in sano) a nedosahovaly k okraji řezu. V hloubce ponechaného čípku bylo již vše zcela v normě (PC = kyretáž zbytku děložního čípku). Informace jsou z uvedeného zřejmé a nic nesvědčí o nejistotě kompletnosti operace. Odstranění dělohy je v této situaci naprosto zbytečné a nesmyslné řešení. Jednoznačně lze doporučit pravidelné kontroly po 6 měsících s kolposkopií, cytologií a případně i testem na HPV infekci. Riziko návratu předrakovinových změn je malé – pohybuje se kolem 3-8 %. K významu léčebných kůr na posílení imunity se neumím vyjádřit, neexistuje žádný vědecký poznatek o jejich efektu. Mentruační tampóny je možno začít opět používat (při jejich pravidelné výměně a správném užívání) po kompletním zhojení, tedy asi za 2 měsíce po operaci a není důvodu k jejich zákazu. JS

26.10.2007 | Snesení elektrickou kličkou | fidorrka
Dobrý den pane doktore,
čeká mě ještě jedna prohlídka na sálku a tam se prý pan doktor rozhodne, zda mi udělá snesení elektrickou kličkou nebo půjdu na konizaci. Snesení se prý dělá ambulantně, a protože jsem strašný srab, chci se zeptat, zda je to bolestivé a zda se při snesení kličkou užívá narkóza čí lokální anestezie, pokud ne, dá se použít? Moc děkuji.
Dobrý den,

snesení kličkou i konizace je totéž. Konizace – tedy vytnutí změn z děložního čípku ve tvaru konusu, válečku či hemisféroidu je možná řadou technik – elektrickou kličkou, elektrickou jehlou, elektrickým praporkem, skalpelem. Je prakticky jedno jakou technikou se operace provede, zásadní je JAK se provede! O použití místního umrtvení jsem opakovaně psal – podívejte se níže – jinak je standardem provádět konizace v krátké celkové anestezii. JS

26.10.2007 | Bylo zjištěno III ASC-US | andulka
Dobrý den,dnes my bylo mojí gynekoložkou oznámen výsledek stěru III ASC-US(5.10.07) Ptala jsem se jí jak moc vážný problém to je,ale přímo my neodpověděla. Dostala jsem doporučení na další vyšetření do senatoria Helios v Brně.Při tomto stěru my byl nalezen i zánět který si léčím již od března letošního roku. Naordinovala my čípky na závádění(Metromdazom 10ks). Poté se mám dostavit k dalšímu vyšetření do zmiňovaného senatoria dne 13.11.07 Je my 28let,mám dvě malé děti a bojím se že mám rakovinu.

Děkuji moc za odpověď doufám,že my můj problém lépe vysvětlíte.Černá Andrea

Dobrý den,

cytologie ASC – US je obvykle tzv. reaktivní, jde o nejmírnější abnormalitu, která ve většině případů neznamená vůbec závažný nález a možnost rakovinového nálezu by prakticky měla vylučovat. Léčba zánětu (jakožto nejčastějšího důvodu přítomnosti cytologie hodnocené jako ASC – US (atypické dlaždicové buňky nejasného významu)) je jistě naprosto správným postupem, další vyšetření by mělo být doplněno o kolposkopii (a při vyloučení předrakovinových změn ) a zopakování cytologie. Ta obvykle již bývá v normě. JS

25.10.2007 | Konizace | Gabs
Dobry den, pred mesicem jsem byla na vypalovani bunek na cipku (konizace?). Predtim jsem trpela bolestmi v podbrisku v prubehu pohlavniho styku. Doufala jsem, ze to po odstraneni bunek bude v poradku, ale bohuzel je to stejne. Nekrvacim po styku, jen citim zvlastni bolest, jako kdyby penis na narazel na neco, co je bolestive. Pred rokem mi byla take zjistena Klamydie, ale ta byla vylecena antibiotiky. Myslim si ale, ze tyto bolesti zacali prave po teto infekci. S pritelem jsem uz 2 roky a na zacatku jsem tento problem nemela.

Diky. GV.

Dobrý den,

otázkou je, zda při výkonu (pravděpodobně tzv. elektrodiatermokagulaci – dříve hojně používaném a dnes již téměř opuštěném “vypalování” povrchu děložního čípku) byla řešena vlastní podstata problému. Chlamydiová infekce může vyvolat udávané obtíže a kauzální léčbou je léčit všechny sexuální partnery (i opakovaně) antibiotiky. Příčiny však mohou být i v řadě dalších problémů – srůstech po bezpříznakovém zánětu, endometrióze atd. Jistě je vhodné zvážit s Vaším ošetřující gynekologem možnosti dalšího vyšetření. JS

25.10.2007 | výsledky konizace | Yveta Kozárková
Dobrý den, mohl byste mi osvětlit výsledky z konizace provedené dne 15.10. 1)Konizát 26x12x6mm vrstevnatý epitel čípku přechází v délce 5mm v epitel dyspl. 1 , s účastí koilcytů, dále násl. zánětlivá infiltr. endocervikální sliznice s dlaždicovou metaplazií epitelu. 2)Hlen a drobné úlomky hyperplastické endocerv. sliznice.

Mimo tento nález má ještě zvětšenou dělohu, miomy, povolené vazy, takže při větší zátěži pocituji větší tlak v podbříšku, často chodím čurat, vysokou vrstvu sliznice, VIRA+++ stále. Má gynekoložka mi doporučila v případe že v kontrolních odběrech v COP v únoru bude opet potvrzena VIRA , řešit mou situaci hysterektomií.Je mi 44 let, mám 5 let po sterilizaci. Jaká šance je že se můj organismus s HPV vyrovná a mohu tomu nějak přispět.Radikálnímu řešení se odmítavě nestavím pokud by to vyřešilo problémy které by mohly ev. nastat. Děkuji za osvětení.Y.

Dobrý den, 1. výsledek operace znamená přítomnost lehkých předrakovinových změn a projevů HPV infekce a zánětu, které jsou pravděpodobně zcela odstraněny

2. s postupem vcelku souhlasím, snad jen testování na HPV (Vámi označované jako VIRA) je vhodnější až poněkud později – nejlépe až za 1 rok po operaci, přesto je nasnadě, zda by si již kombinace dalších problémů – myomatózní děloha, tlaky v podbříšku a potíže s močením – nezasloužila samostatnou pozornost a případně i adekvátní řešení. JS

25.10.2007 | Pohlavní styk po konizaci | mysica
Dobrý den, 4.10. jsem podstoupila konizaci. Všechno proběhlo v pořádku. Na kontrole 15.10. jen slabé špinění hnědé barvy (žádné bolesti břicha). Kdy se doporučuje začít s pohlavním stykem? Nerada bych něco uspěchala jen proto, že se cítím dobře.

Děkuji za odpověď

Dobrý den, obvykle postačuje šestinedělí, pro velmi pečlivé pacientky je možno následně doporučit pohlavní styk s kondomem po dobu asi 4 měsíců po konizaci, kdy dochází k dohojování. JS
24.10.2007 | krvaceni z delozniho cipku | andrea Kostova
Vazeny pane doktore mam na Vas dotaz ,tyden po skonceni menstruace jsem porad trochu krvacela tak jsem sla na gynekologii a pani po prohlidce mi sdelila ze krvaceni je z delozniho cipku ale ze na sliznici cipku nevidi nic spatneho protoze ja jsem okamzite mela strach jestli to neni rakovina a ze musime pockat na vysledek cytologie ale ze podezreni na rakovinu nema. Loni v kvetnu jsem mela cytologii 1.Bylo by to skutecne poznat i na sliznici vysetrenim kolposkopickym?Akdyz jsem loni mela cytologii 1 slysela jsem ze by ty zmeny byly delsi dobu Je mi 34 let pred 10 lety jsem mela elektrickou klickou zakrok na cipku pro bradavici. mam strach co si o tom myslite? dekuji Andrea
Dobrý den,

kolposkopické vyšetření by zhoubný nádor mělo ve většině případů odhalit, navíc je jeho rozvoj mnohaletý, s největší pravděpodobností tedy jde o změny způsobené zánětem. Takové je posléze třeba léčit antibiotiky. Samozřejmě je nutné vyloučit i podíl změn předrakovinových, cytologie by v této diagnostice měla jistě pomoci. JS

24.10.2007 | konizace | Simková
Dobrý den. Má gynekoložka (v Písku)mě posílá na konizaci. Výsledky z cytologie – nižší stupeň.Stejný výsledek jsem měla opakovaně už od ledna 2007, byla jsem na stěru celkem 3x. Na jiné vyšetření mě neposílá, rovnou na operaci, je mi 33 let, mám dvě děti. Žádné zdrav.problémy nemám, jen silný bělavý výtok. Radil byste mi podstoupit operaci? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

bohužel mám příliš málo indicií, abych se vyjádřil. Je-li výrazem “nižší stupeň” myšlena cytologie – LG SIL – mírné předrakovinové změny, pak velmi závisí na kolposkopickém nálezu i na plánu případného dalšího těhotenství. U žen bez podezření na závažnější změny lze při vyhlídce na graviditu jistě bez problémů sledovat, jinak je konizace metodou volby. JS

24.10.2007 | Test na HPV | emo
Dobrý den, mé přítelkyni je 26 let a je pana. Přede mnou měla několik let jednoho partnera, který měl v mládí pohlavní styk s jinými dívkami. S tímto partnerem měla orální sex, takže je možné, že se od něj nakazila HPV. Já jsem před ní s nikým jiným nebyl. Chtěl bych se zeptat, jestli je rozumné, aby se nechala otestovat na přítomnost HPV a jestli je to vůbec možné. Podle informací, které mám je virus velice běžný, ale tělo by si s ním mělo poradit, takže by ho už mít neměla a pokud ho má, je třeba být opatrný. Také mám strach, jestli u ní už nemůžou probíhat nějaké nezjištěné změny na čípku, když nemůže být vyšetřena stěrem z čípku a je to několik let co začala sexuálně žít i když neměla přímo pohlavní styk. Díky moc
Dobrý den, je-li pacientka panna, pak není možno provést test na HPV, navíc je to u žen do 30 let vyšetření naprosto zbytečné – viz článek o HPV na www.onkogyn.cz

Riziko přenosu HPV infekce orálním stykem je sice reálné, ale extrémně malé. Neproběhl-li pohlavní styk, pak je šance na přítomnost změn na děložním čípku prakticky vyloučena a není se čeho obávat. JS
